kert,  otthon

Így neveld a paradicsomodat!

7 tipp a bőséges és finom terméshez.

Vidéki lány lévén a kert mindig hozzátartozott az életemhez. Ahogy visszagondolok rá, a borsó vetése már egészen kiskoromtól az én feladatom volt, emlékszem apukám mérnöki pontossággal kimért ágyásaira, és benne az én girbegurba borsó soraimra, melyekre persze felettébb büszke voltam.

Persze kamasz koromban a hátam közepére sem kívántam a földtúrást, de e nem könnyű korszak elmúltával ismét helyre kerültek nálam a dolgok.

Aztán hosszabb, kertmentes szünet következett és felnőtt fejjel kellett újra megismerkednem a növényekkel. Ez hol jobban ment, hol kevésbé, de egy növény volt, amiben sosem csalódtam, ez pedig a paradicsom. Mindenféle szakértelem nélkül gyönyörűen termett, amiért nagyon hálás vagyok neki.

Azóta persze sokféle tanácsot és tapasztalatot kaptam az olvasóktól is, hogy én is kényeztethessem ezt a növényt és sok, és édes terméssel hálálja meg azt:

  • Minden alapja a jó föld, ami tápanyagban gazdag kell, hogy legyen. A szokásos foszfor-, kálium- és nitrogén-tartalmú tápanyagokon kivül nagy a mész és magnézium igénye is.
  • A meszet az ültetőgödörbe tett tojáshéjporral, a magnéziumot dolomit porral pótolhatjuk, persze ezeket sem szabad túlzásba vinni. Ha kálciumhiányt tapasztalunk, az is jó lehet, ha a tojás főzővizével locsoljuk a palántákat.

Mi magaságyásban neveljük.

  • A jó társaságban mindenki jobban érzi magát, így mi a paradicsom mellé csak a barátait ültetjük, most körömvirág, vöröshagyma, és borsmenta bokrokkal vannak körülvéve. Határozottan kedvelik egymást.
  • Amikor még növekednek a palánták, jó lehet a csalánleves permetezés is: ez erősíti a növényt.

  • A hónalj a paradicsomoknál is ápolandó terület: a hónaljhajtásokat ki kell csipkedni, hogy a bokor ne legyen túl bokros  sűrű és átláthatatlan. Így a betegségektől is jobban védett lesz, és az energiákat is a termésekre összpontosíthatja.
  • A paradicsom oldalhajtásait vízbe téve 3-4 nap alatt meggyökeresedik, amit el is ültethetünk.

Csider Edit fotója

  • A paradicsomot a tövénél kell öntözni, se nem túl sok, se nem túl kevés vízzel. Ugye, sokat segítettem?   Ezt még nem próbáltam, de egy olvasóm javasolta: ültessünk nebáncsvirágot a paradicsomok mellé, ha az kókadozni kezd, a paradicsomot is meg kell öntöznünk. (Persze a virágról se feledkezzünk meg.)
  • Azt tartják, a paradicsom édesebb lesz, ha szódabikarbónát szórunk a tövére. Nos, ezt nem próbáltam, így nem tudom megerősíteni, viszont az biztos, hogy mi akkor szedjük le a paradicsomot, mikor már szép pirosra érett.

Aki már evett saját, kerrti földben termett paradicsomot, az tudja, hogy ennek a paradicsomnak zamata utánozhatatlan, igazi édes, leves, roppanós.


Már alig várom, hogy  bruschettát készítsek belőle, nálam ez a legjobb nyári vacsora:

A kenyeret megkenem fokhagymás olívaolajjal, -mehet bele egy kis rozmaring is – beteszem forró sütőbe. Amikor már megpirult, megszóróm édesen illatozó, kockára vágott paradicsommal, melyre egy kis olajat csurgatok és finoman megsózom. Én ehhez virágsót használok.

Ahogy telik az idő, egyre inkább rájövök, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak.


Ezt a posztot a  Heinz Magyarország támogatta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést.  A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük