család,  gyerek,  inspiráció,  kirándulás

Bobpálya az Alföldön

Kipróbáltuk a berettyóújfalui bobkart pályát, Magyarország egyetlen sík terepű pályáját.

Hétvégén volt a lányom szülinapja, amit a kedvenc tortája elfogyasztása mellett egy kirándulással ünnepeltünk.

Panna néhány éve már legtöbbször élményeket kap ajándékba, azt vettük észre ugyanis, hogy a „mit szeretnél kapni szülinapodra” kérdésre egyre kevésbé tudott tárgyakat megnevezni, az viszont, hogy szívesen utazna, kirándulna, többször is felmerült már.

Ahogyan a száguldás igénye is, így aztán  a bobozás ötlete adta magát, amit már önállóan  is kipróbálhat:  a korából adódóan. 🙂

Voltunk már korábban közösen bobozni a Mátrában, a Bükkben, így most újabb helyet kerestünk, ami nincs túlságosan messze tőlünk, így akadt meg a szemem Berettyóújfalun, ami azért különleges, mert a terep sík.

Itt a szánok nem gravitációs elven működnek, hanem elektromos meghajtással, és működés közben még visszáram termelés is van.

Ilyet még nem láttunk, irány Berettyóújfalu.

Maga a pálya a Morotva Liget Szabadidőközponton belül van, itt egyébként érkezésünkkor éppen egy gasztronómiai fesztivál is zajlott, ami igencsak kellemes meglepetést okozott nekünk is, a szülinapos mellett. (Mert a program a honlapokon nem szerepelt).

Na, de vissza a bobkarthoz:  a büfés és a jegykezelő néni is nagyon közvetlen és kedves volt, így azonnal otthonosan éreztük magunkat.

Bár 3 kocsi volt, gyorsan ránk került a sor. Az 512 méter hosszú pálya nagyon tetszett a gyerekeknek, de viszonylag hamar lement egy kör, mert nyomták rendesen, így az 5+1 bérletes verziót volt érdemes választani.

A kocsik kétszemélyesek, és max. 40 km/h sebességgel tudnak haladni, de a sebességet lehet tetszőlegesen szabályozni.

Bobozás után körülnéztünk a helyen, sétáltunk a Morotva tó körül, amiben jó sok béka lakik, és akiknek gondtalan napozását a kisfiam rendre megzavarta. A tóban lehet csónakázni és vízi biciklizni is.

Van egy hajó alakú, klassz játszótér is a területen- ez azonban már nem érdekli az én iskolás gyerekeimet, a mászófallal ellentétben, ami viszont lázba hozta őket.

A fesztiválnak köszönhetően kipróbáltunk népi játékokat, volt zenés műsor, kirakodóvásár és óriáspalacsinta is készült.

A Hollóének Hungarica középkori zenészek pedig belopták magukat a szívünkbe és nemcsak a műsoruk végén eljátszott AC/DC szám miatt.

A családias hangulatú programot egy kis kitérővel zártuk: megnéztük a herpályi Csonkatornyot Berettyóújfalu határában.

A honfoglalás után ugyanis Berettyóújfalu jelenlegi helyén 14-15 falu állt, amelyeknek egyik központja Herpály volt.

A 4 utcás faluban a 12. században épült a román stílusú monostor, melynek eredetileg két tornya volt.

A település és az épület a török időkben pusztult el. A monostor falai a 19. században még 8-12 méter magasak voltak, és mindkét torony állt még, egészen addig, míg egy helyi földbirtokos le nem bonttatta az életveszélyessé vált egyik tornyot. A lebontott torony tégláit a berettyóújfalui református templom orgona alapjához ajánlotta fel.

Ez az az orgona, melyen egykoron még Liszt Ferenc is játszott.

Szép napot!

A bejegyzés SAJÁT képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük