csináld magad,  DIY,  inspiráció,  otthon

Te miből eszel? Készíts magadnak kerámiát!

Kerámia workshop: igazi slow élmény, tavasszal is. Mert nem mindegy, mi van a tányéron.

 

A hozzánk vendégségbe érkezők, és azok, akik látják a blogon az Apacuka workshopon készített tányérjaimat, folyamatosan azt kérdezik, honnan lehet ilyen tányérokat venni.

Fotó: Apacuka Ceramics

Néhányan felismerik a mintát, és emlékeznek, hogy a nagyinál is ilyen volt a falon, – merthogy a falfestésben használt mintázóhengerrel készültek –  és akkor csak úgy törnek elő az emlékek, nagyi meggyes pitéjéről, szilvásgombócáról, és a sajtos pogiról, amihez hasonlót azóta sem ettek.

Én pedig büszkén mondom, hogy ezeket a tányérokat én készítettem.

Több alkalommal is jártam már Judit és Gábor workshopjain, mert ez a fajta kerámiakészítés teljesen beszippantott:  az agyagozás, a minták, formák megalkotása teljesen kikapcsol, imádom a nedves agyag illatát, ráadásul teljesen elveszek a minták és színek sokaságában is.

A rengeteg hagyományos mintázóhengeren túl választhatunk  szilikon formákat sokféle modern (például növényi, kaktuszos) mintával, stencileket, de dolgozhatunk csipkével is.

Én a festőhengerekért vagyok oda, lehet, hogy azért, mert kisgyerekkorom meghatározó falmintái ezek voltak, még az óriási tengerpartos tapéták előtt.

Engem mindenesetre lehengereltek a mintázóhengerek, amiknek kézi gyártásában és  import piacában a magyarok vezető helyen voltak az 50-es, 60-as években, szóval ez is majdnem egy hungarikum.

A 2,5 órás wokshop nagyon családias hangulatú, itt a nyers kerámiatényérokat készíthetjük el, és technológiai okok miatt a csiszolást, mázazást Juditék végzik. De hogy ne maradjunk ki mi sem a jóból, egy előre elkészített darabon a mázazást mi is kipróbálhatjuk.

Az első tányérjaimat 4 éve készítettem, és nagyon jól bírják a strapát: mosogatógépben mosogatom őket, volt olyan, amit sütőben is használtam már, még sincs semmi baja egyiknek sem.

Az ellazuláson, a készítés élményén túl van még egy fontos dolog, amiért jó Judit és Gábor workshopjain részt venni. Ez pedig az a szellemiség, amit ők átadnak ezeken a workshopokon, és egész eddigi tevékenységeikkel: ez pedig a csapatmunka, a közös gondolkodás.


Juditot és Gábort az online világból ismertem meg, még a Vintage bazaar időszakból, ugyanazon a felületen blogoltunk, és nem sokkal később már a Nagy DIY könyv kapcsán személyesen is találkoztunk, hiszen magának a könyvnek ők voltak az ötletadói.

Ami nagyon hamar feltűnt nekem, hogy a mai énközpontú, önző világban, ahol minden csak az egyéni boldogulásról szól, ők mennyire közösségcentrikusak, és mennyire szeretnek és tudnak is másokkal együtt gondolkozva létrehozni valamit.

Erről és a terveikről kérdeztem őket.

Miért fontos nektek az együttműködés, a csapatmunka, a közös(ségi) élmény?

Az együttműködés a létezésünk alapja. Most nem az Apacuka ceramics-ra, mint vállalkozásra értem, hanem mint ember.

Ha csak arra gondolok, hogy az emberi szervezeten belül micsoda együttműködésnek kell működnie, ahhoz, hogy harmonikusan fenntartsa a testünket.

Már induláskor is ez mozgatott minket, hogy amit csinálunk, ne csak nekünk legyen jó, hanem másnak is. Azóta is sok megkeresést kapunk fotózáshoz kölcsönkért kerámiákra, vagy tombolára felajánlunk nyereményt, vagy olyan együttműködéseink is vannak, ahol a két vagy több fél hozzáadva a saját értékét együtt nagyobb értéket tud képviselni.


Ebben nagyon hiszek. A csapatmunka és közösségi élménynél is mindenki hozza a saját világát, amit összefésülve magasabb értékké forr ki.

 

Mit jelent nektek az Apacuka?

Amikor gyerekkoromban jártunk kerámia foglalkozásra még nem gondoltam, hogy ez egyszercsak vállalkozás lesz és napi munkát ad. Szerencsések vagyunk, mert szüleink támogatták az érdeklődési irányainkat, Gabinál is és nálam is.

 

Gabi így nagyon sok időt foglalkozott rajzolással, én pedig már tinédzser koromban be tudtam a pincénkben rendezni az első kis kerámiaműhelyt.

Az Apacuka most már kitölti a mindennapjainkat, és mindig igényli a törődést.

Mit tartotok az Apacuka legnagyobb sikerének?

Ha kívülről néznék ránk, akkor a Nigella Lawson-os szakácskönyv borító tervezését és tányér rendelések teljesítését mondanám.

Fotó: Apacuka Ceramics

Így, hogy benne vagyok, a legnagyobb siker a 2018-as év végétől a külső segítőink megtalálása és bevonása a munkába, mert ehhez belső munka kellett, hogy elhiggyem, szívesen csinálja más is ezt a háttérmunkát.

Mivel foglalkoztok manapság? Milyen projekteken dolgoztok?

Állandó változásban vagyunk, köszönhetően a gyerekeink változásainak is, amit nemcsak szobabútorral kell lekövetnünk, hanem mondjuk iskolaváltással is.

Ami most elindult, hogy  az Apacuka ceramics workshopok már nemcsak a mi műhelyünkben érhetőek el, hanem  Budapest egyéb pontjain is: a Made By You-ban, illetve a Szimpla Teremben.

Sőt, már  elhagytuk Budapestet is, így volt Apacuka kids foglalkozás Budaörsön, és májusban lesz az első kaposvári workshop.

Én most ebben nyitásban látom a további lehetőséget, mind Magyarországon belül és akár azon kívül is. Nem titkolt elképzelésünk egy bolt+ műhely nyitása a Budapesten, ahova a nyitvatartási időn belül bármikor be lehet térni agyagozni, vásárolni.

Az aktuális Apacuka workshopokat és eseményeket itt találjátok, de érdemes követni őket az Instagramon és a Facebook oldalukon is, ha inspirálódnátok workshop előtt. Egyébként kész tányérokat is lehet náluk vásárolni, ha mégsem magatok készítenétek.

Szép napot!

Fotók: saját és Apacuka Ceramics. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük