
A nagymama tejberizse, bögrésen
Gyerekkori emlékekkel.
A tejberizst, – bár nem tűnik túl bonyolultnak, – bizony el lehet rontani, mert nem jó, ha a rizs nem fő meg rendesen, de az sem, ha ragacsosan szétfő. A gyerekek és én is Gizi mama tejberizsét szeretjük, aki a bölcsiben volt szakács néni még aktív korában, így a kisujjában vannak a klasszikusan finom ételek. Az ő tejberizse olyan, mint amilyet gyerekkoromban ettem.
És bár sok mindent érzéssel főz, azért a reprodukálhatóság miatt megmértem a hozzávalókat, hogy mi is el tudjuk készíteni.
Hozzávalók:
1 liter tej
1 bögre rizs (250 ml)
csipet só
3 evőkanál cukor, vaníliáscukor
egy evőkanálnyi vaj
A tejet egy csipet sóval megmelegítjük, lehetőleg vastag aljú lábasban. Közvetlenül forrás előtt beletesszük a rizst, ez egy púpos bögrényi legyen (a retro pöttyös bögrével kimérve 🙂 )
Kis lángon 15-20 percig főzzük, időnként megkevergetve, majd hozzáadjuk a cukrokat, és kevergetve addig főzzük, míg jó krémes lesz. Gizi mama titka, hogy a legvégén még egy kis vajat is ad a tejberizshez, ami szépen elolvad a forró rizsben.
Az íze a gyerekkoromat idézi, amikor nem győztük a tejberizsből repetázni. Kakaós cukorral, vagy gyümölccsel is szeretjük.
Nyilván a gyerekkor emlékei szépítenek meg mindent, de valahogy vannak olyan ételek, amelyeknek ma nem olyan az íze, mint régen volt, hiányzik a régi kifli, kenyér, sok régi csoki, vagy üdítő sem olyan már, mint amilyenre emlékszem. Szerencsére, ez a tejberizs a régmúltat idézi.
Szép napot!