Gyömbérszörp házilag
A gyömbérszörp isteni szódával, de próbáld ki teában és pezsgővel is! A téli időszakban különösen jólesik belőle. Egyszerű elkészíteni, sokáig eláll.
Ebben a szörpben az a jó, hogy évszaktól függetlenül készítheted, és frissít télen és nyáron is. Ráadásul kiváló gasztroajándék is, most az iskolai adventi vásárra készítem.
Hozzávalók:
Egy nagyobb (kb. 12 dkg) gyömbér
1 kg cukor
1 citrom
1 dkg citromsav
1,5 l víz
A gyömbért megtisztítom, majd apróra felszeletelem, felöntöm vízzel és beleteszem a cukrot is. Közepes lángon felforralom. Belefacsarom a citrom levét, majd a citromsavat is feloldom. Újra felforralom, majd leveszem a lángról és fedő alatt állni hagyom.
Mivel gyerekeknek készült ez kb. 15-20 perc volt, de aki szereti az intenzívebb, kicsit csípősebb gyömbér ízt, az akár 1,5 óráig is állni hagyhatja.
Ha letelt az idő, utána leszűröm, és újra felforralom a szirupot, ami üvegekbe és száraz dunsztba kerül. A gyömbérszörp sokáig eláll.
Ha ajándéknak szánjuk, tegyük egy szép üvegbe, tetejére kerüljön barna csomagolópapír, címkét innen tölthetsz le hozzá. Lakkfilccel, vagy krétafilccel (ez lemosható) írhatsz az üvegekre.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
10 hozzászólás
Zsolt Iványi
Kedves Anikó!
Köszönöm a nagyszerű receptet.
Mi egy kicsit citromosabbra (1,5* citrom és aszkorbinsav dózissal) csináltuk, így is finom.
Nagyszerű új üdítőitalt szerzett a nyárra, mégegyszer köszönöm.
Rácz Anikó
Kedves Zsolt! Nagyon örülök, hogy ízlik. 🙂 Szép napot: Anikó
tadri83
Kedves Anikó, szuper recept, és hasznos ajándék ötlet 🙂 Szeretném én is kipróbálni de sajnos nincs sok gyakorlatom a tartósítás terén. Lennél kedves itt meg említeni, hogy a borkôsavat hogyan és mekkora mennyiségben adjuk a sziruphoz? Nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Adrienn
Rácz Anikó
Kedves Adrienn! Köszönöm, remélem, ízleni fog. 🙂 Én nem használok tartósítószert, dunsztolok. De használható hozzá a szörpökhöz szokásosak közül, a csomagoláson feltüntetett arányban. Például Na-benzoát: 1 liter felöntőléhez legfeljebb 1,5 g (egy csapott kávéskanál) tartósítószer. Szép napot: Anikó
Fehér Gábor
A recept TÖKÉLETES 🙂
Én még annyit tettem hozzá, hogy kb 70 dkg cukrot megkaramellizáltam, ami egy kis pikáns ízt, és legfőképp gyönyörű sárga színt ad ennek az isteni házi kanadadrájnak! 😀
anapfenyillata
Kedves Gábor! Nagyon szépen köszönöm. A karamellizálás nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni. 🙂 Szép napot: Anikó
Fehér Gábor
Kedves Anikó!
Azt elfelejtettem írni, hogy a 70/80 dkg karamellizált cukrot a 4*es mennyiségnél készítettük (6l víz, 4kg cukor)
… és még ez a kb 7l szörp is csak max 3 hónapig tart ki 😀
További finom recepteket kívánok, üdvözlettel: Gábor.
anapfenyillata
Kedves Gábor!
Nagyon szépen köszönöm. 🙂 Szép napot: Anikó
István Kapos
Szép napot.Megjegyezném,ha a gyömbérszörpöt szárazdunsztba teszed nem kell bele tartósító. Az első próbálkozásom 11liter volt símán átvészeli a kamrapolcon.Habár nem sok maradt,mert hamar „lábakélt”,mire észbekaptunk a felét megittuk.Másféle rostos üdítőhöz sem szoktam tartósítót tenni.üdv. Kaposné. (mgd).
anapfenyillata
Kedves Kaposné! Köszönöm szépen, igazad van: ha forraljuk, majd szárazdunsztba kerül, nem kell bele tartósító. Ha nincs magas hőmérsékleten csírátlanítás, akkor igen. Hú, a 11 liter nem kevés, de amilyen finom a szörp, tényleg hamar elfogy. Milyen üdítőt készítesz még? Szép napot: Anikó