család,  gyerek,  iskola,  játék

Szuper DIY játék a finommotorika fejlesztéséhez

Kedves ötlet a kis ujjak ügyesítéséhez, ha nem szeret rajzolni, vagy csúnyán ír a gyerek.

A tanító néninktől a félév előtti fogadóórán azt a tájékoztatást kaptam, hogy a kisfiam olvashatatlanul, sokszor szabálytalanul ír, gyakoroljunk, mert emiatt nem szeretnének neki rossz jegyet adni.

Most másodikos, tavaly még nem volt vele ilyen gond, akkor még elfogadható volt az írásképe, de idén már sokkal többet, gyorsabban kell írnia, és azt vettem észre, hogy görcsösen, a ceruzát erősen a papírra nyomva ír. Ráadásul balkezes, így a betűk megformázása is eltér a szabványostól. (Hú, milyen nehéz volt, amikor segíteni akartam neki, amikor a betűket tanulták írni.)

Nem is szeret írni, nagyon nehéz rávenni az írásra.

Még ovisként igyekeztünk fejleszteni a finommotorikát: sokat gyurmáztuk, nyomdáztunk, Ikea vasalható gyöngyökből  képeket készítettünk, vagdostunk, és rengeteget csavaroztunk.

Nemrégiben megosztottam egy videót a FB-oldalamon, ami nektek is nagyon tetszett, de én is megörültem neki, mert ez  a csipeszes játék is segít az ilyen probléma megoldásában. Azonnal el is készítettük, 2 példányban, egy jobb és balkezes verzióban: versenyeztünk, melyik csibe eszi meg hamarabb a hernyókat. ( A kisfiam most nagyon szereti az ilyen versenyszerű kihívásokat, vagy azt, hogy minél rövidebb idő alatt kell valamit elvégezni. 🙂 )

Ha már elkészült, a sablont megosztom veletek is. Nagyon sok lehetőség van benne, például adott számú „hernyót” kell a csibének megenni, vagy színek szerint kell szétválogatni  a hernyókat.

Amire szükséged lesz:

színes vastagabb papírlap

mozgó szem

zseníliadrót

ragasztó, olló

A lényeg, hogy a papírcsibére rá kell ragasztani a csipeszt úgy, hogy az legyen a csőre az állatnak.

A zsenília drótból készülhetnek a hernyók, de ezek először ne legyenek túl aprók, mert azokat nagyon nehéz megfogni. Később nehezíthetünk a feladaton.

Így működik:

És a mi egyszerű sablonunk, ha elkészítenéd.

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük