recept

Pilóta keksz házilag, keksznyomdával

Mivel a kisfiam újabb keksznyomdákat alkotott, a fűszeres keksz után kellett egy újabb recept, amin kipróbálhatom az új, szeretgetős nyomdákat.

Közben jött a hír, hogy nincs a boltban pilóta keksz, ami nagy kedvencünk volt, nemcsak az íze miatt, de azért is, mert imádtuk azt a szertartást, ahogyan enni lehetett. Szétszedtük a csokis és vaníliás részeket, és igen, leedtük a csokis tölteléket, aztán megettük a kekszet.

Szóval, nem volt kérdés, hogy pilóta kekszet sütünk az új sütinyomdákkal. Többféle receptet néztem, végül a Margó-féle verziót választottam, de nem bögrésen, mert én jobban szeretem mérleggel mérni a hozzávalókat (lehet azért, mert vegyész vagyok? ).

Isteni finom lett, és el is fogyott mind egy szálig.

Hozzávalók

Vaníliás tészta

80 g porcukor
130 g puha vaj
2 tojássárgája
220 g liszt
2 tk. vaníliáscukor

Kakaós tészta

80 g porcukor
130 g puha vaj
2 tojássárgája
180 g liszt
30 g kakaópor (ha édesebben szeretjük, csökkenthetjük a mennyiséget, helyette lisztet adjunk)
2 tk. vaníliáscukor

Töltelék

15 dkg vaj
1-2 evőkanál kakaópor (aki édesebben szereti, ebből kevesebbet adjon a krémhez)
3-4 evőkanál mogyorókrém

Elkészítés

A vaníliás és a csokis keksz hozzávalóit külön-külön összegyúrjuk, majd hűtőbe kell tenni, legalább fél órára.

A kihűlt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk ki, közben a tetejét is lisztezni kell enyhén. Mivel ez a tészta ragadósabb, ezért a sütinyomda mintája akkor lesz szép, és akkor nem ragad bele a tészta a nyomdába, ha a nyomdát is folyamatosan lisztezzük.

Nyomdázni én úgy szoktam, hogy előbb szaggatom a mintát, majd nyomdázok, itt azonban célszerű fordítva csinálni, mert úgy lesz egyforma a csokis és a vaníliás keksz, ami össze kell tapasztani a krémmel.

Még egy tipp: ha túlságosan meglágyult a tészta a nyomdázás során, tegyük hűtőbe kifagyasztani, majd úgy süssük ki.

Kb. 180 fokon, kb. 10 perc alatt sül ki, de figyelni kell, hogy ne süssük túl, mert akkor barnák és kemények lesznek.

Ha a krém hozzávalóit összekevertük, mehet a kekszek közé. A kész kekszeket jól záródó dobozban hűtőbe kell tenni, amíg a krém kicsit megszilárdul.


Jó étvágyat!

A bejegyzés  saját (C) fotókat tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz, az Instagramot itt találod.