Akit húsvétra színes tojással lepnek meg a tyúkjai
Színes tojások, közvetlenül a tyúkból.
Nemrégiben egy poszt kapcsán csodálkoztam rá ezekre a gyönyörű pasztellszínű tojásokra, amelyeket a természet festett meg, ilyen színűt tojtak ugyanis a tyúkok.
Persze azonnal felvettem a kapcsolatot a fotót posztoló Zsuzsával, hogy meséljen nekem ezekről a tojásokról, hiszen nem túl gyakori, hogy a családok ünnepi asztalára ilyen különleges tojások kerüljenek.
Bár Matyóföldön nőtt fel, és a szüleinek volt hobbikertje, a gazdálkodásba, a kertbe, a modern gazdaasszonyi létbe felnőttként szeretett bele Zsuzsa, aki az állattartást 20 letojt tyúkkal kezdte.
Aztán jöttek a naposcsibék, és mint sok tyúktartót, őt is megfertőzte a színes tojások látványa, így kezdett olyan fajtákat is nevelni, akik színes tojásokat tojnak.
Merthogy a tojáshéj színét a tyúkok genetikája határozza meg – tudtam meg Zsuzsától.
Kb. 26 óra alatt képződik a tojás a tyúkban, amiből a tojáshéj képződése 20 órát tesz ki. A tojáshéj színe pedig a folyamat végén, a maradék 5 órában alakul ki.
A tojáshéj szilárd mészfal, 98 %-a kristályos kalciumkarbonát, amely elsősorban a tojás mechanikai védelmét szolgálja, másodlagosan ásványi anyagokkal látja el az embriót.
Színét különböző pigmentek okozzák: a fehérhéjú tojások nem tartalmaznak pigmentet, a barna tojások színét a protoporphyrin tartalmú pigmentek okozzák, mely a héjmirigyben képződik, a kék biliverdint szintén a héjmirigy képzi, a tojáshéj színénének erősségét a tojás héjmirigyben töltött ideje határozza meg.
Zsuzsának Itáliai (fehér), Araucana (kék), Marans (csokibarna) és házi tyúkjai vannak, akiket csibekoruktól nevel.
Mint mondja, 2 évet várt, hogy ez a színes tojástál összeálljon. Zsuzsa imádja 27 tyúkját és egyszem kakasát, akik, ha észreveszik, hogy a baromfiudvarba tart, azonnal körbesereglik, meghálálják a gondoskodást, a sok munkát, szeretetet. Ötféle gabonát és rengeteg zöldet kapnak.
Naplemente előtt pedig kipuculják az udvart: megtisztítják a területet kullancsoktól, pajoroktól, mindenféle kártevőtől.
„Ez a fajta természetes egyensúly, ami a régi paraszti világban megvolt, hiányzik a mai életünkből.” -elmélkedik Zsuzsa.
Zsuzsa óriási lelkesedéssel és szerelemmel beszélt jelenlegi gazdálkodó életéről:
„Nagyon büszke vagyok a magaságyásaimra, a baromfiudvarra, az állatainkra, arra, hogy kovászt nevelek, kenyeret sütök, tésztát gyúrok, hímezek.
Úgy érzem, megérkeztem.
Bár sok a munka, és nem mindig könnyű, de mindez boldoggá tesz. Élvezem, ahogy beteszem a magot a cserépbe, majd ősszel szüretelek a növényről, amit én ültettem, boldogság, ahogy megtöltöm a kamrát a házi finomságokkal, vagy látni az állataink növekedését.
A családom hálás azért, amit teszek, teszünk értük, elárasztanak szeretettel. És ez minden fáradságot megér.”
Fotók: Mészáros Kakuk Zsuzsa
Szép napot!
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡