recept

5 finomság sütőtökből

A sütőtök nemcsak egészséges, de finom is. Tápláló leves, desszert, köret is készíthető belőle.

Az őszi táj mindig tartogat valami különlegességet. Nemrég tökföldeket láttunk, aminek a színei varázslatosak voltak a lemenő nap fényében.

Nem tudom, milyen fajták voltak, de sütőtökben erősek vagyunk, van világhírű fajtánk is, a szürke héjú, narancssárga belsejű tököket a 30-as években a New York-i tőzsdén is jegyeztek. A „nagydobosi” parázs tököt augusztusban megpecsételték a nagydobosiak: a bélyegző felsértette a tök héját, ami 2-3 hét alatt „kiforrt”, így ezek a tökök hamisíthatatlanok voltak. A gazdák csak azokat a tökököket pecsételték meg, amik elég nagyok voltak ahhoz, hogy szeptemberre beérjenek, így garantálva a jó minőséget.

Azt hiszem, ilyen tököt gyerekkoromban ettem: mi csak egyszerűen megsütöttük, és még melegen csemegéztük a mézédes finomságot, amit mifelénk linkának neveztek.

Nem is ismertem másfajta elkészítési módot egészen addig, míg Ausztriában nem ettem egy isteni sütötöklevest. Ekkor viszont megváltozott a sütötökhöz való viszonyom, egyre gyakrabban készítettük és ettük sokféle formában. Mutatom a kedvenceinekt.

Krémes sütőtökleves

Abszolút kedvencem ez lágyan krémes, tökmagos, szalonnás, kellemesen fokhagymás leves, amit még a férjem is megeszik. Recept itt.

Sütőtökös muffin

A gyerekeim, akik bevallásuk szerint nem szeretik a sütőtököt, olyan pillanatok alatt tüntették el a tányérról, hogy öröm volt nézni. Receptet ide kattintva találsz.

Sütőtökös pite

Finoman ropogós tésztában, lágyan krémes, tejszínes sütőtök: egyszerűen abbahagyhatatlan. Piterajongóknak kötelező! Ha elkészítenéd, katt ide a receptért.

Sütőtökös, fűszeres latte

Ebben igazi sütőtök van, ettől igazán krémes, telt. Én hétvégén, ebéd után desszertként iszom, hiszen egy kis kényeztetés mindenkinek jár.

Ha te is szeretnéd, a receptért katt ide.

Sütőtökös pohárkrém

Gyorsan összedobható pohárdesszert. Recept itt.

Jó étvágyat!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡