recept

Natúr befőtt házilag: 100% gyümölcs

Befőzés cukor, tartósítószer és víz nélkül.

01natúrbefőtt

A szeretet az, amikor a nagypapa, aki nem mellesleg az apukám, 100 km-t utazik, hogy a kertjükben legelőször megérett málnából, meggyből, és az idei utolsó szamócatermésből egy-egy kosárnyit hozzon az unokáinak, mert tudja, hogy azok mennyire szeretik a gyümölcsöket.

02natúrbefőtt

Persze az unokák csaknem megették az összeset egy ültő helyükben, a nagypapa legnagyobb boldogságára. ♥

A meggyből maradt valamennyi, amiből ugyanolyan szeretettel natúr befőttet készítettem.

Mivel csak kevés gyümölcsünk volt, így az Erdőkóstoló oldalán olvasott módszerrel tartósítottam az utánozhatatlan ízeket.

Az üvegeket, és fedőket kiforraltam. A gyümölcsöket megmostam, majd az üvegekbe tettem őket, és a fedővel lefedtem. Se cukor, se víz, se tartósítószer nem kell hozzá.

03natúrbefőtt

Ekkor jött a trükk: előkerült a kukta. Be kell vallanom, nekem van egy kis parám ettől – az egyébként rendkívül hasznos – sípoló edénytől, ezért a kukta kezelése nálunk férfiúi feladat.

Szóval a megtöltött üvegek a kuktába kerültek, majd az edénybe vizet öntöttem úgy, hogy kb. félig lepje el az edényeket.

04natúrbefőtt

Az elkövetkező feladatoknak én már csak krónikása vagyok: innen a férjem vette át a stafétabotot: kukta lezár, alágyújt, sípoláskor kizár.

Az egészet hagyni kell ezután teljesen kihűlni, és kész.

05natúrbefőtt
A gyümölcs kissé összeesik, és levet ereszt.

 Ízes, roppanós, saját levet eresztő, gyönyörű.

06natúrbefőtt
Ajándéknak is.

Nincs kuktám, dunsztom sincs, mit csináljak.

Ha nincs kuktánk, használhatjuk nagyanyáink módszerét, a klasszikus nedves gőzölést, vagy dunsztolást.

21

Ez nagyobb gyümölcsmennyiség esetén is jó megoldás.

Egy nagyobb edény aljára kibéleljük újságpapírral de tehetünk az aljára konyharuhát vagy valamilyen rácsot is, erre állítjuk a megtöltött, és eredetileg sterilizált üvegeket.

A fazékba annyi vizet öntünk, hogy az üvegeket kb. háromnegyed részig ellepje. Az üvegek közé is helyezzünk újságpapírt, vagy konyharuhát.
Ezután melegíteni kezdjük, amikor gyöngyözni (forrni) kezd, onnantól még 20-30 percig főzzük a befőtteket. Ha kész, a fazékban lefedve hagyjuk őket kihűlni.

Ha készen van a befőtt, én általában díszítem, szeretem, ha csinosan sorakoznak a polcon. Tetejükre natúr csomagolópapír kerül, natúr madzaggal átkötöm, és feliratozom. Most a Bogitól tanult kalligráfia a kedvencem, igazi flow élmény a készítésük.

20
Bodzaszörpök, ibolyaszörp, csipkeborok, pálinkák. Mind saját.

 1

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

6 hozzászólás

 • Magic Moments

  Szia, nagyon szépek lettek, az írás rajtuk külön gyönyörű és bizonyára finomak is. Az üvegek kiforralását hogyan csinálod? Köszönöm a válaszod.

  • Rácz Anikó

   Köszönöm szépen. <3 Nekünk a mosogatógépben van ilyen funkció (babaholmikhoz). Hagyományosan forró vízben kell főzni 10-15 percig, de ha mikróban nedvesen 1 percig mikrózod, az is jó. Elvileg tepsiben is lehet, de az előbbi két módszerrel ellentétben, ezt nem próbáltam még. Szép napot! 🙂

 • Gabriella

  SZia Anikó, nagyon egyszerű módszernek tűnik a kuktás dolog – én sokat használom a kuktát, nem félek tőle. Csak egy kérdésem lenne, ha jól értettem, akkor a sipolás után rögtön lezárjátok a gázt, vagy szuszogtatjátok pár percig? Ha igen, akkor hány percig?
  Köszi a választ

  • Rácz Anikó

   Szia Gabi! Igen, rögtön elzárjuk, majd abban hagyjuk kihűlni. Van olyan verzió is, hogy a gőz megjelenésekor zárják el, illetve olyan is, hogy a sípolás után még 5 percig főzik, de mi az előbb leírt módon csináltuk. Szép napot: Anikó

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük