inspiráció,  otthon

Tóparti hangulatú vendégház az Őrségben, ahol egyszerűen csak jó lenni

Egy újragondolt házikó, ahol stílusosan pihenhetsz.

Tavaly voltunk először az Őrségben a családdal, de annyira elvarázsolt bennünket a hely, hogy tudtuk, hogy ide mindenképpen visszatérünk. Megérintett a meseszerű vidék végtelen nyugalma, az erdő illata, az ősi templom mágiája, a tökmagolaj aranyzöld színe, a láp izgalma, a napfény simogató sugara.

Az őszi szünetre nézegettem szállásokat, mikor megakadt a szemem a Csónakházon, ami azonnal felkerült a bakancslistámra. Sőt, a különleges szálláshely és a design annyira megtetszett, hogy ki is faggattam a tulajdonosokat a helyről.

A víz szeretete és közelsége köszön vissza az Őrség szívében, Hegyhátszentjakabon megbújó Csónakházban. Fura módon mégis a víz volt az, ami nem kis izgalmat hozott a két tulaj, Szabi és Zoli életébe.

„Gyermekkori szerelem számunkra ez a vidék. Amikor tavaly nyáron szembe jött velünk a lehetőség, mi nem csak egy eladó ingatlant láttunk a Vadása-tó szomszédságában, hanem rögtön éreztük, hogy ebből valami igazán különleges lehet.

Végül június 5-én hosszas álmodozás után úgy döntöttünk, hogy belevágunk.” –mesélnek a kezdetekről.

„A 80-as években épült ház már jó ideje elhagyatottan állt, a tágas telket rendezetlen növényzet nőtte be. Első látogatásunkon megállapítottuk, hogy lesz vele munka bőven. Aztán jött a váratlan, a természet magasabb erői közbeszóltak.

A több napon át tartó esőzéseknek köszönhetően a tó elhagyta a medrét. Az özönvíz Hegyhátszentjakabon megrongálta az utakat és az árkokat, de alámosta a tónál a gátat is, és tönkretette a zsilipet.

A gyönyörű környék csatatérré változott.

Ekkor született meg a majdani vendégház neve is, hiszen Zoliék komolyan tartottak tőle, hogy csak csónakkal tudják majd megközelíteni a bejáratot, amire szerencsére nem került sor.

De az esemény és a víz szeretete – na meg az a tény, hogy a gyönyörű tó egy percnyire van a háztól – ihlette a Csónakház nevet.

„A lehangoló látvány nem hátráltatott minket, lázasan belevágtunk a felújításba, a helyi erők pedig a tó szépségének visszaállításán dolgoztak.

A Csónakházban  kertet rendeztünk,  teraszt ácsoltunk,  lambériát festettünk és különleges berendezési tárgyakra vadásztunk szabadidőnkben. Minden kincsnek megvan a maga története.”

A berendezésben a beach hangulat jelenik meg: vidám színek, praktikus berendezés, kikötős, csónakos, strandos motívumok.

„A falakat fehéren hagytuk, az emeleti szobákban a faburkolatok egy részét szintén fehérre festettük A bútorokban kiegészítőkben a sárga (Annie Sloan – English Yellow), türkiz (Annie Sloan – Provence), a szürke, valamint a természetes fa színei dominálnak.

A kültéri fa elemek (terasz, korlátok, faház) pedig szürke színt kaptak, a Bauhaus saját márkás termékét a Swing Colort választottuk, fényszürke színben.

A régi, kopottas barna zsalugátereket pedig egy speciális festékkel (Tikkurilla) fújtuk át.”

A lépcsőfordulóba rengeteg képet raktunk ki, amiken a ház eredeti állapota, valamint az elpusztult Vadása-tó látható.

A WC-papír tartó, a függönyelkötők hajókötélből vannak, a fürdőszobában a fogasokat kikötőbikákkal oldottuk meg.

A bútorokat nagyon sok helyről szereztük be, vannak bútorok melyek felújított darabok, van például egy 200 éves szekrény, amit egy garázsban találtunk. Felújítottuk, kékre festettük, és azóta az egyik szobánk különlegessége.

A fürdőszobában a mosdóasztal is egy felújított régi asztal.

„A berendezési tárgyak nagy részét készen vettük, de a legtöbbet átfestettük, a fogasokat viszont saját magunk készítettük, folzoltuk a fát, festettük, waxoltuk.„

Közben a tavon egész télen dolgoztak, leengedték a tó vizét megmentve a halállományt  és elkezdték a helyreállítást, a gát újjáépítését.

Tavasszal, amikor már körvonalazódott, hogy a ház kiadhatóvá válik a nyári szezonra, megkezdődött a versenyfutás az idővel, hiszen mit ér a Csónakház tó nélkül?

„Májusban kezdték el újra feltölteni vízzel a tavat, mi pedig izgatottan vártuk, vajon éppen olyan varázslatos lesz-e, mint előtte?

De a természet megmutatta, hogy nem csak elvenni, adni is tud.  Összesen 11 forrás táplálja a tavat, így az eredeti állapot szerencsére pár hét alatt visszaállt és rövidesen újra eredeti pompájában tündökölt.

Így történt, hogy a Csónakház együtt épült-szépült a Vadása-tóval.

Az biztos, hogy ebben a pár hónapban nem unatkoztunk, de minden percét élveztük. Reméljük, vendégeink is úgy gondolják majd, hogy megérte!„

Úgy tűnik, valóban megérte, mert eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak a vendégeiktől.

A kertet például különösen imádják a vendégek:

„Tökéletes nyugalom, chill, pihenés, megnyugtató csend. A hangulatról a led lampionok gondoskodnak az esti órákban. Van szuper grillünk, építettünk tűzrakóhelyet, és a vendégeink mindent használhatnak, minden eszközt biztosítunk, faszenet és tűzifát is.

Kicsit várni kell, míg a ház köré telepített tuják megnőnek, mivel teljesen új telepítés.

A kis faházban pedig rengeteg kerti játék található, valamint 2 db SUP deszka evezőkkel, mely hatalmas sikert aratott a vendégeink körében. Szinte mindenki levitte és kipróbálta a Vadásán.

Volt olyan vendégünk azt írta, hogy a férje annyira nem örül a SUP-oknak, mert most vennie kell a családnak is.”

Az egyik legcukibb dolog, amit egy vendégünktől kaptunk, az egy kép egy matróz rókáról. Ez a kép lesz a ház egyik legékesebb köve, valamelyik szobánk falát fogja díszíteni.

Van ugyanis egy rókánk, aki esténként megjelenik a ház körül. Rengeteg vendégünk küldte visszajelzésként: Tudtátok, hogy van egy rókátok?  Szuper program volt, mert minden este a gyerekekkel rókalest tartottunk, nagyon élvezték.

A tavalyi nyitás óta is folyamatosan fejlesztik Zoliék a házat, és rengeteg tervük van még:

„A fűtéseket egyedileg szabályozható elektromos panelekkel oldottuk (NOBO) meg, amihez a jövő évben napelemet szeretnénk telepíteni. Idén novemberben bekerül egy infraszauna, valamint a terasz mellé egy 6 személyes, fatüzelésű dézsafürdőt telepítünk.”

És hogy miért érdemes a Csónakházba akár ősszel is ellátogatni?

Itt igazán ki lehet kapcsolni, csak kiülni a teraszra, egy pokróccal betakarózni, egy bögre forró teával egyszerűen csak lelassulni, és érezni az erdő illatát, a csendet. Éjszakánként a szarvasbőgés is érdekes program, olyan, mintha az ablak alatt lennének a szarvasok.

Az Őrség pedig önmagában gyönyörű, rengeteg kincset rejt.

Photo by Marco Secchi on Unsplash


Fotók: Csónakház

A tulajdonosokról:

Katona Zoli 2018-ban az Turizmus Szakma Példaképe díjat vehette át a szallas.hu ÉV Szállása gáláján.
Régi vágya volt egy saját egyedi szálláshely létrehozása, azóta, hogy 2010-ben erre a pályára lépett. Ebben szuper volt társa gyerekkori barátja, Fekete Szabi, akivel együtt dolgoztak éjt nappallá téve a Csónakházon. Az Őrséghez, a Vadása-tóhoz pedig rengeteg gyerekkori emlék fűzi őket, sokat kirándultak itt, és ezt az élményt szeretnék átadni a vendégeiknek is.


Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük