Cseresznyemag párna, sütve-hűtve-dobálva
Sajnos, mostanság nem kíméltek minket a vírusok, bacik, hol a gyerekek voltak betegek, hol mi. Persze ebben az összevissza időben nem is csoda, ha összeszedünk egy-egy megfázást. Ilyenkor aztán előkerült a cseresznyemag párna, amit a kis arcocskára, fájó torokra tettünk. A magok felmelegítés után ugyanis sokáig tartják magukban a hőt, ezért a párna hatékonyan segít a gyulladások, görcsök enyhítésében. Egy ilyen párnánk van, és sokszor vita volt, kié legyen.
Így aztán, mikor már gyógyultan, jókedvűen cseresznyét majszoltunk, sürgősen maggyűjtésbe kezdtem, hogy a népi gyógyászatban már régóta használt gyógypárnát készítsek. Persze a gyerekek nagy örömére, akik imádják a cseresznyét és a magokat is szívesen köpködték nekem. 🙂
A cseresznyemagokat szódabikarbónás vízben főztem, majd szűrtem, dörzsöltem, egészen addig, míg az összes gyümölcshús el nem tűnt a magokról. Ezután következett a szárítás, a magok kiterítve sütkéreztek a napon. (De sütőben is száríthatók, a lényeg, hogy tökéletesen szárazak legyenek.)
A párna megvarrásához elég egy kevés maradék anyag: ez 100% pamutvászon legyen, és minimális varrástudás. A legegyszerűbb egy téglalap alakú párnát varrni, de én most egy mosolygós felhőcskét készítettem. Maradék anyagból kivágtam két felhő alakot. Varrtam rá orcát, majd textilfilccel megrajzoltam a száját, szemét. Ezt ki is lehet hímezni, de én inkább hámozok, mint hímezek 🙂
Majd a fonák oldalukkal kifelé fordítva összevarrtam a kis bárányfelhőket, kis lyukat hagyva a töltéshez, beletettem a magokat, végül a lyukat is összevarrtam.
Engem már felvidított. 🙂 És hogy mire jó még?
Melegítve segít fájós pocak, fül esetén, jó menstruációs, nyak-, hát- és derékfájdalmakra. Csak rövid időre a mikróba, vagy sütőbe kell tenni. Nagyon hamar felmelegszik, ezért használat előtt ellenőrizni kell, hogy nem túl forró-e.
Hűtve sérült testrészek jegeléséhez is kiváló. A fagyasztóba kell tenni 20-30 percre és a ficamra, zúzódásra is jó.
Ha pedig semmi bajunk, akkor is nyugtató kicsit morzsolgatni, vagy játszani vele a gyerekekkel: lehet célba dobni, dekázni, aztán finom cseresznyét enni. 🙂
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
No Comments
Kovács Erika
Tudom, hogy már kicsit késő, de jövőre is jól jön, a meggy/cseresznyemagot a legegyszerűbben úgy lehet megtisztítani, hogy először sós vízben 3-4 napot áztatjuk. Szűrőbe töltjük és folyó víz alatt jól átforgatjuk, mossuk a kezünkkel, így a gyümölcshús nagy része távozik. Után a jöhet a szódabikarbónás főzés kb. 1 óra. A vízben hagyjuk kihűlni, majd újra szűrőbe töltve, folyó víz alatt a kezünkkel forgatva, teljesen tiszta lesz. (bár magfüggő is a dolog, a makacsabb magoknak volt, hogy még egy fél óra újrafőzés kellett)