DIY,  otthon

Ajtófelújítás házilag

Az elmúlt években lakásunk összes ajtaját felújítottam, beleértve a műanyag bevonatú, biztonsági bejárati ajtót is. Mivel sok kérdés érkezett a témában, gondoltam, jó lesz egy összefoglalót készíteni, ahol az összes eddigi megoldás, tapasztalat együtt szerepel.

Bár nem gondolunk így rájuk, de az ajtók jelentősen meghatározzák egy tér stílusát. Mivel a legtöbb ajtó általában az előszobában, közlekedőben van, itt különösen nagy szerepe van az ajtóknak és kinézetüknek.

Ajtót cserélni nem kevés költség, ráadásul – különösen téglaházaknál – jelentős kőműves munkával is jár, így abban az esetben, ha az ajtók funkcionálisan jól működnek, de kissé retro kinézetűek, érdemes elgondolkozni a felújításon. Ha pedig különleges, szép, régi ajtóink vannak szintén a felújítást célszerű választani.

Megújítási lehetőségek

Arról, hogyan lehet egy régi ajtót megújítani a festésen túl, illetve a festés mellett, ebben a posztban írtam már korábban.

Színválasztás

A színválasztásról érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

 • Jó, ha az összes ajtó színe egyforma, – a kivétel a bejárati ajtó lehet – mert így nem lesz túl vegyes, szedett-vedett az eredmény.
 • A fehér biztonságos választás, világosít, és passzol mindenféle stílushoz.
 • A színes ajtó hangsúlyos, érdemes a szürkével tompított színváltozatok, vagy natúr árnyalatok közül választani, kivéve, ha valamiért hangsúlyozni szeretnénk az ajtót (például a bejárati ajtót).

Beltéri ajtó felújítása

A fa, illetve furnér beltéri ajtóinkat 2 éve újította fel: üvegcsere történt, javítottam az ajtók és a tokok hibáit, csiszoltam, és lefestettem az ajtókat.

Részletesen ebben a bejegyzésben írtam a lépésekről, a felhasznált anyagokról.

Ilyen lett

Műanyag bevonatos bejárati ajtó festése

A fa bejárati ajtók esetében ugyanúgy kell eljárni, mint amit a beltéri fa ajtóknál leírtam, különbség akkor van, ha a bejárati ajtó kültérre – nem lépcsőházra – néz: ebben az esetben mindig kültérre is használható fedőfestéket, lakkot kell használni.

A műanyag bevonatos bejárati ajtók esetében nagyon fontos lépés a felület előkezelése, itt dől el ugyanis, hogy mennyire lesz tartós, szép és használható a végeredmény. Zsírtalanítani, portalanítani, esetleg finoman érdesíteni szükséges, illetve hídképző alapozót kell használni.

A mi biztonsági ajtónkat préselt MDF lap borítja, ennek a festését, felújítását és a festés utáni tapasztalatokat tudom megmutatni.

Külső felület

Mivel kívülre színes megoldást szerettem volna, ezért az ajtó külső és a belső oldala eltérő színt kapott. Részletesen az Annie Sloan oldalon írtam a festésről.

Egy gyors összefoglaló, kiegészítés:

 • Kívülről kilincs, zárborítás eltávolítása után következett a zsírtalanítás, portalanítás, maszkolás. Maszkolás után 1 réteg Tikkurila Otex AP alapozóval kentem le a felületet. Korán reggel kezdtem a festést, hogy estére be tudjam csukni az ajtót.
 • Az Otex egy gyorsan száradó hídképző alapozó, erre 24 óra múlva – szintén korán reggel – vittem fel az első Annie Sloan Satin Paint Oxford Navy színt az ajtófelületre és a French Linen színt a keretre.
 • Kb. 2 óra múlva már fogásszáraz volt, így egy újabb réteg festéket festettem, ez teljesen egyenletes volt és szépen be is fedte az ajtót.
 • A festéshez szivacshengert használtam, illetve az aprólékosabb helyeken vékony ecsetet. Érdemes viszonylag gyorsan, dinamikusan dolgozni. Amit kerüljünk, az a huzat, mert nagyon felgyorsítja a száradást, és a második réteg esetén nehezebben látjuk, hogy hol festettünk már, és hol nem.
 • Estére bezártam az ajtót, bár tartottam az összatapadástól, szerencsére ebből nem lett gond. A Satin Paint kikeményedési ideje 14 nap, eddig mindenképpen kíméletesen kell vele bánni, utána már mosható, enyhe mosogatószeres vízzel tisztítható, súrolható az ajtó.
 • Ha egybefüggő, sima felületünk van, akkor célszerű balról jobbra haladva a teljes ajtómagasságban festve végighaladni. Ilyen betétes ajtóknál segíthet az alábbi festési sorrend:
 • Fontos megjegyezni, hogy az Annie Sloan Satin Paint egy beltéri festék, a mi bejárati ajtónk lépcsőházban van, tehát nincs kitéve közvetlenül az időjárás viszontagságainak. Ha az ajtó közvetlenül a szabadra néz, mindenképpen kell rá egy Annie Sloan Laquer kültéri lakkréteg, vagy használjunk kültéri zománcfestéket.

Belülről

A festési eljárás teljesen ugyanaz, mint a külső felület esetén, csak itt Annie Sloan Satin Paint Original színt használtam.

Az ajtóra egy felirat is került

 • Arra gondoltam, hogy egy felirat jól mutatna a fehérre festett ajtón. Valami egyszerű, ami az érkezéshez, távozáshoz is kapcsolódik. Így esett a választás a Hello szövegre, melyet IOD dekorpecséttel vittem fel a felületre.
 • Első lépésként megterveztem, hol lesz a minta, és az ajtóra táblakrétával rajzoltam segédvonalakat.
 • Majd a pecsétet finom csiszolópapírral (240, 320-as) megcsiszoltam.

 • Mivel az így kapott felirat rusztikusan nézett ki, még ecsettel igazítottam rajta.
 • Amire ilyenkor figyelni kell, hogy a tinta lassan szárad, emiatt könnyű elmaszatolni, belenyúlni. A száradási idő 24 óra, és ez valóban ennyi volt ezen a festett felületen, eddig nem szabad a kész mintát megérinteni.
 • A teljes száradás után lakkal lehet még tartósabbá tenni a feliratot.

Szép napot!

A bejegyzés  saját (C) fotókat tartalmaz. Kiemelt fotó: Photo by Philipp Berndt on Unsplash

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz, az Instagramot itt találod.