húsvét,  inspiráció,  Ünnep

Akit húsvétra színes tojással lepnek meg a tyúkjai

Színes tojások, közvetlenül a tyúkból.

Nemrégiben egy poszt kapcsán csodálkoztam rá ezekre a gyönyörű pasztellszínű tojásokra, amelyeket a természet festett meg, ilyen színűt tojtak ugyanis a tyúkok.

Persze azonnal felvettem a kapcsolatot a fotót posztoló Zsuzsával, hogy meséljen nekem ezekről a tojásokról, hiszen nem túl gyakori, hogy a családok ünnepi asztalára ilyen különleges tojások kerüljenek.

Bár Matyóföldön nőtt fel, és a szüleinek volt hobbikertje, a gazdálkodásba, a kertbe, a modern gazdaasszonyi létbe felnőttként szeretett bele Zsuzsa, aki az állattartást  20 letojt tyúkkal kezdte.

Aztán jöttek a naposcsibék, és mint sok tyúktartót, őt is megfertőzte a színes tojások látványa, így kezdett olyan fajtákat is nevelni, akik színes tojásokat tojnak.

Merthogy a tojáshéj színét a tyúkok genetikája határozza meg – tudtam meg Zsuzsától.

Kb. 26 óra alatt képződik a tojás a tyúkban, amiből a tojáshéj képződése 20 órát tesz ki. A tojáshéj színe pedig a folyamat végén, a maradék 5  órában alakul ki.

A tojáshéj szilárd mészfal, 98 %-a kristályos kalciumkarbonát, amely elsősorban a tojás mechanikai védelmét szolgálja, másodlagosan ásványi anyagokkal látja el az embriót.

Színét különböző pigmentek okozzák: a fehérhéjú tojások nem tartalmaznak pigmentet, a barna tojások színét a protoporphyrin tartalmú pigmentek okozzák, mely a héjmirigyben képződik, a  kék biliverdint szintén a héjmirigy képzi, a  tojáshéj színénének erősségét a tojás héjmirigyben töltött ideje határozza meg.

Zsuzsának Itáliai (fehér), Araucana (kék), Marans (csokibarna) és házi tyúkjai vannak, akiket csibekoruktól nevel.

Mint mondja, 2 évet várt, hogy ez a színes tojástál összeálljon. Zsuzsa imádja  27 tyúkját és egyszem kakasát, akik, ha észreveszik, hogy a baromfiudvarba tart, azonnal körbesereglik, meghálálják a gondoskodást, a sok munkát, szeretetet. Ötféle gabonát és rengeteg zöldet kapnak.

Naplemente előtt pedig kipuculják az udvart: megtisztítják a területet kullancsoktól, pajoroktól, mindenféle kártevőtől.

„Ez a fajta természetes egyensúly, ami a régi paraszti világban megvolt, hiányzik a mai életünkből.” -elmélkedik Zsuzsa.

Zsuzsa óriási lelkesedéssel és szerelemmel beszélt jelenlegi gazdálkodó életéről:

„Nagyon büszke vagyok a magaságyásaimra, a baromfiudvarra, az állatainkra, arra, hogy kovászt nevelek, kenyeret sütök, tésztát gyúrok, hímezek.

Úgy érzem, megérkeztem.

Bár sok a munka, és nem mindig könnyű, de mindez boldoggá tesz. Élvezem, ahogy beteszem a magot a cserépbe, majd ősszel szüretelek a növényről, amit én ültettem, boldogság, ahogy megtöltöm a kamrát a házi finomságokkal,  vagy látni az állataink növekedését.

A családom hálás azért, amit teszek, teszünk értük, elárasztanak szeretettel. És ez minden fáradságot megér.”

Fotók: Mészáros Kakuk Zsuzsa

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük