csináld magad,  DIY

Maratott üvegpalackok házilag

Acid tetkó az üvegen.

Vegyészként – mivel középiskolába is vegyipariba jártam – már igen korán beleszerettem a gyönyörű alakú üvegeszközökbe: az Erlenmeyer lombikok, gömblombikok, pipetták, büretták, mérőhengerek, porüvegek, exikkátorok, mindenféle csiszolatos csoda egyszerűen lenyűgöztek.

Volt üvegtechnikai gyakorlatunk is: üvegcsöveket húztuk, hajlítottunk, kapillárist készítettünk. A folsavas üvegmaratás ekkor már nem volt a gyakorlat része, ha jól emlékszem, csak meséltek róla, hogy régebben ilyet is végeztek.

A maratott üvegek kissé ódon hangulatáért rajongtam. Így aztán azonnal beszereztem  a Pentart  üvegmaró pasztáját, amint megjelent.

Pont jókor jött, a dekorsuliban stencilezési feladat volt, és én azt gondoltam, hogy előszedem a régóta gyűjtögetett palackzöld üvegeimet, és milyen királyság lesz már, hogy én arra stencilezek.

Sok sikertelen kísérlet következett ezután: mi stencilt kartonból készítettünk akkor, ezzel aztán senki se próbálkozzon, mert a paszta eláztatja a papírt, és – igaz, kissé halványabban- de megmarja a minta széleit is, így az nem lesz éles.

Aztán próbáltam fóliával, amit az üvegre ragasztottam, de a palackok formája miatt nem ragadt tökéletesen, így itt is volt egy-egy szivárgás.

Psszt, még a gyerekek csillámtetkós matricájával is próbáltam, de az egyszarvú is bevérzéses lett, így felhagytam a kísérletezéssel, és inkább párnát stencileztem.

Mostanra aztán elengedve minden elvárásomat, lazán újrakezdtem a maratást, hiszen a salátaszezonhoz olivaolajas és balzsamecetes palackot szerettem volna készíteni.

Ez az anyag nem játék, mindenképpen el kell olvasni a használati utasítást, kesztyűt venni, sőt én még a laborszemüvegemet is feltettem.

Az anyag tetején egy folyadék úszik, ezt bele kell keverni az anyagba, így lesz pasztaszerű, csak óvatosan, nem adja könnyen magát. Én ehhez is és a felhordáshoz is fa spatulát használtam.

Egy félév elteltével a korábban felbontott anyag már teljesen besűrűsödött, így most én már ezzel dolgoztam. (Vízzel nem hígítható).

Végül vastagabb, de hajlítható papírra nyomtattam a szöveget (Stencil Army betűtípussal), ezt szikével kivágtam, majd Pinty ragasztóspray segítségével rögzítettem.

Erre „vakoltam fel” az üvegmarató pasztát, majd én a ragasztott stencilt azonnal eltávolítottam.

Ez aztán a varázslat, olivából ecet! 🙂

Így sem lett teljesen éles a betűk széle, de ezzel a betűtípusnak kifejezetten jól áll ez a tökéletlenség.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük