inspiráció,  öko

Városi balkonkaland: indul a Balkonkertész képzés!

Eljátszottál már a gondolattal, hogy erkélyeden, teraszodon milyen jó lenne zöld oázist létrehozni?

A 2021-es szobanövény trendben a divatos fikuszok és kaktuszok mellett megjelentek az ehető növények, mint az idei év slágerei. Ennek egyik oka, hogy a covid hatásásra felerősödött az az igény, hogy otthonunkban, balkonunkon termesszünk mikrozöldeket, fűszernövényeket, salátákat és ez egyre népszerűbb lett.

A másik pedig az a fenntarthatósági, környezetvédelmi törekvés, amiben felértékelődik a termőföld szerepe, és a helyi termesztés, akár a balkonokon, teraszokon is.

Nincs is annál jobb, mint a magunk termesztette paradicsomba harapni, vagy friss fűszernövénnyel ízesíteni a salátánkat. És persze ilyenkor megjelenik képzeletünkben egy Pinterest-ihlette zöldellő balkon képe, amit lehetősleg azonnal meg is akarunk valósítani.

Így azonnal összeválogatunk mindenféle növényt az erkélyre, meg hozzá kaspókat, a fő, hogy a színben harmonizáljanak egymással.

Mivel nekünk is van a teraszon egy kis balkonkertünk, tudom, hogy ez így nem működik. Az ilyen fellángolás vége legtöbbször kudarc és az, hogy elmegy a kedvünk az egésztől.

Mert a (balkon)kertészkedést is meg kell ám tanulni, leginkább azt, hogy mi működik a te balkonodon, mi működik veled és neked.

Ez egy hosszú út és hosszú tapasztalat, és emiatt örültem meg a Bajzák Anna fémjelezte Zöldítők Balkonkertész képzésnek, ami első leckéinek megjelenés előtti tesztelésében én is részt vehettem.

Egy jó felépített, gyakorlatias, befogadható hosszúságú részekből álló online tanfolyamon találtam magam: játékos volt, érthető, szórakoztató és hasznos. A grafikáját imádtam. Jó szívvel ajánlom nektek is.

A részletekről pedig Bajzák Annát, a Zöldítők alapítóját kérdeztem. Anna nem ismeretlen a blog olvasói számára, itt találjátok a korábbi interjúkat vele.

Mi a Zöldítők? Hogyan jött az ötlet?


A Zöldítők online előadások, képzések és növénycserék otthona. Évek óta szervezek a témában rendezvényeket, de most eljött az online térhódítás ideje!

A megvalósítás a Telekom Magentakraft KraftChallenge pályázatával kezdődött, amire beneveztem a Balkonkertész képzés ötletemet, aztán kaptam egy e-mailt, hogy megnyertem a versenyt, és elkezdhetem a megvalósítást.


Maga az álom persze már évek óta érik a fejemben.

A Zöldítőkkel válaszolni szeretnénk több társadalmi problémára is: célja és apropója közvetlen környezetünk zöldítése, növényeink tudatos ápolása, nevelése, és a természettel való újrakapcsolódás megteremtése városlakóként, de közben közösséget építünk, és mindezt online tesszük.


Kik, hogyan valósítottátok meg?


Én szeptember óta csak ezen dolgozom, hatalmas tervezés van a háttérben, amiben három hónapig a Magentakraft csapata is segített.


Czigány Vikivel, “kreatív tettestársammal” szeptember óta rendszeresen ötletelünk a Balkonkertész képzésről, együtt kerestünk az elakadásokra, problémákra megoldást, de legláthatóbb közös munkánk talán a videók.


Varga Kata az egész Zöldítők grafikusa és illusztrátora. Már a szimPLANTban is dolgoztunk együtt, de álmodni se mertem, hogy ennyire inspiráló és kedves lesz az együttműködésünk.
Mesét varázsol a rajzaival, amikkel hétről-hétre egyre többször találkozhatunk majd.

De, hogy milyen volt a közös munka, arról megkérdezném Katát is:


Varga Kata: Izgalmas, de a szó legpozitívabb értelmében! Anna nagyon céltudatos, ami rám nagyon motiválóan hatott. Szerintem csodásan egymásra hangolódtunk, én nagyon sokat tanultam a hozzáállásából, elszántságából.

Amikor megkeresett az ötletével, nem sokáig gondolkodtam a válaszon, ha őszinte akarok lenni, azonnal tudtam, hogy ebben részt szeretnék venni. Szerintem fontos az első benyomás, lelkesedés, az visz igazán előre. Szerencsés találkozás a miénk, ez nem kérdés. Remélem még szuper dolgokat fogunk létrehozni a jövőben!


Nagyon meseszerűek a karakterek, Bobó apó karaktere például hogy született?


Anna: Bonifácról, a harmadik fagyosszentől kapta nevét, tehát Katát ezzel próbáltam inspirálni, meg szerettem volna, ha a kertitörpöknek egy izgalmasabb, szerethetőbb arca is megjelenik.
Kata: Bobó nagyon kedves nekem, az egyik kedvencem jelenleg. Nem is kellett rá sokat várni, nagyon egy rugóra járt az agyunk. Ahogy elhagyta Anna száját a kertitörp szó, gyakorlatilag azonnal ott termett a fejemben. Nem volt kérdés, neki jönni kellett.

Az látszik, hogy a grafikákkal kezd egy kis saját kerti-univerzum felépülni, ez volt a cél?


Kata: Célnak azt tűztük ki az elején, hogy legyen egy egységes megjelenése a Zöldítőknek, de ahogy haladtunk a munkával, folyton felbukkantak új karakterek, helyet kapva a projektben. Azt mondanám, hogy szépen fokozatosan bontakozott ki az univerzumunk, aminek még nem tártuk fel az összes bugyrát.


Miért éppen balkonkertészkedés?


Anna: A városlakóknak jobban hiányzik a természet, sokkal kevesebb lehetőségük van kapcsolódni, ezért a kiindulópontunk egyetlen párkány vagy terasz.


Van-e értelme a balkonon nevelni ehető növényeket? Milyen növényeket nevelhetünk a balkonon?


Anna: Persze! A kérdésre csak nagyon hosszan tudnék válaszolni, és ezzel foglalkozik a képzés is. A bölcs növényválasztás és -társítás ugyanis döntő fontosságú a sikerélményhez. Annyit elárulok, hogy nem egyenbalkonokat építenünk kaptafára, hanem módszertant, szemléletet és önálló tervezést tanulhatnak meg a résztvevők.


Minden balkon/terasz alkalmas a növénynevelése?


Anna: Természetesen nem, hisz kivételek mindig vannak: forgalmas út mellett vagy gyárak közvetlen közelében, nem biztos, hogy kockázatmentes az ehető növényekre korlátoznunk magunkat, mert még káros is lehet. De csodaszép virágokat még nevelhetünk!


Milyen elvek épülnek be a tananyagba?


Anna: A költséghatékonyság nagyon fontos nézőpont: választ szeretnénk adni arra, mi mindent kell szem előtt tartani, hogy ne verjük magunkat hatalmas költségekbe. A másik, ami a mértékletesség és tudatos vásárlás jóbarátja, a környezetvédelem.

A tippjeim, tanácsaim a fenntarthatóan low waste irányzatot követik: nagyon fontos, hogy a természethez való közeledésünknek ne legyen nagy ökológiai lábnyoma.
Ezek mellett erősen dominál a well-being szemlélet, és meghatározó a játékos, élményalalpú tanulás elve is.


Az is kiderült, hogy a tananyagok rövidsége is fontos szempont volt…


Anna: Igen, több okból is: egyrészt szeretném, ha mind a képzés elvégzése, mind maga a kertészkedés bele tudna simulni, és fenntarthatóan részévé válna a 21. századi hétköznapoknak.

Célom volt, hogy munka és család mellett is valódi tudást lehessen szerezni.


A másik a célközönség, ugyanis a fiataloknak már más oktatási módszerre van szükségük, mint a közoktatásból eredő frontális, hosszú és monoton tananyag. Na, ez nem mi vagyunk.


Az utolsóként említett szempont, ami nem kevésbé fontos, hogy a képzés a növényekkel töltött időt szeretné megnövelni, nem a digitális jelenlétet.


Kinek érdemes jelentkezni?


Anna: Megpróbálom a lehető legrövidebben megválaszolni: elsősorban olyan városlakó, Z és Y-generációs fiataloknak készült, akik szívesen megismerkednének a magról nevelés élményével, vágynak újrakapcsolódni a természettel, esetleg feldobnák ételeiket, italaikat saját fűszerekkel, zöldségekkel, vagy terveznek közösségi kertben, kiskertben veteményezni, és az alapoktól indulnának.

És akiknek fontos a fenntartható és környezetbarát kertészkedés.


Milyen a képzés felépítése/megjelenése?


Anna: Hét modul alatt microlearning egységekre bontott leckékkel lehet haladni: videók, kiegészítő segédanyagok és kvízek kísérik a balkonkertészek útját.

Ezeket egészíti ki három fantasztikus előadás, melyet a Magházból Fehér Judit, a Barbikert növényorvosa Cseperkálóné Mirek Barbara és a Felelős Gasztrohős Szabó Esztije tartanak.

A digitális képzésben saját tempóban lehet haladni, az előadások viszont fix időpontban vannak. Ez a Balkonkertész képzés.


Hányféle képzés van? Ezek egymásra épülnek, vagy egymástól függetlenül hallgathatók?


Anna: Három verziót találtam ki, mert nagyon sokan vannak, akik közösségi élményre is vágynak, nekik készül a Balkonkertész képzést kiegészítő Virtuális Közösségi Kert.

Ez a – Magyarországon még nem annyira elterjedt – social learning program (közösségi tanulási program) 13 héten keresztül játékos feladatokkal, kibeszélőposztokkal és a Hétköznapi Zöldítők bemutatásával segíti és inspirálja a tagokat.

Itt sem kötelező a zsizsgő aktivitás, lehet csak olvasni és háttérben elkészíteni a feladatokat, de akik szeretnék a tanulás élményét megosztani, azoknak igazi játszótér lesz!


Aki pedig még ennél is többre vágyik, annak készült a harmadik csomag, amiben egyéni tanácsadás is van.

Utóbbi mondhatjuk, hogy betelt, de a Balkonkertész képzésre korlátlanul jelentkezhetnek. A Virtuális Közösségi Kertben még vannak “szabad parcellák”, de mindenképp érdemes február 20. előtt beiratkozni az adminisztrációs kör miatt is.


Meddig lehet jelentkezni? Be lehet-e később kapcsolódni az oktatásba?


Anna: A Balkonkertész képzés egész évben elérhető lesz, de a Virtuális Közösségi Kert május 17-ig tart, így azt ajánlott mihamarabb elkezdeni. Azt mondom, hogy – ha van még szabad hely – , akkor április elejéig be lehet csatlakozni behozhatatlan lemaradás nélkül.


Mire lehet számítani még a Zöldítők háza táján?


Anna: Még több szobanövényes és balkon témájú előadással és workshoppal! A többi még titok!


A Zöldítőket itt találod:

Zöldítők honlapja

Facebook oldal


Szép napot! Anikó

Fotók: Zöldítők

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡