Így használd fel az ünnepről megmaradt ételeket!
Karácsonykor talán hajlamosabbak vagyunk arra, hogy elszámítsuk magunkat, és sokkal több ételt készítsünk, mint amit el tudunk fogyasztani. Összegyűjtöttem néhány ötletet, mit lehet ezekkel az ételekkel kezdeni.
Irány a fagyasztó!
A töltött káposzta, halászlé, egyes sütik – például a bejgli – nagyon jól fagyaszthatók. Most lehet, hogy rá se bírunk nézni, de később már jól fognak esni.
Gombát, vagy gombát tartalmazó ételt, maximum egy napig tarthatjuk a hűtőszekrényben, utána már nem fogyasztható, halnál ez maximum 2 nap, húsnál 2-3, ha frissen készültek és folyamatosan megfelelően voltak tárolva.
Gondold újra!
Gyorsan romló ételekkel nem érdemes kísérletezni, de ami még fogyasztható, abból egy jó kis ebéd, vagy vacsora készülhet, ami mégis más, mint az eredeti étel, így nem ununk majd rá.
Maradék bejgli
Készíthetünk belőle hamis mákos gubát. Mi a megszáradt kalácsokat szoktuk így újrahasznosítani.
De lehet belőle mákosguba torta is.
Mézeskalács
Tavaly a kisfiam készített száraz mézeskalácsokból sütinyalókát, de ugyanezzel a recepttel mézeskalács golyók is készülhetnek.
Zita tippje: „A száraz, szétmorzsolt mézeskalácsot felütöttem vajjal és Korpovit keksszel. Ez lett a narancsos sajttorta alapja.”
Maradék sütik
Hamis somlói galuska: a maradék sütit felaprítjuk, majd csokiöntettel meglocsoljuk, mehet rá egy kis apróra tört, vagy darált dió, majd egy kis tejszínhab. Adhatunk hozzá gyömölcsöt is.
Kókuszgolyó: a maradék sütihez tejet, vajat, kakaót, esetleg egy kis lekvárt adva golyóvá gyúrjuk, majd kókuszreszelékben megforgatjuk.
Szaloncukor, mikuláscsomag, kekszmaradékok
Ezeket az alapanyagokat nagyon jól felhasználhatjuk a csokiszalámihoz. Recept itt.
Maradék főtt krumpli, krumplipüré
Krumplis pogácsát, krumplilángost, szilvásgombócot, krokettet készíthetünk belőle.
A krumplilángos készítését Gizi mamától tanultuk, akit édesanyja avatta be a krumplilángos gyúrás, sütés rejtelmeibe, melyet télen a sparhelten sütött Anna néni, s melyet bableves után ettek legtöbbször, házi szilvalekvárral megkenve.
Maradék rizs
Maradék főtt hússal, sült hússal és zöldségekkel kombinálva rakott ételek alapja lehet. Pörkölttel készülhet belőle rizses hús is. Tehetjük töltött paprikába.
Maradék pörkölt
Gulyáslevesként, babgulyásként, ledarálva hortobágyi húsos palacsintaként születhet újjá.
Maradék főtt/sült hús
Mariann tippje: „Mi a maradék húst ledaráljuk, mustárral, majonézzel, ajvárral, főtt tojással összekeverjük. Rákenjük a kenyerre, sajtot reszelünk rá és mehet a sütőbe: finom melegszendvics lesz belőle. ”
Száraz kenyér, kifli, zsemle
Ledarálva zsemlemorzsaként panírozunk vele.
Zsuzsannáék a szikkadt kenyeret így használják fel:
„A kenyeret szeletekre vágjuk, tejben kissé megáztatjuk. Kizsírozott tűzálló tálba a következő rétegeket tesszük: kenyér-tejföl-reszelt sajt-kenyér-tejföl-reszelt sajt. Sütőben szép aranybarnára pirítjuk. Lehet variálni: egy réteg sajt helyett adhatunk hozzá juhtúrót, és gazdagíthatjuk pirított bacon-kockákkal is. Sajtimádóknak kötelező. ”
Ajánld fel!
Rászorulóknak, hajléktalanoknak, olyan ismerősöknek, szomszédoknak, időseknek, akiknek jól jöhet egy tál finom étel, érdemes felajánlani a felesleges ételmennyiséget.
https://www.facebook.com/szimplant/photos/a.1445386855606812/1585968581548638/?type=3&theater
Te hogyan csinálod? Bővítsük együtt a listát!
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.