karácsony,  recept,  Ünnep

Csodakalács karácsonyi köntösben

A kelt tésztáknak lelke van. Aki sütött már ilyet az tudja, hogy nagyon könnyű elrontani, de aki rájön a csínjára, az nagyon finomakat süthet. Ha időseket kérdezek egy-egy receptről, nem is tudnak pontos receptet: csak annyit, hogy egy maréknyi ebből, két maréknyi abból, hogy olyan közepesen lágy legyen. 🙂 Csak úgy érzésből. Na, ez nekem nem mindig jön össze, de a csodakalács receptje nem ilyen: mindig finom lesz. Így aztán nem volt kérdés, hogy ráesett a választás, hogy karácsonyi formába hozzam.

P1130010

A kalács receptjét itt találod. A fenyő formájú kalácshoz a receptben szereplő mennyiség felét használtam. A tésztát, összegyúrás után két részre osztottam, és megpróbáltam két hegyesszögű, egyenlő szárú háromszög formát nyújtani 🙂 Na, azért körző és vonalzó nem kell hozzá.

P1120954

P1120965

Ezután az egyik tésztát megkentem a kakaós krémmel.

P1120966

A másikat óvatosan rátettem a tetejére, úgy igazítva, hogy elfedjék egymást.

P1120969

Ezután a tésztából fenyőfa alakot vágtam ki.

P1120971

Bemetszettem az „ágakat”.

P1120975

Ezután csavartam egyet az „ágakon”.

P1120978

Sütés előtt:

P1120984

És utána:

P1120993

A levágott tésztarészekből kakaós csigát sütöttem. Az ágak bevágása után érdemes tepsibe tenni és ott megcsavarni a tésztát. A egyik legnehezebb művelet a tészta tepsibe emelése: nyújtáskor használhatsz folpack-ot és ennek segítségével mozgathatod a tésztát, vagy egy műanyag tányéralátéttel tudod a nyújtódeszkáról a tepsibe lapátolni a művet. Ez egyébként a férjem ötlete volt:-)

Formázhatod csillag alakúra is, ekkor körből kell kiindulni, bevagdosni a kör középpontja felé, majd csavarni, csavarni, csavarni.

Nálunk biztos lesz ilyen karácsonykor is. 🙂

Szép napot!

 A bejegyzésben található képek saját fotók.