recept

Hogyan készítsünk jó teát?

Így készítsd el a teád, hogy tökéletes legyen!

A tea készítése nem túl bonyolult, bár ha igazán finom teát szeretnénk készíteni, pár dolgot be kell tartanunk.

Jártam már úgy, hogy teakóstolón ittam egy isteni teát, majd amikor otthon én magam ekészítettem, nem volt olyan ízletes, mint a kóstolón. Mostanában többször iszom teát, így kíváncsi voltam, mitől lesz a tea igazán zamatos. Erről Luczai Gabit kérdeztem, aki amellett, hogy fitoterapeuta, egy hangulatos teabolt háziasszonya és mindent tud a teákról.

Hogyan készül a legfinomabb tea?

Ahhoz, hogy igazán finom teát készítsünk, több dolognak kell egyszerre teljesülni.

Először is tisztázzuk azt, hogy nálunk minden, ami meleg vízzel készül, az tea. Legyen szó magáról a teáról (camelia sinensis) vagy gyógynövényről, gyümölcsökről.

A tea minősége

A legfontosabb, hogy a teafű, gyógynövény, gyümölcs minősége megfelelő legyen és az összetevők kombinációjának illata kedvünkre legyen.

A minőség első pillanatra látszik egy terméken, vagy ha nem látjuk, mert nem tudjuk mit kell látnunk, akkor jó, ha bizodalmunk van a teaboltot illetően, ahol vásárolunk.

Az illat az más. Az illat azonnal hatalmába fog keríteni. Van, akinek a tea természetes illata a finom; van, aki szeret illatokat érezni benne, szereti, ha vannak gyümölcsök, fűszerek, hozzáadott illatok a teában.

A teakeverékekben előfordulhatnak természetes aromák, amik a tea élvezeti értékét emelhetik azok számára, akiknek ez a fontos és nincs ezzel semmi baj.

Aki nem szereti az aromákat, az a natúr teákat fogja keresni. Egy a lényeg, hogy az illat elbűvölje.

Photo by Cassie Boca on Unsplash

A víz

A tea lelke a víz.

A tea tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, különféle hatóanyagokkal, ezáltal lesz egy sajátos, csak rá jellemző ízvilága és ez elegendő is.

Ásványvízzel nem kell további hatóanyagot és ízt hozzáadni a teánkhoz. Az ásványvizet felejtsük el teakészítéskor.
  • Nagyon fontos, hogy alacsony legyen a vizünk ásványianyag tartalma.
  • Ha túrázunk és iható forrásvizet találunk , abból vigyünk haza, az a legjobb.
  • De ha csak otthoni lehetőségeink vannak, akkor a csapvíz is megteszi. Ha szűrtvizünk van, tökéletes.
  • Ha nincs és van időnk/kedvünk, akkor a csapvizet forraljuk fel, hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le anélkül, hogy felkavaródna a leülepedett meszes üledék.

A forralással a vezetékes víz klórtartalma elillan, ez nem fog problémát okozni. Ezzel a vízzel készíthetünk teát és egyébként a vízfogyasztásunkat is ezzel rendezhetjük a nap folyamán.

De erre rá kell szánni az időt. Vízforralóba vizet tenni, felforralni, hagyni lehűlni, utána átönteni valamibe, majd újra melegíteni, amikor teát szeretnénk készíteni.


Tudnunk kell, hogy a tea jó ízét, aromáját  meghatározza, hogy forrásvízből, szűrtvízből vagy csapvízből készítjük.


A teafű mennyisége

Fontos a teafű (értsd: bármi, amiből teát készítünk) mennyisége.

  • Minden tea csomagolásán van egy ajánlott mennyiség egy bögre tea elkészítéséhez, ez egy jó irányadó.
  • Ha igazán finom teát akarunk készíteni, akkor olyan helyen vásároljunk, ahol olyan ember adja át nekünk a teát és az elkészítéshez szükséges minden információt, akinek meg van az az alázata, tisztelete, szeretete a teával szemben, hogy a tanácsával, ajánlásával a lehető legjobb italt készíthessük el otthon.
  • Általában egy teáskanál tea javasolt 2,5-3 dl vízhez.
  • De ez tea fajtától is függ, illetve attól is, hogy kinek mekkora teáskanala van otthon. Az ideális a kb. 2 g tea, gyümölcs esetén ez akár 4 g is lehet, de nem fogunk és nem is kell patikamérleget venni, hogy kimérjük a pontos mennyiséget. Nem szabad, hogy a jó tea elkészítése ennyi precizitást igényeljen a mindennapokban, különben elmegy a kedvünk az egésztől.
  • Vegyük elő a teáskanalunkat és ne túl púposan töltsük meg teafűvel. Ha az elkészült tea ízlik, akkor rendben, ha nem, akkor legközelebb legyen picit több a teafű, vagy kevesebb. Ízlés kérdése, hogy ki mennyire szereti erősen.

Erős. Ez a szó már át is vezet minket a következő fontos momentumhoz, az áztatási időhöz.

Sokan tévesen úgy tudják, vagy úgy gondolják, hogy a tea attól lesz erősebb vagy gyengébb, hogy mennyi ideig áztatom. Ez nem így van.

Ez a teafű mennyiségétől fog függni. Ha adott vízmennyiséghez több teafüvet teszek, mint az ajánlott, akkor erősebb, ha kevesebbet akkor gyengébb, ha pont annyit, akkor pont jó lesz.


A víz hőfoka és áztatási idő

A különböző teákat különböző ideig és hőmérsékleten kell áztatni.

Nézzük át a „színes” teákat: vagyis a camelia sinensis különböző színeit, ami a feldolgozás módjától függ.

A fehér, a sárga és a zöld teák érzékeny királykisasszonyok. A gyártási folyamatban megakadályozzák, hogy a levelek sejtfalainak felszakadásával előkerülő sejtnedvek, enzimek révén meginduljon a levelek oxidációja, fermentálódása.

Ennek az lesz az eredménye, hogy nincsenek jelen markáns aromák és illatok. Az illóolajok majd a sötét oolongnál, a fekete teánál, puerh teánál fognak megjelenni.

Nincsenek illóolajok, de a csersavak, a keserű hatóanyagok, a tein jelen van, ezek 100 fokon oldódnak a legintenzívebben, ezért ezeket a teafüveket csak alacsonyabb hőfokon fogjuk felönteni, hogy érezzük azt a könnyed eleganciát, amivel például egy zöld tea rendelkezik.

Ezeknek a teáknak a 100 fokos víz a „halálukat” jelenti. Egy japán zöld tea 65-70 fok vizet igényel, a kínai zöld már markánsabb és lehet 75-85 fokos a víz.

Ha egy zöld teához gyümölcsöket, különböző más növényeket tesznek, akkor érdemesebb picit magasabb hőfokon áztatni, különben a gyümölcs ízét nem fogjuk érezni, de a 100 fok már túl sok lenne.

Milyen bonyolultnak tűnik és összetettnek, de nem az, csak bele kell lendülni. Az áztatási idő is ennek megfelelően rövidebb ezeknél a teáknál: 2-3 esetleg 4 perc. Pont azért, hogy a keserű hatóanyagok ne oldódjanak ki idő előtt.

A fekete tea már elbírja a 100 fokot, sőt neki az kell, hogy az illóolajokat előcsalogassuk és a csersavakat, a teint megtaláljuk benne. Az áztatási idő 4-5 perc.

Photo by Rashid Grey on Unsplash

A gyümölcsteák, a rooibos tea, gyógynövények szintén 100 fokos vízzel önthetőek fel és az áztatási idő minimum 10 perc legyen. Ezeknél a teáknál az ízeket szeretnénk minél erőteljesebben érezni, vagy a hatóanyagok hatását, amihez elengedhetetlen a 100 fokos víz és a hosszabb áztatási idő.

Az ízesítésről, és arról, hogy meddig áll el a tea, egy következő bejegyzésben faggatom tovább Gabit, ezt ide kattintva érheted el.

Szép napot! Anikó

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡