recept

Gyömbérsör házilag

Nagyon jóban vagyunk, a gyömbér és én. Bár kapcsolatunk nem tart hosszú-hosszú évek óta, hiszen korábban azt se tudtam, hogy mi fán terem, mostanra jól összemelegedtünk. Náthás időszakban ez szó szerint értendő, hiszen csodateámban az egyik összetevő.

A gyömbérszörp bekerült a mindennapjainkba, most pedig a gyömbérsör lesz a következő, ami a nyári napokon egyenesen áldás!

4

Na, ha valaki nekem egyszer azt mondja, hogy valaha szeretni fogom a sört (jó, jó, a gyümölcsöset, de annak is van egy kis söríze 🙂 ), sőt egyszer majd készítek is ilyet, biztosan nagyot nevettem volna.

Most nevetek is, de csak azért, mert isteni gyömbérsör készült a boszorkánykonyhámban. A számomra legszimpatikusabb  receptet Flatcat oldalán találtam, és mivel én is nagy River Cottage rajongó vagyok, gondoltam, nagyon nem foghatok mellé vele. Így is lett!

5

Hozzávalók:
1,5 literes ásványvizes flakon
1,2 liter víz
15 dkg cukor
1 nagy citrom
4 cm gyömbérgyökér
1/2 mokkáskanálnyi sörélesztő

Mivel a tavalyi bodzavirág borom bepenészedett, tudom, hogy mennyire fontos a sterilitás, így a készítéshez használt pillepalackos ásványvizes megoldás ezt a kérdést egyszerűen oldja meg.

A sörélesztő bioboltokban kapható, (és nem azonos a táplálékkiegészítővel, mert az nem jó erre a célra), végső esetben jó a borélesztő is.

A folyamat nem bonyolult: lereszeltem a két  hüvelykujjnyi gyömbért, közepes reszelőn, nem túl apróra vágva.

Az ásványvízből kiöntöttem a kb. 3 dl-nyit, majd tölcsérrel belemértem a cukrot, sörélesztőt (vagy borélesztőt), a citrom héját, a citrom levét, majd a gyömbért.

9

Ezután meleg helyre tettem. A folyamat 1-3 nap alatt végbemegy, úgy tudjuk, hogy már jó, hogy a palack jó keményre duzzad.

Ha már ilyen, akkor óvatosan kell kinyitni, majd leszűrni. Ezután lehet fogyasztani, vagy palackba tölteni, és még néhány óráig erjeszteni.

8

Az élesztő működése leáll, ha hűtőbe tesszük az itókát.

Jól behűtjük, és egy kis citromkarikával fogyaszthatjuk is! A végeredmény könnyű, üde szénsavas, enyhén (nagyon enyhén) alkoholos ital, amit igazán egyszerű elkészíteni.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük