recept

Málnás Pavlova: kívül roppanós, belül krémes

Ha nyár, akkor Palova, ami könnyű, légies és nincs olyan bogyós gyümölcs, amivel ne lenne jó.

Én mégis a szüleim málnájával szeretem a legjobban, aminek első töveteit még én ültettem apuval  gyerekkoromban.


Nálunk minden sütinek története van. Ennek az isteni Pavlovának a sztorija évekkel ezelőtt, egy többnapos szakmai konferencián kezdődött.
Egyedül érkeztem a cégünktől, és nem ismertem senkit, így aztán igencsak hosszúnak tűnt a program. Aztán egyszer megszólított egy nagyon kedves hang, aki azonnal szimpatikus lett. Olyan volt, mintha egy réges-régi baráttal beszélgetnék, és többet nem voltam már egyedül.
Köszi @rekatazy, és a Pavlova receptet is. ❤️


Hozzávalók

5 tojásfehérje (szobahőmérsékletű)

20 dkg  kristálycukor

2 tk étkezési keményítő

1 ek almaecet (én ezt használom, ad egy kis pikáns ízt a tortának)

fél vaníliarúd

1 kk étolaj

A torta teteje

25 dkg mascarpone

1/2 doboz tejföl

1 ek porcukor

málna

A tojásfehérjét alaposan felverjük, ehhez bizony nem árt egy bivalyerős habverő -nekem Lidl-s készülékem van, olyan a hangja, mint egy traktornak, de habverésben verhetetlen.  Félidőben  hozzáadjuk a cukrot és vaníliát is, ezzel verjük egy kicsit, majd mehet hozzá az ecet és a keményítő is. A hab akkor jó, ha nagyon jó kemény, fényes, sima és jó tömör.

Sütőpapírra egy tányér vagy tortaforma segítségével kört rajzolunk, majd ez kis olajjal megkenjük. Erre kanalazzuk a habot úgy, hogy a közepébe egy kis mélyedést teszünk.


140 fokon sütjük kb. 70 percig: az én gázsütőmben ez olyan 55 -60 perc szokott lenni. A pontos sütési hőfokot és a sütési időt ki kell kísérletezni a sütőnkhöz. A sütőt nem szabad nyitogatni, mert összeesik a fehérje.

Ha megsült a habcsók, egy fakanállal kitámasztjuk a sütőajtót és egy éjszakán (vagy néhány órán át) át hagyjuk a sütőben teljesen kihűlni.


A megsült és kihűlt fehérjetorta csodásan rusztikus lesz, kicsit berepedezik, mert a külső rétege finoman roppanós,  a belseje pedig krémes, lágy, mint egy pillecukor, ez teljesen normális, és így szép.

A krémhez elkeverjük a mascarponét és a tejfölt, valamint a cukrot. A krém semmiképpen ne legyen nagyon édes.  Hagyományosan tejszínhabbal is kínálhatjuk. A krémet és  a gyümölcsöt csak közvetlenül a tálalás előtt tegyük a tortára.

Egyszerűen isteni!

A Pavlova torta nevét Anna Pavlova balerináról kapta, aki korának ünnepelt sztárja volt. A kecses balerina társulata az 1920-években Ausztrália és Új-Zéland területén turnézott, és a tiszteletére készítettek egy nagy, kerek, habcsókos édességet, krémes tejszínhabbal és gazdag gyümölcsfeltéttel. Ez lett a Pavlova-torta.

Jó étvágyat!

Anikó

A bejegyzés  saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük