otthon

Hogyan rendezd be a nyaralód? 5 tipp Juditutól

Praktikus tanácsok a lakberendezőtől, sok-sok fotóval.

Rendszeres olvasóim tudják, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, és dekoratőrnek tanulok, leginkább azért, hogy még hitelesebb legyen a blogom otthon és DIY rovata, és még több technikát, látásmódot sajátítsak el.

(Hiszen vegyészként az egyetemen teljesen más dolgokat tanultam, és a munkáim is a vegyészethez kapcsolódtak.)

Tanulni pedig a profiktól lehet a legtöbbet, így nagyon boldog voltam, mikor Judittal – akit mindenki Juditunak ismer, és kiváló lakberendező, dekoratőr – dekorálhattam az Erdei Kisház projektben.

Itt a koncepció az volt, hogy az ütött-kopott egykori bárból egy olyan apartmanházat hozzanak létre, amiben a vendég otthon érzi magát, hogy olyan legyen, mintha a saját hétvégi háza lenne.

Ehhez a berendezésnek és a dekorációnak egyszerre kell otthonosnak és praktikusnak is lennie.

A közös munka során, miközben jókat nevettünk, és gondolkoztunk is együtt, nagyon sokat tanultam is ám.

És  megkértem Juditot, hogy hasznos ötleteit veletek is ossza meg, sok-sok fotóval, melyeket Judit készített.

Általában a nyaralókban kisebb terek állnak a rendelkezésünkre. Milyen praktikus tárolási ötleted van ilyen esetekre? 

A nyaralókban nincs szükségünk annyi tárolóhelyre, mint az otthonunkban. Jóval kevesebb, de rendszeresen használt holmit kell okosan tárolnunk.

Ha nagy általánosságban kellene összefoglalnom, akkor zárt szekrény és fiókos komód legyen a ruhák számára.  Célszerű ágyneműtartós fekvőhelyeket kialakítani, mert az ágyak alatti tároló észrevétlenül nyel el egy csomó mindent, nem csak az ágyneműket.

Ha nincs lehetőségünk akasztós gardróbot kialakítani, akkor is minden helyiségben legyen fogas és polc, ahova a ruhákat és a pihenésre magunkkal vitt kellékeket tehetjük és napi szinten kényelmesen, gyorsan hozzájuk férünk.

Hogyan rendezzünk be egy nyaralót úgy, hogy barátságos, otthonos legyen, ugyanakkor ne kelljen rengeteget takarítani, rendezgetni, rendet rakni?

A jól megválasztott textilek (párnák, függönyök, szőnyegek, plédek) mindig puhítják, kellemessé teszik a teret.  Legyenek kényelmes, pihenésre alkalmas bútorok.

A falakat B. Tier Noémi fotóidíszítik. Saját fotókkal, kedves emlékekkel a saját nyaralónkat is feldobhatjuk.

A nyaralókba általában leselejtezett, maradék bútorok szoktak kerülni innen-onnan, de ezeket is jól össze lehet válogatni.

Egy régi – de pl. festéssel felújított – vizesláda nem csak ülő- és lerakó felületként működhet, de kiváló tároló is.

Ebbe egy mozdulattal beleszórhatjuk a leeresztett úszógumit, labdát, de akár a nyaraló takarításához szükséges porszívót, és tisztítószereket is tárolhatjuk benne.

Szerezzünk be pár nagyobb méretű fonott kosarat, ezekben bármi tárolható és segítségükkel rendezettebb hatást kelthetünk. Ha könyveket is tárolunk a nyaralóban, az mindenképpen zárt (akár üveges) vitrinben legyen, így kevésbé fognak porosodni.

A székek régi, felújított darabok.

A társasjátékok, könyvek is otthonosabbá teszik a helyiségeket. Ahogyan a virágok is: ha nincs mód rendszeresen öntözni őket, művirágokkal helyettesíthetjük őket.

Régi, vagy új tárgyakat használjunk a nyaralóba?

Szerintem nyugodtan lehet keverni a kettőt, sőt! Amit tudunk, oldjunk meg családi, kedves emlékeket őrző bútorokkal, kiegészítőkkel, ha szükséges újítsuk fel őket festéssel, kárpitozással, alapos tisztítással.

A konyhabútor és a tálaló is nagyszülői örökség. Egy új munkalappal remek konyhapult lett belőle.

Nyilván minden nyaralónál és családnál mások az igények, de az ágyakon és a matracon ne spóroljunk. Egy régi, tönkrement rugókkal rendelkező ágyon kínszenvedés lesz a pihenés és ugyanez igaz a kifeküdt matracokra is.

Milyen színeket javasolsz egy nyaralóba?

Bármilyen is legyen a nyaraló stílusa, üde, világos színeket használjunk. A komor, sötét árnyalatok nem tesznek jót sem az enteriőrnek, sem a hangulatunknak.

A lábaskád és a mentás-türkizes elemek felújított darabok.

A fehérrel sosem nyúlhatunk mellé, tágítja a teret, viszont ilyenkor érdemes a kiegészítőket merészebb, vidámabb színekben választani.

Fehér, a fa természetes színe, szürke és friss menta: ezek a színek vannak jelen a Kisházban.

Mi az a tárgy/bútor, ami nélkül szerinted elképzelhetetlen egy nyaraló?

Kávéfőző. 🙂

A pincében hangulatos beülőt alakítottak ki.

Fotók: Varga Judit

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük