
Gyömbérsör házilag
Nagyon jóban vagyunk, a gyömbér és én. Bár kapcsolatunk nem tart hosszú-hosszú évek óta, hiszen korábban azt se tudtam, hogy mi fán terem, mostanra jól összemelegedtünk. Náthás időszakban ez szó szerint értendő, hiszen csodateámban az egyik összetevő.
A gyömbérszörp bekerült a mindennapjainkba, most pedig a gyömbérsör lesz a következő, ami a nyári napokon egyenesen áldás!
Na, ha valaki nekem egyszer azt mondja, hogy valaha szeretni fogom a sört (jó, jó, a gyümölcsöset, de annak is van egy kis söríze 🙂 ), sőt egyszer majd készítek is ilyet, biztosan nagyot nevettem volna.
Most nevetek is, de csak azért, mert isteni gyömbérsör készült a boszorkánykonyhámban. A számomra legszimpatikusabb receptet Flatcat oldalán találtam, és mivel én is nagy River Cottage rajongó vagyok, gondoltam, nagyon nem foghatok mellé vele. Így is lett!
Hozzávalók:
1,5 literes ásványvizes flakon
1,2 liter víz
15 dkg cukor
1 nagy citrom
4 cm gyömbérgyökér
1/2 mokkáskanálnyi sörélesztő
Mivel a tavalyi bodzavirág borom bepenészedett, tudom, hogy mennyire fontos a sterilitás, így a készítéshez használt pillepalackos ásványvizes megoldás ezt a kérdést egyszerűen oldja meg.
A sörélesztő bioboltokban kapható, (és nem azonos a táplálékkiegészítővel, mert az nem jó erre a célra), végső esetben jó a borélesztő is.
A folyamat nem bonyolult: lereszeltem a két hüvelykujjnyi gyömbért, közepes reszelőn, nem túl apróra vágva.
Az ásványvízből kiöntöttem a kb. 3 dl-nyit, majd tölcsérrel belemértem a cukrot, sörélesztőt (vagy borélesztőt), a citrom héját, a citrom levét, majd a gyömbért.
Ezután meleg helyre tettem. A folyamat 1-3 nap alatt végbemegy, úgy tudjuk, hogy már jó, hogy a palack jó keményre duzzad.
Ha már ilyen, akkor óvatosan kell kinyitni, majd leszűrni. Ezután lehet fogyasztani, vagy palackba tölteni, és még néhány óráig erjeszteni.
Az élesztő működése leáll, ha hűtőbe tesszük az itókát.
Jól behűtjük, és egy kis citromkarikával fogyaszthatjuk is! A végeredmény könnyű, üde szénsavas, enyhén (nagyon enyhén) alkoholos ital, amit igazán egyszerű elkészíteni.
Szép napot!