család,  kirándulás

Meseszép arcát mutatja a tél az Erdőtelki Arborétumban

Az oszág legnagyobb cukorsüveg fenyőjét is megcsodálhatjuk az örökzöldek alföldi arborétumában.

Erdőtelek neve talán nem cseng túl ismerősen a kirándulók körében, pedig az itt található – elhanyagolt állapotú – kastély egykori tulajdonosának sztoriját mindenki ismeri.

Mi is véletlenül bukkantunk pár éve a helyre, de azóta már többször is jártunk az arborétumban, ahogyan nemrégiben is, hogy téli szépségében is megcsodáljuk.

A kastély

A kastélyt és a hozzá tartozó parkot az egri vár parancsnoka, Buttler János építtette az 1700-as évek elején. 1890-ben dr. Kovács József egyetemei tanár vásárolta meg a birtokot, az átalakítás már nevelt fia, dr. Kovács József nevéhez fűződött, aki a kastélyparkból gazdag élőfa-gyűjteményt hozott létre.

Az arborétumban a kastély mellett sétálunk el, ami- az omladozó vakolatával, elhagyatottságával – még sejtelmesebbé teszi a a hozzá kapcsolódó sztorit, amit Mikszáth a Különös házzasság című regényében is megírt.

Ugye-ugye? Ez a história mindenkinek megvan: Dőry báró a szünidőre hazatérő Buttler Jánost csapdába csalja és összeesketi a lányával, hogy az áldott állapotú lánynak férjet szerezzen.

A szertartást végző pap a születendő gyermek apja. Buttler mást szeret, de a házasságot nem tudja érvényteleníteni, így megrendezi a saját temetését, és szerelmével elhagyja az országot.

Ezt már a mű megjelenésekor cáfolták az érintett családok. A valóságban Buttler János, – aki a kastély építőjének unokája volt – 19 évesen teljesen szabályosan vette el Dőry Katalint, akitől 3 év múlva elválasztották.

Buttler Jánossal – nem lévén gyermeke – kihalt a grófi ág. Állítólag igencsak költekező életmódot folytatott, a birtokot kétszer is elzálogosította, ám végül a vagyonából jelentős összeget hagyott a Ludovika Akadémiára.

Az Arborétum

Ezen a történeten elmélázva sétálunk az arborétumban, aminek létrehozása Kovács József és nevelt fia nevéhez fűződik.

Az arborétum bővelkedik örökzöldekben, itt található a csaknem 100 éves cukorsüvegfenyő, ami az ország legnagyobbja is a 3,5 méteres magasságával.

A kedvenc részem a kertben a tó és környéke, a rajta lévő kis híddal.

Tölgyek, juharfák, gesztenyék, gumifa, borbolyák és madárbirsek mellett sétálunk, a hóban állatok nyomai.

Csak a véletlenen múlott, hogy ezt a különleges növénygyűjteményt áthatjuk, az államosítás után ugyanis óriási pusztítást végeztek a kertben. A moszkvai füvészkert botanikusai – akik éppen itt jártak – mentették meg a pusztulástól, 3 nap alatt elintézve, hogy a terület természetvédelmi védettséget kapjon.

Az Arborétum kapuján csnegetni kell, úgy lehet csak bejutni, egy kis várakozást követően.


UPDATE 2021.02.27.: Az Arborétumban 2021. január végén voltunk. Jelenleg a járványhelyzet miatt ideiglenesen zárva tart, emiatt utazás előtt mindenképpen érdemes érdeklődni az aktuális nyitvatartásról!

Információ itt.

Munkanapokon:

Nyári nyitvatartás: április 1-től szeptember 30-ig 8-18 óráig
Téli nyitvatartás: október 1-től március 31-ig 8-16 óráig

Szabad- és munkaszüneti napokon:

– április 1-jétől október 31-ig 9.00-17.00 óra között


Szép napot! Anikó

A bejegyzés sajátR képeket tartalmaz.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡