Csodakalács
- 60 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 8 dkg kristálycukor
- 4 dl tej
- késhegynyi só
- 3 tojás sárgája
- 3 ek. olaj
- 25 dkg margarin (RAMA)
- 20 dkg kristálycukor
- 1 cs. vaníliáscukor
- 3 ek. kakaópor
Tetejére:
- 1 tojás
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. A tésztát 6 cipóra osztjuk és kb. fél órát kelesztjük.
Majd a cipókat kinyújtjuk. Nem baj, ha nem sikerül túl szabályosra, a lényeg, hogy hosszúkás legyen. (Persze aki tudja mindegyiket egyformára nyújtani, az ne fogja vissza magát! 🙂 Én ennek a mennyiségnek a felét szoktam készíteni, ez egy ebéd után általában elfogy.
A tölteléknek valókat összekavarjuk, a margarin legyen enyhén olvadt, puha, de ne folyós, mert akkor idő előtt kifolyik a töltelék 🙂
A töltelékkel kenjük meg a kinyújtott lapokat, majd tekerjük fel.
Ezután a 6 hengerből 3-3-at összefonunk:
Van egy kis mobil kemencénk, ebben csodásra szokott sülni, igazi békebeli, nagymamás, rusztikus süti lesz belőle.