csináld magad,  DIY,  öko,  újrahasznosítás

Zoknistoppolás új módszerrel

Az elveszett javítás művészete.

Bár manapság nem divatos, de a foltozás, a ruhák tuningja, a rövid szárak meghosszabítása hozzátartozik a családunk életéhez: én még ebben nőttem fel gyerekként, és magától értetődően meg is tanultam otthon.

Kinőtt mindent a gyerek? Így kíméld a pénztárcádat

Ezeket a javításokat általában gyorsan, varrógéppel végeztem, a kézzel varrni sosem szerettem.

Aztán nemrégiben elővettem egy lyukas zoknit, és foltozni kezdtem:  a tű monoton siklott az anyagban, a kezem egyre lassabban, finomabban ismételgette  az egyszerű mozdulatokat, miközben eltűnt belőlem a sok bizonytalanság, ami ebben az időben annyira meghatározza a mindennapjainkat.

Megnyugodtam.

Olyannyira jól esik ez a foltozós módi, hogy esténként mindenféle, rég elfeledett, eltett, egykoron szeretett holmi kerül elő, én pedig sokféle technikával alakítom át a lyukakat és gyönyörködöm a megújult, tökéletesen tökéletlen foltjaimban. Szeretem őket.

Bár én korábban is sok ruhafélét megjavítottam,  a zoknik voltak a kivételek, ritkán foltoztuk meg őket, amúgy is gyorsan szakadtak.

Most viszont van jó pár olyan zoknim, ami jó anyagú, de ugyanott szakad: ott, ahol anno a lopásgátló tüskéjével meggyengítették.

A stoppolás alapkelléke a gomba, amit nem az erdőben kell keresni.

Ezeket kezdtem el megvarrni, egy videóban mutatom is, hogy hogyan.

 

Számomra ezektől a foltoktól még szebbek lesznek ezek a ruhadarabok.


Rengeteg ruhát, textilt dobunk ki évente, jelentős a ruhaipar okozta környezetszennyezés. Maga a téma ugyanakkor nagyon összetett,  és mint ahogy mindennek, ennek is több oldala van.

Ebben a témában én abszolút hitelesnek tartom és rendszeresen olvasom Mengyán Eszter blogját (a Holy Duck). Ha téged is érdekel a fenntartható divat, tudatos ruhavásárlás, akkor mindenképpen kukkants be Eszterhez.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük