recept

Svéd húsgolyó áfonyával, főtt burgonyával

Ezt ki kell próbálnod, mert isteni finom!

Ezzel a recepttel az IKEA karácsonyi sajtótájékoztatóján találkoztam, melyet idén a Gastropolis Főzőiskola & Gourmet Klubban tartottak, ahol az IKEA karácsonyi kollekciója mellett, igazi karácsonyi hangulatban, megismerkedhettünk néhány svéd karácsonyi étellel, többek között az IKEA-ból már közismert svéd húsgolyó készítésével is.

2

Hozzávalók (5 személyre):

a húsgolyókhoz:
450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma
1-2 ek mustár
szerecsendió. só, bors

a mártáshoz:
100 g vaj
100 g búzaliszt
4 dl alaplé
2,5 dl tejszín
2-3 ek szójaszósz
1 cs petrezselyem
só, bors

a vörösáfonya-lekvárhoz:
2 dl vörösáfonya-lekvár
100 g aszalt vörösáfonya
1,5 dl almalé

a burgonyához:
7 db közepes burgonya
1 cs petrezselyem
só, bors

Elkészítés:
A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, borsot, szerecsendiót, zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle és vaj és olaj keverékén körbesütjük.

1

A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáöntjük a lisztet és gyengéden megpirítjuk, vigyázva, meg ne égjen. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szójaszószt, összeforraljuk, és 1,-15 percig forraljuk. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és még pár percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges és a tűzről levéve apróra vágott petrezselyemzölddel gazdagítjuk.

8

A vörösáfonyát a lekvárral és az almalével összeforraljuk, a gombócok mellé tálaljuk.

A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és sós vízben kifőzzük. leszűrjük és petrezselyemmel meghintve a gombócok mellé tálaljuk.

4
Csak annyit mondhatok, hogy isteni finom és érdemes kipróbálni otthon is, akár holnap, mert a karácsony immáron körülvesz. 🙂

5

7

Fotó: IKEA.com, Varga Benedek

A receptet a Gastropolis Főzőiskola & Gourmet Klub biztosította.

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.