inspiráció,  otthon

Hogyan válasszunk csempét?

Hasznos tanácsok a csempekészítőtől.

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor tanácstalanul álldogálva próbálunk egy-egy csempebolt kínálatából, vagy katalógusból választani? A lakás felújításának egyik legnagyobb gonddal és költséggel járó feladata lehet a fürdőszoba vagy a konyha felújítása.

A választás hosszútávra szól, és sok mindent kellene mérlegelni: a költségeket, a tartósságot, a használhatóságot, azt, hogy mi tetszik, illetve mi az, amiben élni is tudunk és nem érezzük azt például 10 év múlva, hogy rá se bírunk nézni a fürdőszobára.

Nem könnyű kérdés, ezért ezzel kezdtük a beszélgetést Borzók Anikóval, a  BA kerámia – kézműves csempe tulajdonosával, akinek borosüveg zöld mázzal készült csempéibe azonnal beleszerettem.

Hogyan lehet kortalan, divattól független csempét választani a konyhába, fürdőszobába?

Én azt gondolom, hogy egy burkolat attól lesz igazán kortalan, ha nem feltétlenül az aktuális trendeket követve vásárolunk.

A trendek változnak, nem beszélve arról, hogy nem feltétlenül tükrözik egyéniségünket az éppen divatos burkolatok. Ha olyan csempét választunk, melyben megtaláljuk saját ízlésünket, stílusunkat, akkor az sosem fog csalódást okozni számunkra.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a csempeválasztásnál?

Otthonunk üres vászon, mely alkotásért kiált. Azt hiszem, hogy a burkolatok remek lehetőséget adnak arra, hogy színeket, textúrákat vigyünk az enteriőrbe.

Egy jól megválasztott csempe tudja csak igazán feldobni egy konyha, vagy fürdő hangulatát. Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a helyiség színeit, benapozottságát.

Sötét sarokba ne kerüljön például sötét tónusú csempe, mert ott nem tud érvényesülni, világos helyiségben bátran használhatunk élénkebb színeket.

Rengeteg szempontot fel tudnék sorolni a burkolatok külső megjelenésükre nézve, ezt személyes találkozó alkalmával meg is szoktuk beszélni a hozzánk betérő vásárlókkal.

Az idei év eddigi nagy kedvence Anikóéknál az íves marokkói csempe faragott változata, melyből eddig 11 különböző minta készült el.

Természetesen a színeken, formákon kívül, rendkívül fontos a minőség is, hiszen kerámiaburkolatot nem pár évre vásárolunk. Fontos, hogy mindig az adott helyiség használatához válasszunk, figyelembe kell venni, milyen terhelésnek lesz kitéve az adott csempe.

Hogyan készülnek a csempék nálatok?

Manufaktúránkban elsősorban présformák segítségével készítjük a csempéket, így az első lépés a gipsz mesterdarab elkészítése.

A megfelelő méretű és formájú gipszlap kialakítása után a mintás darabokat megfaragom. Annak ellenére, hogy ez egy fáradtságos munkafázis, nagyon szeretem, mert ilyenkor születik meg a csempe lelke.

Az így elkészült darabról – megfelelő felületkezelést követően – gipsz negatívot veszünk. Ezekbe a formákba préseljük a nedves agyagot, némi száradás után a formából kifordítható a nyers csempe.

Száradást követően két alkalommal égetjük őket, melyek közül a második során kapják meg azt a tetszetős csillogó, vagy esetenként pasztellesen matt külsőt, mellyel már teljes szépségükben pompáznak.

Mitől eredeti a kézműves csempe?

A kézműves csempék eredetiségét, egyediségét pont az elkészítés folyamata adja.

Gyakorlatilag bármilyen minta, méret és szín elkészülhet, amit az agyag megenged, de a manufakturális készítés miatt sosem lesz két teljesen egyforma végeredmény.

Emellett megrendelőink is aktívan részt vesznek a tervezésben, így az általuk megálmodott szín és forma készülhet el, mely még személyesebbé teszi a burkolatot.

Hogyan születnek a csempeminták?

Mintáink saját ötlet alapján készülnek. Sokat rajzolok, tervezgetek, és amikor eljön egy-egy minta ideje, megvalósításra kerül. Bármi beindíthatja a fantáziámat. Egy szép ajtó, egy éppen nyíló virág, de egy csodás napsütéses délelőtt is.

Népmesés csempe sorozatunkon például a Magyar népmesék sorozatban látható iszonyú aranyos és egyszerű motívumvilág inspirálta rajzok jelennek meg.

Itt nem a klasszikus madárkára gondolok, hanem a háttérben, egy dombocskán, egy fa lombjai közt megbújó bájos mintákra. Ezeket egyszerűen imádni kell. Észre sem vesszük őket, mégis harmóniával ruházzák fel a mesét.

Hol tudunk kézműves csempéket használni a szokásos (fürdőszoba, konyha) felületein túl?

Szerintem ez csak fantázia kérdése. Sokféleképpen felhasználhatóak, hiszen akár önmagukban is megállják a helyüket, akár egy képkeretben is.

Készítettünk már csempéket épített kandalló falára, asztallap burkolataként, de nappaliba is látványelemnek. Készítünk 3d csempéket is, melyek amellett, hogy egy tusoló látványos elemei lehetnek, nagyon vagány burkolata lehet egy bárpultnak, vagy a nappali egy hangsúlyos falán.

A csempék kültérre is használhatóak, így az épített kerti grillek színes hátteréül is szolgálhatnak.

Személy szerint neked milyen csempe a kedvenced? 

Mindig vannak aktuális kedvencek. Most épp a legújabb mintás marokkói csempék, a maguk kecses, bájos megjelenésével.

Az első darabok égetése után, izgalmas kibontani a kemencét. Akkor az újdonságok egy kicsit mindig kedvenccé válnak, de minden csempe saját gyermek, így nehéz a választás.

Fotók: BA kerámia – kézműves csempe

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük