család,  gyerek,  inspiráció

Gyárak, amik tárt kapukkal várnak: üzemlátogatási lehetőségek az országban

Tényleg robotok gyártják az autókat? Hogyan készül a csokoládé? Biztosan felmerülnek benned is ezek a kérdések.  Összegyűjtöttem néhányat a magyar gyárak közül, amelyet családdal, csoporttal, osztállyal is bejárhatsz, hogy benézz a kulisszák mögé.

 

A kisfiam nagyon szereti azokat műsorokat, amelyekben azt mutatják meg, hogyan készülnek a különböző tárgyak, eszközök, élelmiszerek. Így nem véletlen, hogyha tehetjük, elmegyünk és megnézzük, mi hogyan készül. Eddig leginkább manufaktúrákban jártunk a gyerekekkel, lassan viszont következhetnek a gyárak is.

Photo by Waldemar Brandt on Unsplash

Egyébként jó, hogy sok helyre lehet már ellátogatni, több üzemnek van látogatóközpontja és szerveznek üzembejárást is.

Régen leginkább szakmai, vagy iskolai szakmai csoportokkal lehetett egy-egy üzembe bejutni,  én magam szerencsés vagyok, hiszen rengeteg gyárat tudtam már végiglátogatni az országban és az országhatáron túl is: voltam például egy egykor még működő cukorgyárban,  sörgyárban, kendergyárban, többféle vegyi üzemben, konyhakész salátákat előállító üzemben, konzervgyárban, csokigyárban, erőművekben, hulladékégetőben, hogy csak néhányat soroljak. 

 Az egyik talán legizgalmasabb, ahová eljutottam, egy ausztriai kaolinbánya volt: egyszerre izgalmas és kicsit félelmetes.

Középen egyetlen nőként a bányalátogatáson.

 

Az Audinál lenyűgözött a szervezettség, korszerűség: éppen, mikor ott jártunk teszteltek egy kiszolgáló robotot, akinek az volt a feladata, hogy alkatrészekkel lássa el az egyes összeszerelő egységeket. Tisztára olyan volt, mintha a Star Wars egy jelenetét láttam volna élőben.

Photo by Patrick Hendry on Unsplash

Szóval mindenképpen látókör szélesítő program egy ilyen látogatás, és élmény lehet belesni a kulisszák mögé.

Ha kiválasztottuk a látogatni kívánt gyárat, előzetesen mindenképpen tájékozódjunk a látogatás feltételeiről.

  • Ne feledkezzünk meg a regisztrációról. Mivel ezek a programok általában nagyon népszerűek, célszerű időben bejelentkezni.
  • Ellenőrizzük, mikor látogatható az adott üzem és vegyük figyelembe az ünnepnapok, gyárleállások időpontjait, illetve közvetlenül a gyárlátogatás előtt is célszerű ránézni a cég honlapjára, hogy nincs-e valamilyen esemény, ami miatt elmarad a túra.
  • Fontos figyelembe venni a korhatárokat, és lényeges, hogy az okmányaink nálunk legyenek a gyárlátogatások során.
  • Sok üzemben balesetvédelmi és biztonsági előírások szabályozzák a gyárbéli öltözékünket, viselkedésünket. Ezeket a biztonságunk érdekében mindenképpen be kell tartani.
  • A gyárlátogatások egy része ingyenes, más részük fizetős, ezt is az adott gyár honlapján találjuk.
  • A legtöbb helyen sem fényképezni, sem videózni nem lehet, az üzemekben ezt is nagyon komolyan veszik, érdemes erre is odafigyelni.
Photo by Walter Otto on Unsplash

Az Audinál például 12 év a korhatár, a program fizetős, és előzetes regisztációhoz kötött. Az érdeklődők választhatnak  általános témájú és  témaspecifikus körbevezetés között is, attól függően, mi érdekli őket.

Hollóházán megnézhetjük a porcelángyártást, sőt a látogatók maguk is kipróbálhatják magukat a Látogatói Alkotócentrumban, a múzeumben pedig megnézhetik a gyár történetét, és persze vásárlásra is van lehetőség.

 A Parádsasvári Üvegmanufaktúra üvegbemutatóval, illetve a Fújd Magad elnevezésű programmal várja az érdeklődőket, ez utóbbiban saját vizes poharat fújhatunk.

Ha másfajta területek után érdeklődünk, vagy éppen az ország más területére kirándulunk, akkor elmehetünk megnézni a Szerencsi Csokoládégyárat, a Zwack Unicum szeszgyárat, a Korda filmparkot, de megnézhetjük, hogyan készülnek a rajzfilmek a Kecskeméti rajfilmstúdióban.

Vannak olyan üzemek, ahová csak időszakosan lehet bemenni, például a Multifelt Factory-nál workshoppal egybekötött program keretében pillanthatunk be a nemezgyártás rejtelmeibe.


Ez csak egy kis ízelítő azokból a gyárakból, ahová ellátogathatunk, találtam egy jó kis gyűjteményt is, ahol a látogatható gyárak listája (több, mint 40 gyár és üzem), elérhetősége található. Ide kattintva elérhető.


Érdemes végignézni a listát, és elutazni a nekünk tetsző helyekre, hiszen rengeteg ismeretet szerezhetünk a termékekről, a gyártási folyamatokról és élményekkel és információkkal gazdagon távozhatunk a speciális kirándulásról.

 

Szép napot!

 Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük