DIY,  otthon

Retro ajtó felújítása

Sok munka, de megéri.

Szponzorált tartalom

Biztos van nálatok is olyan dolog, ami egy nagy felújítás során elmaradt, mert elfogyott a pénz, az idő vagy a lelkesedés. Ezek azok a dolgok, amelyek nagyon sokszor sose készülnek el, közben meg nyomasztanak minket akár úgy is, hogy közben észre sem vesszük.

Csak valahogy nem érezzük lakásunkat, házunkat elég otthonosnak, rendezettnek, valami zavar minket, de úgy hozzászoktunk, hogy már nem is tudjuk, mi az.

Vagy épp ellenkezőleg, minden nap, amikor ránézünk, eszünkbe jut, hogy ezt is meg kellene csinálni, ami igencsak frusztráló egy idő után.

No, hát, így jártunk mi a sárga üveges retro ajtóinkkal, amiket régóta utáltam olyan formában, ahogyan voltak. A teljes ajtócserének nem lett volna értelme, mert az ajtók viszonylag jó állapotban voltak, bár meglátszott rajtuk a macska, a kismotorozás, görkori tanulás nyoma, és a bontással járó felfordulásra és költségekre sem vágytam.

Megújítási lehetőségek

  • Az üveges ajtó esetén, ha az üveget nem akarjuk megtartani, kicserélhetjük bútorlapra, falemezre és a keret felújítása után kaphat egységes színt.
  • Kicserélhetjük az üveget és felújítás után festhetjük.
  • A teliajtót felújíthatjuk, festhetjük. De ragaszthatunk rá díszléceket is, és így festhetjük egységesre, így egy osztott megjelenésű ajtót kapunk.
  • Mind az üveges ajtó, mind a teliajtó esetén ragaszthatunk rá dekorpanelt, ezzel egy modernebb megjelenést adva.
  • A kilincsek vagy a zsanérok cseréje is jelentős változást hoz az ajtó megjelenésében.

Mi az üvegcsere és az ajtók felújítása mellett döntöttünk, mert ezek az eredetileg ide beépített ajtók illenek a ház stílusához is: az épületek a város műemlékjellegű házai közé tartoznak. A kilincseket már korábban cseréltük.

Szóval vettünk egy nagy levegőt, és nekiláttunk az ajtófelújításnak. Összesen hat ajtót újítottunk fel, ez mind az előszobában van, ezekből kettő volt üveges. A felújításhoz szükséges alapanyagokat a Praktikerben szereztük be.

Ajtók és ajtófélfa felújítása

Az ajtók felújításánál a legnagyobb munka az előkészítés, a hibák javítása, csiszolása, majd újabb javítás, csiszolás, – mindezt szinte végtelen ciklusban ismételve -, majd portalanítás, végül zsírtalanítás.

A csiszolásért rajongok a legkevésbé, mert hangos, koszolós, és (nekem) nagyon fárasztó is.

De a rossz hír, hogy ezt nem lehet megspórolni, a jó viszont az, hogy a végeredményt látva, nagyon megéri.

Az ajtóink 10 éve fáig le voltak csiszolva, majd javítva, festve, szóval azt gondoltam, ez lesz a könnyebb feladat, ami egyébként így is volt, bár azzal nem számoltam, hogy a méretük – és ebből fakadó helyhiány – miatt elhúzódik a felújításuk, ugyanis fektetve festettem őket. Az ajtótok már keményebb dió volt, mert ez rosszabb állapotban volt, mint az ajtófelület: néhol lepattant a festék, volt rajta megfolyás, sérült élek, felület. Többféle tapaszt használtam a javítandó anyag fajtájától függően.

Csiszolás, festék eltávolítása

Első körben leszedtem spaklival a pergő festéket, és megcsiszoltam a felületet, ami még jobban kiadta a hibákat is. Voltak olyan helyek az ajtófélfában, ahol le kellett égetni a festéket hőlégfúvóval, mert csiszolással nem boldogultam.

A csiszoláshoz delta csiszolót használtam, a festékrétegek csiszolásához 40-60-as csiszolópapír a legjobb, megszáradt, lecsorduló festékek eltávolítására elég a 80-100-as finomságú, míg a végleges finomcsiszoláshoz finom (180-as, vagy finomabb) csiszolópapírra volt szükség. Bizonyos nehezen hozzáférhető helyeken csak kézzel tudtam csiszolni.

A csiszolást követte az első körös javítás.

Tapaszolás

Mutatom, milyen jellegű hibák voltak, és azt is, mivel javítottam azokat:

  • Kisebb anyaghibák, kisebb lyukak, karcolások, az üvegcseréből adódó sérülések, megpattant festéknél: Akril fakittet használtam (Jub akril fakitt, fehér), ez jól csiszolható, festhető.  Nem teljesen merevek ezek az anyagok, de csak kevéssé táguló hézagok tömítésére ajánlottak. A fugák megszilárdulásuk után kissé beesnek, ha ez jobban látszódott, újra tapaszoltam a felületet.
  • A festék nagyobb méretű (felületileg) lepattanása sérülékeny helyeken, furatok a fában, macskakaparás: ezekhez én kétkomponensű poliészter tapaszt használtam, melyet fához is javasolnak. Az általam választott Supralux 2K polyester tapasz gyorsan kötött extra erősre, és nagyon szépen lehetett csiszolni. Ami eleinte nehézséget okozott, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni, így kisebb mennyiségeket érdemes belőle bekeverni.
  • A fal és a díszléc közötti repedésekre mindenképpen rugalmas tömítő anyagot érdemes választani, mert egy idő után a dilatáció miatt újra berepedhet. Itt Dulux Pre-paint flexible fillert használtam.

Ezt akkor célszerű felvinni, amikor már minden csiszolás, egyéb javítás megvolt. Ekkor a tubusból egyenletesen kinyomtam a repedésre, majd egy nedves ruhával simítottam el.

A felesleget el kell távolítani azonnal, és szépen lesimítani, mert ez nem csiszolható. Ha véletlenül rácsiszolunk, a széle kiforgácsolódik és csúnya lesz, így kezdhetjük elölről a munkát. Száradás után festhető.

Ami fontos még, hogy a tapaszok előtt is elő kell készíteni a felületet, ne legyen poros, zsíros.

Illetve a felhordás vastagsága is lényeges, csak abban a rétegvastagságban használjuk az anyagot, ami a használati útmutatójában szerepel.

Szóval ne akarjunk egy olyan anyaggal, amit 0,5 cm vastagságban használhatunk, egyszerre egy 2 cm mély lyukat betömni, mert száradás után legtöbbször kipereg az egész.

Volt, hogy többször is javítottam egy-egy ajtót, majd csiszoltam, majd ismét javítottam, egészen addig, míg megfelelőnek nem találtam.

A festés

A javítás és a csiszolás után alapozóval festettem a felületet (Trinát Univerzális alapozó), majd selyemfényű vizes festékkel (Poli-Farbe Cellkolor Aqua) kentem, ebből 2-3 réteg kellett. Mindkét festéktípust hengerrel, vékony rétegben vittem fel, illetve a nehezen elérhető helyeken ecsetet használtam. Az alapozó után még lehet csiszolni, ha szükséges.

Szép felület akkor lesz, ha inkább több, vékonyabb réteg festék kerül a fára, és nem folyik meg a vizes zománc.

Az ajtókat fektetve festettem, de a helyhiány miatt lassan haladtam, hiszen figyelni kellett a száradási időkre is. Ez egyébként fontos, mert ha a felület csak fogás-száraz, akkor a következő réteg beleragadhat az előzőbe, csúnya felületet adva.

Bár szerettem volna a teraszon festeni, de a csipkés poloskák azonnal meglepték a fehér ajtókat, így ezt elvetettem.

A fehéret választottuk egyébként, mert ez is világosítja az előszobát, a selyemfény is sokkal kellemesebb, és frissebb hatású, mint a korábbi magasfényű felület.

Az üvegezés

Természetesen az üvegezés megelőzi a felújítást és festést és az üveget üveges mester cserélte.

Az előszobában nincs ablak, így csak az üveges ajtókon keresztül jut be ide természetes fény, emiatt az üveges részt mindenképpen szerettük volna megtartani.

Ebben egy egyszerű megjelenést szerettünk volna, ezért esett a homokfúvott üvegre a választás.

Egy éttermi látogatás során jött az ötlet, hogy mi lenne, ha az üveg egy idézetet is tartalmazna.

Kedvenc költőm, Fodor Ákos egy haikuját választottuk ere az ajtóra, ami nagyon illik a kamaszokhoz is.

Bár biztosan van egyedileg készített homokfúvott üveg is, én ezzel a kéréssel falakba ütköztem. Így jutottunk el végül egy sima üveg és homokfúvott fólia kombinációhoz a gyerekszobaajtó esetén.

A másik ajtóba homokfúvott üveg került.

Bár rengeteg munka volt a 6 ajtó felújítása, és a csiszolás utáni portalanítás már csak hab volt a tortán, mégis megérte, mert látványos a különbség.


Ezt a posztot a Praktiker Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz.

Kiemelt fotó: Photo by Philipp Berndt on Unsplash

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡