inspiráció,  otthon

Így is felújíthatod a panel WC-t!

Konkrét példák arra, amikor a mellékhelyiség berendezése sem mellékes.

Nincs könnyű helyzetben az, aki belevág ennek a kicsi, szűkös, és legtöbbször régi helyiség megújításába. Három példát hoztam (2 panel, és egy családi ház), ahol a mellékhelyiség nagy átalakuláson ment keresztül, és nagyon szép, és praktikus megoldások születtek.

#1 Festve, deszkázva

Bár Juditu mostanában új otthona megújításán dolgozik, a korábbi panel lakásának megújítása mindenkinek sok inspirációt, és ötletet szolgáltat ma is.

Hihetetlen, hogy a mellékhelyiség is milyen átalakításon ment keresztül.

Juditnál az elsődleges gondot a panel WC hátsó fala okozta. Mivel ezt a falat nem szabad véglegesen beburkolni, így először  rétegelt lemezzel fedték azt,  majd  Judit mégis kicsempészte ezt a területet is, két műanyag ajtót hagyva a vízóra leolvasásához.

Aztán, amikor strangcsere címén kibontották a hátsó csempés részt, megszületett Judit fejében a megoldás: a deszkázás. És mivel a deszkákat bontható szerelési ragasztóval rögzítette a csempéhez, így az bármikor sérülés és nyom nélkül megbontható.

A másik gondot a csempe színe jelentette: a barna-vanília kombináció egy hirtelen fellángolás volt Juditu részéről, mivel azonban nem szerette, átfestette a csempét a szürke egy árnyalatára, illetve fehérre. Így az sokkal tágasabbnak tűnt.

A helyiségbe még egy kis fehérre festett láda és egy polc került, amire lehet ezt-azt pakolni.

A felújítás további részleteiről itt olvashattok.

#2 Csempézve, beépített bidével

Mihalik Évánál a panel fürdőszoba és a WC is megújult, rá sem lehet ismerni, milyen gyönyörű lett. Ez volt a kiindulási állapot.

A régi csempét leverték, és az egész fürdőt átrendezték.

A csövezés miatt a padlót meg kellett emelni kb. 15 cm-rel, így alakították ki a zuhanyzórészt, épített zuhanytálcával.

A falakra Roma Crema típusú csempe került, a fürdőbe a bútorokat az Ikea-ban vásárolták.

A WC mögötti vaslemez helyett OSB lapot használtak, műanyag szerelőnyílással. A WC-be hideg-meleg vizes beépített bidé került.

#3 Lambériázva,laminált padlóval

Simon Edina párjával egy régi családi házat vásárolt, ahol azonban csak az udvaron volt korábban WC, így a valamikori  kamrából alakították ki a mellékhelyiséget.

A legnehezebb dolog az átalakítás során a  helyszűke volt, a helyiség 1,8 m2 területű. A kezdeti lépéseknél  a szennyvíz kivezetése  nehéz fizikai munkát jelentett:  aljzatbeton feltörése, alap kivésése, az udvaron a föld kiásása a csatornáig, ezeket is Edináék végeztél el.

A melegebb, rusztikus hatás elérése érdekében mindenképpen lambériázni szerettek volna, már csak azért is, mert Edina párja jártas a lambériázásban, és saját maguk végezték a kivitelezést is.

Az ajtó faltól falig nyílik, így nehéz volt a lambériát úgy beszabni, hogy rendesen nyíljon az ajtó, de a lambéria is szép, egyenletes legyen.

A falburkolat normál fenyő lambériából készült. A párnafa 3 sor 5×3 cm-es erősített „Bramac léc” lett,  a szegőlécek: felül 4×4 cm-es pipaléc, alul 30×5 mm-es szegőléc. A párnafákra szilikagélt szórtak, hogy ez esetleges párásodásnál az beszívja a nedvességet. Az egészre Tikkurila Panssari Akva – fehér vízálló festéket tettek 3 rétegben.
Az aljzatra magas kopásállóságú laminált padlót fektettek. A falat Héra Prémium – Hamuszürke festékkel festették le.
A két lebegő polc és két kis kosár biztosítja a tárolási lehetőséget.
Mivel szakembert csak a víz-, és csatornabekötéshez hívtak, a festést, glettelést, laminálást, lambériázást,  és az ablakkeretet is Edina párja csinálta, így  nagyságrendileg, minden kiegészítővel együtt kb. 150 000 Ft-ba került, mire a régi kamrából csodás kis mellékhelyiséget varázsoltak.
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük