család,  gyerek

40 játék, amivel lefoglalhatod a gyereket utazás alatt

Így éld túl a hosszú utazást gyerekekkel.

Megmondom őszintén, hogy azt a mondást, hogy kis gyerek kis gond, nagy gyerek, nagy gond, sokáig nem igazán értettem.

Valahogy úgy gondoltam, hogy ahogy nőnek a gyerekek, minden sokkal könnyebb lesz: így például mindenféle hiszti, nyűg és hangos unatkozás nélkül eljuthatunk A-ból B-be.

Sőt, lelki szemeim előtt felrémlett egy idilli kép a kocsiban vidáman utazó családról is, ezt azonban a gyerekeimnek rövid úton sikerült szertefoszlatniuk, lévén manapság egy rövid úton is képesek összekapni, és mindenen nyafogni, és nehezebb velük utazni, mint néhány éve.

És mivel a nyáron hosszabban utazunk, nem szeretném a véletlenre bízni a dolgot, így filmekkel, mesékkel  – igen,  ez is lesz, mert valljuk be,  egy hosszú autóútnál „életmentő” lehet egy hordozható lejátszó néhány filmmel- és játékötletekkel készülök.


Ezt a gyűjteményt közreadom, nagy részét biztosan játszottad már te is, de itt egyben lesz, hogy gyorsan elő lehessen húzni őket, mielőtt kitör a háború a kocsiban.


I. Eszközök nélkül játszható játékok

Egy dugóban ülve nekünk segítettek, hogy elfeledkezzünk a kellemetlen várakozásról, itt találod ezt a gyűjteményt:

https://anapfenyillata.cafeblog.hu/2015/07/18/152-eszkoz-nelkul-jatszhato-jatek-igy-kosd-le-az-unatkozo-gyereket/

További ötletek:

 • Nevezd meg, mi az?: a játék lényege, hogy a környezetünkből (kocsiból, az ablakon kinézve) kell valamit körülírni, megadni a helyzetét,  majd a gyereknek megnevezni. Például: „Balra fenn, nagy, szürke és repül”, erre a válasz a „repülő”
 • Tippelj: kiváló unaloműző a már kissé tompa agynak: Meg kell tippelni elkövetkező eseményeket, például, milyen színű autót látunk legközelebb, vagy hogy férfi vagy nő vezeti, vagy például, hogy a vezetője szemüveges-e, vagy sem.
 • Sajnos, szerencsére: Egy történetet kell felépíteni, úgy, hogy a mondatok felváltva a „szerencsére”, „sajnos” szavakkal kezdődjenek. Szóval az egyik játékos mond egy mondatot, ami a szerencsére szóval kezdődik, majd a második úgy folytatja a sztorit, hogy sajnos, … Példa: Szerencsére  sikerült felébrednünk, így odaértünk a repülőtérre. Sajnos, a repülőteret lezárták, mert betévedt oda a cirkuszból egy oroszlán. Szerencsére az oroszlán elaludt. …
 • Igaz, vagy hamis? : Mondunk egy mondatot, és arról el kell dönteni, hogy igaz-e. Kisebbeknek lehet egyszerűbb, nagyobbaknak már csalafintább mondatokat kitalálni. Például: Vacsorára majd lecsót iszunk. A Balaton vize nagyon sós lesz.
 • Bukarest, Budapest: ez a játék akkor jó, ha valamiért sokáig nem tudunk megállni. Az egyik gyerek lesz Budapest, a másik Bukarest (több gyereknél válasszunk 3, 4 stb. hasonló hangzású városnevet). A feladat az, hogy amikor kimondjuk például azt, hogy Budapest, akkor a ” budapesti” gyereknek valami mozgást, vagy mozdulatsort kell végeznie, például felemelnie a kezét, vagy megvakarni a jobb lábát a bal kezével, de jó ezeket kombinálni is. Olyan mozdulatok legyenek, amelyeket a kocsiban biztonsággal el lehet végezni.
 • Májas hurka: kisebbeknél tuti bejön. Minden kérdésre azt kell válaszolni, hogy májas hurka. Például: mi van a zsebedben?  Májas hurka.
 • Betettem a hátizsákba: Egy memóriajáték gyakorlatilag. Mindenkinek mondania kell valamit, mit tett be a hátizsákba, felsorolva az előtte hallottakat is.

II. Csak egy toll/ceruza és egy papír

Sok olyan játék van, amihez nem kell más, csak toll és papír. Célszerű egy kockás füzetet használni, ez többféle játékhoz is jó.

 • Amőba: ugye, ezt nem kell magyarázni? De ha valaki még nem játszotta: a játékon kockás (jó, tudom, négyzetrácsos) papíron kell játszani. Ketten játsszák, az egyik játékos X, a másik O jeleket tesz. Az nyer, akinek 5 db jele kigyűlik egymás mellett függőlegesen, vízszintesen, vagy átlósan.

 • Akasztófa: az egyik játékos gondol egy szóra, és a másik játékos megpróbálja kitalálni a szót a szóban szereplő betűk kitalálásával.
  Annyi vízszintes vonalat kell húzni, ahány betűből áll a szó. Ezután a játékos betűket mond, ha az szerepel a szóban, akkor a helyére kerül, ha nem, akkor kezdődik az akasztófa rajzolása az emberrel. A játék akkor ér véget, ha a játékos kitalálja a szót még azelőtt, mielőtt készen le van rajzolva az akasztófa, vagy az akasztófa és az ember lerajzolásra kerül. (Innen le is töltheted)

 • Szórajzoló: Szólásokat, vagy összetett szavakat kell lerajzolni, és kitalálni. Úgy, mit az Activity-ben.
 • Ország, város:   Az egyik játékos magában mondja az ábécét, majd valaki megállítja, ahol éppen tart, azzal a kezdőbetűvel kell országot, várost, fiúnevet, lánynevet, növényt, állatot, tárgyat írni a papírra. (Innen egy nyomtatható példány letölthető a gyors játékhoz).

III. Letölthető, nyomtatható feladatlapok

Lehet kapni készen is, de ha saját feladatlapokat készítünk, akkor biztosan olyan feladatok lesznek benne, amit a gyerekek szívesen töltögetnek. Ha újra szeretnénk használni, be lehet laminálni ezeket, és letörölhető filctollal írni rá. Célszerű egy kulcskarikára fűzni a lapokat, hogy ne essen szét.

Ha mégsem laminálunk, mert az túl drága lenne, akkor is fűzzük össze a lapokat, például egy gyorsfűző mappába, hogy ne csússzanak széjjel a lapok.

Ingyenesen letölthető játékokat (pontösszekötő, labirintus, rejtőzködő kép,  sudoku, különbségkereső) az alábbi bejegyzésben találsz:

5+5 ingyen nyomtatható játék gyerekeknek

A fiúk (és a lányok is) igazán örülnek majd ennek a logógyűjteménynek, amelyen bejelölhetik, melyik autóval találkoztak. Nyomtatás után célszerű laminálni.

Fiúknak és lányoknak is néhány egyéb logó:

IV. (Társas)játékok az útra

Nálunk a logikai játékok jöttek be leginkább az utazás alatt: a mágnese tangram, Rubik kígyó, valamint a tili-toli, amit én is nagyon szerettem és újból lehet kapni. Nekem anno Magyarország térképét kellett kirakni, ami nem volt könnyű, de  egy idő után nagyon profi lettem.

A társasjátékoknál az olyanok a jók, amelyek nem állnak túl sok apró alkatrészből, amelyek leeshetnek, mert akkor csak újabb hiszti lesz belőle. Lehetőleg mágneses verziók legyenek.

Jók még a kártyás kvízkérdéses játékok, például az Agymenők.

Aki szereti a saját készítésű verziókat, az itt talál néhány ötletet:

Szuper sk. útijátékok az utazás túléléséhez

+1 tipp: strandra, utazáshoz, ha dobókockát kell használnunk, azt tegyük így:

És persze álljunk meg minél többször, hogy kicsit mindenki átmozgassa magát.

Jó utat!

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük