
Kakaós, meggyes koszorú a nyár zamatával
Régmúlt idők ízével, kimondhatatlanul finoman.
Tipikus szombat reggelként indult: lustán ébredezve, hiszen ez a pihenés ideje, nem kell rohanni sehova, csak úgy lenni, a magunk szabta feladatokkal, tennivalókkal megtölteni a hétvégét.
Persze ez nem azt jelenti, hogy mi, felnőttek nem keltünk korán, hiszen a cicánk gondoskodik róla, hogy mi már talpon legyünk, mikor még mindenki békésen alszik.
Így aztán már reggel óta fő a húsleves, de süti is kellene. Kimentünk hát a kertbe, még a reggeli lágy napsütésben, hogy szedjünk egy tálkányi meggyet, hiszen legutóbb láttuk, piroslik már, ideje, hogy egy pite is kisüljön belőle.
Végignézek a kerten, a fű és a gyomok megnőttek már a sok eső miatt. Kis kuszaságban nőnek az apró, kék szirmú virágok, a füvek zöld virágait lengeti a szél: szép. Így rendezetlenül, buján, természetesen.
A meggyszemek gyűlnek a tálkában – néhány a pocakunkban landol – hamarosan az aranysárga tésztába folyatják vérszínű levüket.
Fő a húsleves, meggyes süti illata tölti be a konyhát. Az élet egyszerűen szép…
Hozzávalók:
a vaníliás tésztához:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 db tojás
40 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 dl tej
meggy
Elkészítés:
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, a tojásokkal összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.
A tészta 2/3-át egy kivajazott-kilisztezett koszorúformába öntjük és megszórjuk a kimagozott meggyel.
A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, majd a meggyekre simítjuk. Kb.180 °C-on kb. 45 perc alatt megsütjük.
Csak álljunk meg egy kicsit, és élvezzük ezt a régimódi sütit! Jó étvágyat!
Szép napot!