csodakalács,  recept

Csodakalács

Már régen sütögettünk, itt egy jó kis hétvégi recept. A kelesztett sütik, tészták nagy kedvenceim, de a legtöbbje nekem nem úgy sikerül, ahogy szeretném. Na, a csodakalács, aminek a receptjét Gizi mamától kaptam, és ami bekerült a szupertitkos 🙂 receptgyűjteményembe, nem ilyen: mindig finom lesz.
Hozzávalók:
Tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 8 dkg kristálycukor
  • 4 dl tej
  • késhegynyi só
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. olaj
Töltelék:
  • 25 dkg margarin (RAMA)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 3 ek. kakaópor

Tetejére:

  •  1 tojás

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. A tésztát 6 cipóra osztjuk és kb. fél órát kelesztjük.

Majd a cipókat kinyújtjuk. Nem baj, ha nem sikerül túl szabályosra, a lényeg, hogy hosszúkás legyen. (Persze aki tudja mindegyiket egyformára nyújtani, az ne fogja vissza magát! 🙂  Én ennek a mennyiségnek a felét szoktam készíteni, ez egy ebéd után általában elfogy.

A tölteléknek valókat összekavarjuk, a margarin legyen enyhén olvadt, puha, de ne folyós, mert akkor idő előtt kifolyik a töltelék 🙂

A töltelékkel kenjük meg a kinyújtott lapokat, majd tekerjük fel.

Ezután a 6 hengerből 3-3-at összefonunk:

Majd sütőpapíros tepsibe tesszük, tetejét megkenjük a tojássárgájával  és aranybarnára sütjük. (kb. 1800C, 35-40 perc)

Van  egy kis mobil kemencénk, ebben csodásra szokott sülni, igazi békebeli, nagymamás, rusztikus süti lesz belőle.

Ugye, milyen illatos, omlós! Jó étvágyat!
Szép napot!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük