csináld magad,  DIY

Készíts egyszerű díszpárnából egyedit – textilfestéssel

A textilfestés a kreativitás egyik újabb dimenziója: szinte bármilyen természetes anyagot – legyen az póló, párna- megfesthetünk, ami a kezünk ügyébe kerül.

Mit csinál egy anya, mikor a kamaszlánya kedvenc sorozata idézeteivel dekorált párnát szeretne? Megmutatja, hogyan készítheti el magának.

A kamaszkor a nagy szerelmek, rajongások időszaka, ami a személyiségfejlődés fontos része. Ilyenkor kinyílik a világ a művészetek, zene, film felé is, és sorra jönnek a kedvencek. Erre a rajongásra persze egész ipar épül, hasznos és kevésbé hasznos termékekkel, amikben azért egy közös van, hogy igencsak sokba kerülnek.

Úgyhogy ez kiváló alkalom a DIY megoldásra, ráadásul ebben az esetben lehet egy kissé egyedibbre szabni a kívánt párnát, pólót, vászontáskát, saját betűtípussal, mérettel, elrendezéssel, színekkel.

A textilfestés igazi slow foglalatosság, az ember teljesen belemerül a munkába, elszöszöl a textilfilccel, ecsettel, és a végeredmény sokkal kedvesebb lesz, mint a boltban vett verzió.

Most a feliratos párna kapcsán mutatom a meg a technikát, de persze sokféle más anyag is festhető házilag:  vászon, len, pamut, selyem. A pólok közül a nem túl nyúlós fajtával érdemes kísérletezni.


A művelet tényleg egyszerű, ezt a párnát a lányom készítette úgy, hogy korábban nem csinált ilyet, én csak a technikát mutattam meg neki.


Amire szükséged lesz:

Diszpárnahuzat (IKEA Gurli)

Textilfilc (vagy textilfesték)

A textilfestéket az anyaghoz érdemes választani, a legegyszerűbb megoldás, ha textilfilcet használunk, ezzel könnyebb dolgozni, mint ecsettel és textilfestékkel, és a feliratokhoz is nagyon jó megoldás.

A festeni kívánt textil, legyen tiszta, és sima (vasalt).

A következő pont a minta és felvitelének kérdése:

A nagyon profik akár szabadkézi rajzot is készíthetnek, persze kifestés előtt ezt sem árt előrajzolni, ehhez használhatunk jelölőfilcet, ami a későbbiekben kimosható az anyagból.

Készíthetünk sablont is: mi a word-ben szerkesztettük meg ezt a feliratot. Az elkészített mintát felvihetjük a felületre:

  • indigó segítségével,
  • transzferálással: itt igazából nem kell, hogy nagyon erősen látszódjon a felületen a minta, hiszen úgyis átfestjük. A mintát ilyenkor tükrözve kell kinyomtatni.
  • saját készítésű stencillel: ez vastagabb betűtípus esetén alkalmazható, ilyenkor műszaki  rajzlapra érdemes kinyomtatni a feliratot és sniccerel kivágni a felesleges részeket. Ezt a technikát textilre ebben a bejegyzésben mutattam meg részletesen.

A fenyőfás minta stencillel készült.

Mi most indigót használtunk, ami azért is volt jó, mert a gyerekek nem is láttak még ilyet, különösen a kisfiamnak okozott ez nagy meglepetést, és úgy nézegette az indigót, mint valami apró csoda forrását.


Az indigó  egy szerves vegyület, egy kék festékanyag, mellyel bevonják az erre gyártott fólia egyik felét. Régebben ezt a festékanyagot az indigócserjéből vonták ki, innen származik az elnevezés. Manapság szintetikus festékanyagot használnak, ennek ellenére a neve ugyanúgy indigó maradt.


Azon meg igencsak meglepődött, mikor megtudta, hogy egyetemi éveimben így sokszorosítottuk az órán a jegyzeteket az éppen hiányzó csoporttársaknak. Nem, nem a kőkorszakból jöttem, volt már fénymásoló, de igencsak húzós összeget kértek a másolatokért, így sokszor indigóztunk, mert mi még láttunk ilyet gyerekkorunkban.

A párna mindkét oldalára került minta.

Az indigós módszernél arra érdemes figyelni, hogy munka közben ne feküdjünk rá a felületre, ne nyomjuk meg a mintát, csak lehetőleg azon a felületen, amit át akarunk vinni.

A művelet azoknak, akik nem láttak még indigót: az indigót a festékes oldalával lefelé a textilre illesztjük, erre kerül a minta, amit maszkoló szalaggal (vagy cellux-szal) lerögzítünk, hogy ne mozduljon el. Ezután egy puhább ceruzával körbe rajzoljuk a minta minden egyes vonalát, kissé megnyomva a ceruzát.

Ha a minta a párnára került, következhet a festés. A művelet megkezdése előtt a párnahuzat belsejébe mindenképpen kerüljön egy kartonlap, ezzel akadályozhatjuk meg, hogy a festék átüssön a túloldalra.

A textilfilccel ugyanúgy kell dolgozni, mint bármelyik filctollal, ha készen vagyunk, és megszáradt teljesen a festék, vasalással fixáljuk, a festék előírásai szerint. Ezek után az elkészített anyag mosható lesz.

Ugye, megérte?

Fotók: saját ® .

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük