otthon

El se hinnéd, mi száll a levegőben

Ami igazán káros, az a szemnek láthatatlan.

Az elmúlt időszak nálunk a betegségről szólt: kezdték a gyerekek, majd engem kapott el az orrfolyós, köhögős, lázas nyavaja, ami a férjemet sem kímélte.

Mivel mindannyian nagyon köhögtünk is, igyekeztem gyakran szellőztetni, és ezerrel üzemelt a légtisztító készülék is, ami meglepetésünkre először azt mutatta, hogy nagyon rossz a szoba levegője, pedig szellőztetés, takarítás után voltunk már.

Kb. 5 perc múlva aztán  először rózsaszínre változott a lámpa, jelezve, hogy elfogadható már a levegőminőség, végül pedig megállapododott – az egészséges levegőt jelző – a kék színnél.


Ez igencsak megnyugtató volt, hiszen most még inkább fontos volt, hogy egészségesebb legyen itthon a levegő.


Nehéz elképzelni, hogy otthonunk levegője telis-tele van különféle anyagokkal, amelyek  között  egészségkárosítóak is akadnak.

Mikor a gyerekek kicsik voltak, nehezen értették meg, hogy a levegőben is van „valami”, ezért egyszer, amikor szépen besütött a napfény az ablakon, megmutattam nekik: a fénycsíkban ott táncoltak a porszemcsék, szöszök, melyek a frissen kirázott porrongyról kerültek oda.

Persze, vannak olyan anyagok is, amiket egyáltalán nem láthatunk: növényi pollenek, gombaspórák, poratkák, bacik és vírusok, illékony szerves vegyületek, nagyon finom por.


A légúti és allergiás megbetegedések miatt nagyon fontos, hogy a levegőnk kellőképpen tiszta és egészséges legyen, hiszen a levegő éltet bennünket, beszívjuk a tüdőnkbe, majd onnan a vérünkbe jut, és a vérárammal minden szervünkbe is.


A tisztább, egészségesebb levegő elérését segíti,

  • ha megfelelő a lakás páratartalma,
  • ha vannak szobanövényeink, melyek segítenek a levegőtisztításban,

  • igyekszünk minél kevesebb vegyszert használni a háztartásban (például a takarításhoz),

Ez utóbbi intelligens szenzorával elemzi a levegő összetételét, és ha az nem megfelelő, nagyobb fokozatra kapcsolva megtisztítja azt. A készülék háromféle üzzemódjából mi az Allergén és a – betegségek miatt – a Baktérium és vírus üzemmódot teszteltük.

Normál módban a 2,5 mikrométernél nagyobb szennyeződéseket távolítja el, allergén módban ezek mellett a gyakori allergéneket, mint a pollen és az állatszőr, és a Baktérium és Vírus módban a bacik és a vírusok egy részét, mint például a Staphylococcus albus, H1N1.

Ezeket beállítani nagyon egyszerű volt, a légtisztító tetején lévő gombokkal.

Érdekes módon a működése egyáltalán nem volt zajos,  még Grafit cicánk is kedvelte, pedig ő nem barátja a berregő, zúgó alkalmatosságoknak.

A készülék viszont azonnal jelezte, ha Grafit barátkozni akart vele, a gyerekek nevették is, hogy ha a cica a közelben volt, azonnal lilára kapcsolt a masina: bár mi nem láttuk, de érzékelte a levegőbe került macskaszőrt.

Szellőztetni mindenképpen kell a lakást, de ilyenkor nemcsak friss levegő kerül a szobába, kifejezetten figyeltem, hogy volt mit megszűrni azután, miután ismét becsuktam az ablakot.

Sőt, a felmosás és szárítás után is rossz levegőt jelzett, így elgondolkozom rajta, hogy használjak-e a továbbiakban felmosószert minden felmosáshoz.

Ami nekem még szimpatikus volt ebben a készülékben, hogy ha a szűrő  majdnem „megtelik”,  a készülék időben jelzi, majd 14 nap múlva leáll, és zárolja magát, és csak a szűrőcsere után használható ismét. Vagyis nem fordulhat elő az, hogy abban a hitben vagyunk, hogy tisztítjuk a levegőnket, közben pedig esetleg még szennyezzük is.


A tiszta levegő hatásai  szubjektívek, és rövid távon nem is lehet lemérni ennek jelentőségét,  de mindenesetre jó érzéssel töltött el, hogy a lakásunk mellett a levegőnk is tiszta, ami hosszú távon az egészségünkhoz is minden bizonnyal hozzájárul.


És persze mostanra már mindannyian meg is gyógyultunk.

Ezt a posztot a  Philips magyarország támogatta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük