csináld magad,  DIY,  inspiráció,  öko,  újrahasznosítás

Lomból álom: a régi bútor nemcsak hasznos, de szép is lehet

Bár sokan vannak még, akik inkább megválnak megunt, régi bútoraiktól, de a  hobbi bútorfestők, barkácsolók tábora egyre inkább növekszik.

Sokakat az újrahasznosítás, újra-használat lehetősége, vagy családi emlékek megőrzése hajt, mások az alkotás öröme miatt csinálják.

Én magam nagyon szeretem a régi holmikat: könyveket, egy-egy használati tárgyat, bútort. Fura, de nálunk a bútorfestést anyukám kezdte, amikor még a 80-as évek elején fehérre pingálta nagyapám nagy, sötét ruhásszekrényét, ami már a nagyszobát díszítette, és okker(!) színűre a faszékeket.

Nagyapának volt egy öreg, régi suszter széke is, amire már régóta pályáztam, és amit nemrégiben nekem adtak a szüleim. Már alig várom, hogy leszedjem róla -az utólag felkerült – hihetetlen barna festéket, és hogy megújulva, megszépülve bekerülhessen a lakásba.

Addig is nézegetem a hobbi bútorfestők munkáit, és tanulok a tapasztalataikból. Így találtam rá Rita munkáira, amik nektek is meghozhatják a kedveteket a bútorfestéshez.

Marcali-Kiss Rita évek óta szeret alkotni, horgolással, kötéssel, hímzéssel kezdett, majd, miután kisebb házba költöztek, jöttek a bútorok is.

A meglévő berendezést az új házhoz kellett alakítani, és Rita úgy gondolta, hogy belevág a bútorok átalakításába.

Rengeteget olvasott, tanult, és belépett különböző bútorfestő csoportokba is, ahol sok segítséget kapott. Rita találkozott nagyon rossz állapotú darabokkal is, mindegyiknél tanult valami új megoldást, technikát.

Ilyen volt- ilyen lett: Rita kávézós kuckója

Hogy mi a teendő, ha te is bútorfestésbe fognál?

Rita azt tanácsolja, hogy előzetesen mindenképpen érdemes utána olvasni a témának. Kezdésként kisebb, nem túl értékes bútorral érdemes kísérletezgetni, és ajánlatos segítséget kérni a tapasztaltabbaktól. Nagyon hasznos lehet workshopokon részt venni, ahol élőben tanítják meg a technikákat.

Ilyen volt-ilyen lett

A bútor megújítása nem kevés munkát igénylő feladat: a bútort rovar-mentesíteni, csiszolni, portalanítani, esetleg javítani kell. Ezek után, a  használt festéktől függően, alapozni, majd festeni.

előtte

utána

Rita kedvence a krétafesték, ami csodás színekben kapható, könnyen kezelhető. Ha krétafestéket használunk, utána  egy wax-, vagy lakkréteggel kell befejezni a munkát.

„Értékesebb, ritka bútorokat nem festenék, néhánnyal már összehozott a sors, ezeket eredeti állapotukra újítottam fel.”-vallja Rita.

Kedvenc munkám a falba süllyesztett könyvesszekrényem, amelyet egy régi ablakból készítettem.

Rita megmutatta, hogyan készített egy hokedliből  éjjeliszekrényt:

„Először leszedtem a tetejét, sajnos használhatatlan pozdorjából volt. A festéket hőlégfúvóval távolítottam el róla, majd simára csiszoltam.

Csináltam bele fiókot, új tetőt kapott és egy polcot.

Tejfestékkel festettem a fiókot és a polcot, majd stencil segítségével csipkemintával díszítettem.

Wax-szal zártam, a tetejét keményviasz-olajjal kezeltem.”

Arra a kérdésre, hogy mi Rita bútorfestő álma, így válaszolt:

„Bútorfestő álmom? Mindig a következő darab,   még sok-sok technikát szeretnék megtanulni.”

Fotók: Marcali-Kis Rita

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük