család,  gyerek,  kirándulás

5+3 múzeum, ahová érdemes elmenni gyerekekkel is

Múzeumok, ahonnan a gyerekeket alig lehet hazavinni.

Jó ideig, míg a gyerekek nagyon kicsik voltak, nem jártunk múzeumokba. Aztán, amikor  nagyobb ovisok lettek, megpróbálkoztunk a gyöngyösivel, és mi magunk is meglepődtünk, mennyire élvezték a helyet, no meg azon is, hogy az időközben kihagyott évek alatt mennyit változtak a múzeumok.

Emlékezetünkben a múzeum egy kissé unalmas programként szerepelt, ahol óriási vitrinekben mindenféle régi tárgy, csont, kődarab, törött cserépedény lapult, amelyekhez hosszadalmas leírások tartoztak, amiket senki sem olvasott végig.

Ehhez képest izgalmas élményben volt részünk, játékos feladatokkal, kipróbálható, megfogható, tapintható tapasztalattal.

Az alábbi lista azon múzeumokat tartalmazza, melyeket eddig meglátogattunk az évek alatt (nem kronológiai sorrendben) és nagyon tetszett a gyerekeknek (is). 🙂

  1. Tölgyfa a múzeumban: Mátra Múzeum, Gyöngyös

Szóval ez volt az a múzeum, ahol a gyerekek elkezdték a múzeumlátogatást.

Nagy élmény volt az épületben lévő óriási tölgyfa: itt a növény- és állatvilág különböző szintjeit láthattuk, fizikailag is szintekre osztva, kicsit olyan volt, mintha felfelé másztunk volna a fán.

01

Lenyűgözőek az ásványok is, valamint a mátraderecskei mamut csontváza is ámulatba ejtette őket, pedig akkor még nem is látták a Jégkorszakot. 🙂

mamut1
fotó:matramuzeum.hu

Ha jó az idő, a múzeum parkjában is érdemes egyet sétálni.

 02

 2. Pannon-tenger Múzeum, Miskolc

Ide egy programra érkeztünk, a horhatóáramkör-készítő foglalkozás nagyon izgalmas volt, csakúgy, mint a múzeum, amire azt mondhatjuk, hogy csupa-csupa játék: megnyomható gombokkal, érintőképernyős feladatokkal.

101

A múzeum története egy világviszonylatban is egyedülálló felfedezéssel kezdődött, mely szerintem Spielberg agyát is beindítaná: a bükkábrányi  lignitbánya területén 2007-ben, 65 méteres mélységből került elő egy 7 millió éves mocsárciprus-erdő részlete. A fák anyaga nem kövesedett meg, sejtszerkezetük a ma élő fákhoz hasonlítva alig roncsolódott és alakult át. Ugye, milyen izgalmas?

100

 3. Vasúttörténeti park, Budapest

A mozdonyok, vasutak szinte minden kisgyereket (és apukájukat) vonzanak, és bár legtöbbször autóval közlekedünk, a vonatozást semmiképpen sem lehet kihagyni.

Thomas, a gőzmozdony rajongóinak kihagyhatatlan. Sok-sok régi, felújított mozdony, amire fel lehet mászni, meg lehet nézni belülről is. Üzemelő minivasút. Mi kell még? 🙂

Ide sorolnám a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot is, melyet szintén nagyon szerettünk, de ez jelenleg nem látogatható.

01

4. Miniversum, Budapest
A Miniversum egy hatalmas,  részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei láthatóak.

5. Hagyományörző ház, Bogács

A kiállítás a népi életet mutatja be, a születéstől a halálig sok-sok babával, életképekkel. A babák a falu két idős babakészítőjének munkái, és ami még nagyon jó, hogy az egyik néni nagyon ízesen és hitelesen „vezeti a tárlatot”, saját élményekkel fűszerezve.

Megtudtuk például, hogy a konyhamalacok azok a 2-5 éves gyerekek voltak, akiket anyjuk magukkal vitt a szolgálatba, de ők még kisegítő munkát nem végeztek a  summásbandában (mezőgazdasági bérmunkások).  A konyhamalacokat anyjuk a maga kosztjából etette.

01

 Az alábbi helyek nem a szó szoros értelemében vett múzeumok, hanem interaktív természettudományi élményközpontok. Azt kell mondanom, hogy még a fizikát nem kedvelő gyerekeket is érdemes elvinni ezekre a helyekre, és minimum egy fél napot kell rájuk szánni, bár mi a fizikai és kémiai érdeklődésű kisfiammal egész napokat töltöttünk az élményközpontokban.

+1 Futura, Mosonmagyaróvár

Négy szinten a négy őselem, a víz, tűz, levegő és a föld titkait fedezhetjük fel.

Mi már az első szinten elakadtunk, ahol van egy vízi terepasztal, és lehet gátat építeni, vizet duzzasztani,  vízipisztollyal lőni. Szinte felsorolhatatlan, milyen sok érdekesség van, a mesterséges villámlásoktól kezdve az előadásokig.

 IMG_20160328_143138

+2 Csodák Palotája, Budapest

Szerintem erről szinte mindenki hallott már, de egyszer mindenkinek látni kell. 🙂

+3 Szintén nem egy klasszikus múzeum, a  Mezítlábas Park, Tabajd

Itt valóban mezítláb lehet sétálni, bazaltköveken, tőzegben, patakban, összesen 21 felületen. Szinte elfelejtettük a mezítlábas járást, maximum a lakásban sétálunk így, még a strandon is papucsban. Érdekes élmény.


UPDATE: Ti írtátok:

IPOLYTARNÓC Ősmaradványok, Geopark

Az ősvilági Pompeji, megkövesedett cápafogakkal, mamutfenyőkkel, 4D-s vetítőteremmel.

Denevérmúzeum, Abaliget

A denevérek életét és misztikus világát mutatja be a kiállítás. Kiderül az is, hogy kell-e félni a denevértől?

Duna Múzeum, Esztergom

Milyen hosszú a Duna? Hogy működik a vízimalom? Van Pancsoló: itt ki lehet próbálni  az ősi vízi szerkezetek (kutak, malmok, zsilipek) működését.

Szolnoki RepTár

Repülőgépek, amibe bele is lehet ülni, szimulátorpark, 4D mozi, katonai akadálypálya, repülős játszótér, gyerekekkel kihagyhatatlan.

Ez a lista korántsem teljes. Ha jártatok még hasonló jó helyeken, írjátok meg kommentben, hogy azokat is meglátogathassuk, és segítsük egymást is, újra felfedezni a múzeumokat. 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz (kivéve a jelöltek). Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük