ajándékötlet,  recept

Gyömbérszörp házilag

A gyömbérszörp isteni szódával, de próbáld ki teában és pezsgővel is! A téli időszakban különösen jólesik belőle. Egyszerű elkészíteni, sokáig eláll.

6

Ebben a szörpben az a jó, hogy évszaktól függetlenül készítheted, és frissít télen és nyáron is. Ráadásul kiváló gasztroajándék is, most az iskolai adventi vásárra készítem.

Hozzávalók:

Egy nagyobb (kb. 12 dkg) gyömbér

 1 kg cukor

1 citrom

1 dkg citromsav

1,5 l víz

2

A gyömbért megtisztítom, majd apróra felszeletelem, felöntöm vízzel és beleteszem a cukrot is. Közepes lángon felforralom. Belefacsarom a citrom levét, majd a citromsavat is feloldom. Újra felforralom, majd leveszem a lángról és fedő alatt állni hagyom.

Mivel gyerekeknek készült ez kb. 15-20 perc volt, de aki szereti az intenzívebb, kicsit csípősebb gyömbér ízt, az akár 1,5 óráig is állni hagyhatja.

7

Ha letelt az idő, utána leszűröm, és újra felforralom a szirupot, ami üvegekbe és száraz dunsztba kerül. A gyömbérszörp sokáig eláll.

2

Ha ajándéknak szánjuk, tegyük egy szép üvegbe, tetejére kerüljön barna csomagolópapír, címkét innen tölthetsz le hozzá. Lakkfilccel, vagy krétafilccel (ez lemosható) írhatsz az üvegekre.

4

5

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

10 hozzászólás

  • Zsolt Iványi

    Kedves Anikó!

    Köszönöm a nagyszerű receptet.
    Mi egy kicsit citromosabbra (1,5* citrom és aszkorbinsav dózissal) csináltuk, így is finom.
    Nagyszerű új üdítőitalt szerzett a nyárra, mégegyszer köszönöm.

  • tadri83

    Kedves Anikó, szuper recept, és hasznos ajándék ötlet 🙂 Szeretném én is kipróbálni de sajnos nincs sok gyakorlatom a tartósítás terén. Lennél kedves itt meg említeni, hogy a borkôsavat hogyan és mekkora mennyiségben adjuk a sziruphoz? Nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Adrienn

    • Rácz Anikó

      Kedves Adrienn! Köszönöm, remélem, ízleni fog. 🙂 Én nem használok tartósítószert, dunsztolok. De használható hozzá a szörpökhöz szokásosak közül, a csomagoláson feltüntetett arányban. Például Na-benzoát: 1 liter felöntőléhez legfeljebb 1,5 g (egy csapott kávéskanál) tartósítószer. Szép napot: Anikó

  • Fehér Gábor

    A recept TÖKÉLETES 🙂

    Én még annyit tettem hozzá, hogy kb 70 dkg cukrot megkaramellizáltam, ami egy kis pikáns ízt, és legfőképp gyönyörű sárga színt ad ennek az isteni házi kanadadrájnak! 😀

    • anapfenyillata

      Kedves Gábor! Nagyon szépen köszönöm. A karamellizálás nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni. 🙂 Szép napot: Anikó

      • Fehér Gábor

        Kedves Anikó!

        Azt elfelejtettem írni, hogy a 70/80 dkg karamellizált cukrot a 4*es mennyiségnél készítettük (6l víz, 4kg cukor)
        … és még ez a kb 7l szörp is csak max 3 hónapig tart ki 😀

        További finom recepteket kívánok, üdvözlettel: Gábor.

  • István Kapos

    Szép napot.Megjegyezném,ha a gyömbérszörpöt szárazdunsztba teszed nem kell bele tartósító. Az első próbálkozásom 11liter volt símán átvészeli a kamrapolcon.Habár nem sok maradt,mert hamar „lábakélt”,mire észbekaptunk a felét megittuk.Másféle rostos üdítőhöz sem szoktam tartósítót tenni.üdv. Kaposné. (mgd).

    • anapfenyillata

      Kedves Kaposné! Köszönöm szépen, igazad van: ha forraljuk, majd szárazdunsztba kerül, nem kell bele tartósító. Ha nincs magas hőmérsékleten csírátlanítás, akkor igen. Hú, a 11 liter nem kevés, de amilyen finom a szörp, tényleg hamar elfogy. Milyen üdítőt készítesz még? Szép napot: Anikó

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük