Habkönnyű, csokis, banános tekercs karácsonyra
A pillekönnyű piskótatekercs különlegesen finom a lágyan krémes töltelékkel. Igazi ünnepi desszert.
Minden sütinek megvan a maga története nálunk. Ennek is.
Az egész nagyon régen, egy ódon és szigorú iskola falai között kezdődik, ahol két vidéki kislány összebarátkozik. Vékony aranyfonál köti őket össze, mely nagyon erős, kibír éveket, távolságokat.
Aztán az aranyfonál egyszer csak megcsillan, és a két régi barátnő újra találkozik, s minden olyan, mintha nem teltek volna el évek, nem lettek volna távolságok, mintha még diákok lennének.
Persze közben már ott van a család, gyerekek és egy jó kis találkozás, vendégség, sok-sok sztori, nevetés, és ez a süti, melynek receptjét az én aranyfonalas barátnőmtől kaptam.
♥♥♥
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
12 dkg porcukor
4 dkg kakaó (cukrozatlan)
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
A krémhez:
1 db tojás
2 evőkanál liszt
2 dl tej
2 evőkanál kakaó
1 csomag vaníliáscukor
2 banán
15 dkg porcukor
12 dkg vaj (vagy margarin)
A tészta könnyűségét az adja, hogy mindössze egy evőkanál lisztet tartalmaz. Tényleg annyira légies, hogy szinte olvad a szánkban.
A tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. A por összetevőket összekeverjük, majd elegyítjük a tojássárgás résszel. Végül óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjék habját is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
Kb. 180 fokon kisütjük. Nekem gázsütőm van, ebben kb. 15-20 perc alatt sült meg, de érdemes figyelni, mert nagyobb teljesítményű sütőkben nagyon hamar megsül.
A krém igazi nagymamás, „slow” típusú, főzött krém.
Ehhez a tojást, a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, majd közepes lángon sűrűre főzzük. Míg hűl, a vajat és a porcukrot habosra keverjük. Ezt követően a vajas, és a sűrített frakciókat összedolgozzuk, majd kétfelé vesszük: egyikbe vaníliáscukor kerüljön, a másikba kakaó.
A tésztát megkenjük a vaníliás, majd a kakaós krémmel, és felkockázott banándarabokkal szórjuk meg. Végül, óvatosan feltekerjük.
Hűtőben kihűtjük, néhány óra kell neki, de a végeredmény hihetetlenül krémes, puha, és egyáltalán nem túl édes finomság.
Szép napot!
Mentés
Mentés
Mentés