otthon

Inspiráló DIY fotóstúdió a Vendvidéken

Milyen egy inspiráló fotóstúdió berendezése?

F. Góczán Szilviék gyönyörű lakását és felújított konyháját már mutattam az oldalon, most a fotóstúdiójában tehetetünk egy virtuális sétát, ami attól is különleges, hogy a bútorokat, és a kiegészítők egy részét Szilvi újította fel, és készítette.

Bár ezeket a részleteket el tudnám képzelni egy lakásban is, de egy műterem berendezésénél a legfontosabb, hogy a könnyen átalakítható, fotogén legyen és a vendégek is komfortosan érezzék benne magukat.

Mire kell odafigyelni egy fotóstúdió berendezésekor?

Több mindenre, attól függően, mire és hogyan használod a teret. Én természetes fény mellett fényképezek 95%-ban, így nekem a legfontosabb az, hogy kialakítsak olyan zónákat, ahol a világos órák alatt reggeltől estig van annyi fény, amivel dolgozni tudok.


Mindennek könnyen mozgathatónak kell lennie, hogy akár egy napon belül is többször variálhassam az ágy/kanapé/fotel helyét, a nap állásának megfelelően.

Fontos továbbá, hogy amennyire lehet,  a legnagyobb kényelmet biztosítsam a vendégeimnek, ezért kialakítottunk egy vendégkonyhát és mosdót is.

És végre beépítésre került a klíma is: tetőtéri helyiség lévén  és a viszonylag nagy üvegfelületek miatt a nyári hónapokban könnyen felmelegszik  a stúdió.

Milyen stílusú a stúdiód?


Nem vagyok benne biztos, hogy be lehet pontosan kategorizálni.

Sok minden tetszik és azok az elemek kerülnek be, amikbe éppen bele tudok szeretni.  Imádom az öreg, történettel rendelkező darabokat, ezek általában fix darabok.


Ha muszáj lenne meghatároznom, az otthonos, letisztult, farmhouse  stílust mondanám.

Próbálom ötvözni a nagyi nyaralóját egy modern otthonnal.
Egyre inkább szeretem a meleg, mély, natúr és antik fa felületeket. Régebben inkább a fehér dominált.

Igyekszem elkerülni a nagyon konkrét trendeket; kezdetben a vintage, a shabby, mostanában a boho stílus hódit. Ezek gyönyörűek, de nem akarok én lenni a huszadik ugyanolyan stúdió, így pár elemet beemelek, de nem mindent.

Fontos, hogy azonosulni tudjak a dekorral, „én legyek” teljes egészében, ne egy sablonos instagram-divat.
De ami a legfontosabb, hogy otthonos legyen, „tudjanak élni” bent a modelljeim, családjaim és jól érezék magukat.

Mennyire variábilis a berendezés?


Teljesen. Minden mozgatható, az ágy, szekrény, fotelek, székek aljára filcréteget ragasztottam, így akár én is mozgathatom őket segítség nélkül.

A fő elemek általában állandóak: az ágy-kanapé és egy fotel vagy szék, ahova kényelmesen le lehet ülni vagy bele lehet kucorodni. A kisdekorokat gyakran váltogatom: ezek a háttérelemek, apró kiegészítők.


Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagyon hűséges vendégeim vannak – 70%-ban visszajáró családokkal dolgozom, ami csodálatos dolog. Nagyon büszke vagyok rá és hálás vagyok a szeretetükért, bizalmukért. Fontos, hogy a belső tér gyakran megújuljon,  így mindig újdonsággal találkoznak, ha megérkeznek hozzám.

Van-e DIY berendezési elem a stúdiódban?


Óh, igen, imádok a berendezéssel molyolni, mindig új dolgokat találni. Ha tehetem, piacozok, retro csoportokat bújok kincsek után kutatva, amiket aztán felújíthatok vagy saját ízlésemnek megfelelőre dekorálhatok.
Jelenleg az ágy fejrészénél egy deszkafal található.

A régi fatárolónk oldalfalát nem engedtem eltüzelni, inkább két éven keresztül a kertben „antikoltam” (értsd: egy félreeső helyen a kertben érte a nap, eső, fagy), majd csiszoltam, lenolajjal kezeltem az egyik oldalát, a másikat meg whitewash technikával festettem, ezzel hangsúlyozva az öreg-hatást.

Van egy régi ajtóm is, amért jó pár kilométert autóztunk utánfutóval. Letakarítottam, csiszoltam, festettem  krétafestékkel, majd újra csiszoltam, waxoltam.


Pár ónémet bútor is helyet kapott, apósomék öröksége, a festésükben is ők segítettek.


Továbbá indokolatlan mennyiségű kispárnával rendelkezem, azokra is varrok huzatokat akár régi, megunt pulóverekből.
Szegény férjem az elején csak a fejét fogta, mikor mindenféle vacakot akartam hazahozni, de már látja, hogy általában azért szép a végeredmény.

Ha évszakváltás van, akkor hogyan oldod meg a dekorációt?


Mindig igyekszem reflektálni az adott időszakra, de próbálom elkerülni a kliséket. A dekor legyen naturális, természetes, időtálló és apró kiegészítőkben jelenjen meg az adott hónap, ünnep.

Tavasszal szeretem a virágokat, nyáron picit a színeket, ősszel-télen a meleg textúrákat, anyagokat. Ennek ellenére igyekszem elérni, hogy az itt készült lépek az év minden szakában élvezhetőek legyenek, tehát a karácsonyi fotók például ne csak az ünnepekkor mutassanak.

Milyen típusú fotókat készítesz itt?

Életképeket. Mostanában divatosan lifestyle-nak nevezik ezt a stílust. A lényege az, hogy elszakadunk a tipikus, „ülj le, mondd a kamerának, hogy csííííz”. Ezt nem szeretem.

Az a a célom, hogy a vendégeimnél valós érzelmeket érjek el, élmény legyen nekik a nálam töltött idő, így játszunk együtt, beszélgetünk és közben fotózom őket.

Sokkal természetesebb fotók, őszintébb pillanatok örökíthetőek meg így, a gyerekeket nem kényszerítem tökéletes pózokba, nem kell a fényképezőgépbe nézni és folyamatosan kényszeredetten vigyorogni. Akkor fotózok mosolyt, ha valaki őszintén elmosolyodik és az én dolgom az, hogy ezt elérjem. 


Egyébként újszülött babákat, családokat, kismamákat és szülinapos kisgyerekeket fotózok. Bármit, ami portré és őszinte.

Szilvi oldalaitt itt találod:

Facebook oldal

Honlap


Szép napot! Anikó

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡