kert,  recept

Így készíts citromfüves mézet!

Pillanatok alatt elkészül a herbaméz, amely nemcsak finom, de segít ellazulni is.

Gyönyörűek a kertünkben a citromfű tövek, csak úgy kínálják üdezöld leveleiket. Persze, hogy nem hagyhattam ki, hogy valami készüljön belőlük.

A gyógynövények közül ez a kedvencem, ez volt az első gyógynövény, mely kezdő kertészkedésemet nemcsak, hogy túl élte, hanem hálás volt minden apró kis figyelmességért és bőségesen ontotta  citromillatú leveleit, melyből hol szörp készült, hol tea, máskor pedig megszárítva ajándék.

Most herbamézet készítettem, jó lesz majd, ha jön a nyár, finom citromfüves limonádé készülhet belőle, jó sok jéggel megspékelve, de stresszesebb munkanapokon az estémet is kisimítja majd.

Már a készítése is felér egy kis relaxálással: annyira csillogó az aranyló méz, hogy nézni is gyönyörűség, és a citromfű szagolgatását sem tudom abbahagyni.

A recept egyszerű:

1 csésze méz

1-2 kanálnyi szárított citromfű

Nagyon fontos, hogy a citromfüvet előzőleg meg kell szárítani, ha az idő még nem engedi a napon  vagy a lakásban szárítást, akkor aszalógépben, vagy előmelegített (és kikapcsolt) sütőben szárítsuk meg a citromfüvet.  Csak szárított citromfüvet használjunk!

Ezután nincs más dolgunk, csak várni kell, a gyógynövény 4-5 napig legyen a mézben, de tarthatjuk ott akár egy hétig is. Mivel a szárítmány feljön a méz  tetejére, időnként nem árt a  mézes üveget felfordítani.

Az idő leteltével csak leszűrjük a kész herbamézet száraz, tiszta, jól záródó üvegbe. A leszűrt citromfűből pedig készíthetünk egy finom teát is, ami Paracelsius szerint meghosszabbítja az életünket, erről itt olvashatsz.

Fotó: Bogár Márk

Te is szereted a mézet? Méz nincs  méhek nélkül. De nemcsak a mézet köszönhetjük nekik, a haszonnövények kb. 70%-a eltűnne, ha nem lennének méhek.


Einstein szerint az emberiségnek 4 éve van hátra azután, ha kipusztulnak a méhek.


Mit tehetsz  a védelmükben?

Most csatlakozhatsz a Planttogether méhecskementő akciójához. Anna, a Planttogether ötletgazdája ismét ingyen virágföldet , és ezúttal  mézontófűmagokat oszt. Ahogyan ő fogalmazza:

„Május 13-14-én vessünk virágmagokat együtt a méhekért, a fákért, az illatos virágokért! A jövőért. Amit május 13-14-én vetünk, nem kerül pizzára, nem lesz belőle menő dísz a koktélszívószalon. A méhek nem mondják majd, hogy „tesó, de király vagy, hogy saját kajából főzöl”. Ha csípnek is azért, amit teszel, nem a megszokott módon fejezik ki hálájukat.”

A Méhecskementő virágmagvetésre hivatalosan (emailben vagy a PlantPiontokon) regisztrálók között a Jane Goodall Intézet ajándékait sorsolják ki: 9 kitűzőt, 2 magtartót és 2 db vászon „Újratáskát„.

Az eseményhez itt tudsz csatlakozni, illetve minden információt itt találsz.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

  • Monika Szabóné Demény

    átveszi a méz a citromfű zamatát? Ki fogom próbálni!
    Egyik évben készítettem citromfű szörpöt.Fincsi volt.:)

    • anapfenyillata

      Igen, bár azért a citromfű nem tartozik a legintenzívebb növények közé. De ugyanígy lehet készíteni rozmaring, zsálya, kakukkfű, menta, levendula, kamilla, vagy rózsaszirom keverékével is. Sőt, akár kevergethetjük is ezeket. Köszönöm a citromfű szörpös visszajelzést, örülök, hogy ízlett. Szép napot! Anikó

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük