inspiráció,  inspiráló enteriőrök,  otthon

Csehszlovák faház az erdő szélén

Páratlan kilátás nyílik a Dunakanyar legszebb szegletére a bájos vendégházból.

A 40 négyzetméteres faházat eredetileg külföldi  rokonaik közeli elszállásolásának megoldása miatt vásárolták Annáék, de ezzel párhuzamosan jött a Kerge Mókus Vendégház megnyitásának ötlete is. 

Az már csak hab volt a tortán, hogy a házikó panorámája fantasztikus: a szemünk előtt hömpölyög a Duna, mögötte magasodik a Visegrádi-hegység, a várral a közepén.

„A kilátást az időjárás folyamatosan alakítja, így megunni nem is lehet azt.

A nyári tiszta napfelkelték, a ködös, misztikus őszi hajnalok, a felhővonulások a Duna felett, a déli-délkeleti tájolásnak köszönhetően pedig a délutáni fények, illetve a gyakori szivárványok azok, amikért sok időt képes eltölteni az ember a teraszon, a kertben, vagy éppen a belső terekben is.” -meséli Anna a vicces nevű vendégházról.

Miért éppen Kerge Mókus?

A házikó szinte az erdő része. Bár nyaralóövezetben fekszik, egy zsákutca utolsó házaként a napi szintű átmenő forgalmat itt végül már csak az állatok teszik ki.

Szürkülettől pirkadatig gyakori vendégeink a vaddisznók és az őzikék, a nappali csendet és nyugalmat pedig a madarak és a mókusok zavarják meg.

Több villanyvezeték is fut a ház közelében, ami a kilátás szempontjából eleinte még zavaró is volt, egészen addig, amíg meg nem tapasztaltuk, mennyire fontos közlekedési útvonalai ezek a mókusoknak.

Bár csendben suhannak át így fáról fára, kertről kertre, a szemfülesek napi több egyedet is megfigyelhetnek így.

És hogy mitől lett Kerge a Mókus? 

Vidám állatkák ezek, többször megleptek már minket szokatlan viselkedésükkel, így hát kellett nekünk is egy vidámabb, kicsit meghökkentőbb jelző. Kisebb szokatlanságokat pedig mi is becsempésztünk a ház enteriőrjébe is, szóval ha összefüggést keresünk, akkor ezek a kisebb részletek lehetnek azok.

Annáék 2016-ban nyitották meg vendégházukat, melyet több hónapos felújítás előzött meg,  mindent kicseréltek, kijavítottak.

Mi azamit felújítottatok?

Bár a ház külsejére is ráférne egy kis frissítő tuning, azt egyelőre mégis meghagytuk szinte eredeti formájában, vagyis abban, amilyenben a természetben több évtizede háborítatlanul álló faházikó ki tud nézni. 

A felújítás során a belsőkre koncentráltunk inkább, hisz a megfelelő komfortszint és a kényelem szempontjából is ez sokkal fontosabb volt.

A ház egy csehszlovák, fából és főképp pozdorjából előre legyártott régi típusház, a maguk idejében ezek a fajta házikók nagyon is menő kis nyaralókuckóknak számítottak.

Ebből adódóan a mi házunknak is az alap, gyári elrendezése nem volt rossz, sőt, egészen jó méretű, praktikus terei voltak. Mi mégis bontottunk, illetve eltüntettünk néhány falat.

A lerobbant állapot miatt így is, úgy is szét kellett szednünk mindent, az eredeti fürdőszoba és a konyha helyet cserélt, az utóbbi kapott egy új ablakot is a terasz és a kilátás felé, amivel még jobb kapcsolatot teremtettünk a benti és a kinti terek között.

A sötét, szűk, zárt konyha helyett így, ha nem is sokkal nagyobb, de a nappalival összenyitva mégis egy tágasabb, világosabb, használhatóbb konyhát kaptunk, szép kilátással.

A másik oka a bontásoknak, újraburkolásoknak az elavult anyaghasználat volt. Linóleum, pozdorja, elöregedett csempék, szaniterek, falakon kívül futó rozsdás, itt-ott kilyukadt vízcsövek és társai.

Gipszkarton, lambéria, illetve cementlapok váltották fel a túl sok elemből összeállított pozdorjafalakat, természetes hajópadló került a linóleum és szalagparketták helyére.

Annáék a kényelmet helyezték a középpontba a helyiségek kialakítása során, emellett törekedtek a tágasságra is, letisztult színekkel, felületekkel.

A házban a fehéren kívül csak egy szürkés-barnás árnyalatot találunk, ami a semlegessége mellett mégis karakteres, és nagyon jól kiemeli a körülötte lévő berendezési tárgyakat, anélkül, hogy zsúfoltságérzetet adna.

A szobákban és a nappaliban jellemző ez a két szín, a konyha is alapvetően fehér, amit viszont egy domináns, zöldes-kékes, mintás cementlap tör meg a falon.

Van-e valamilyen speciális műszaki megoldás a lakásban?

A meleget mennyezetre szerelt infrapanelek adják, nagyon beváltak, én külön annak örülök, hogy maguk a fűtőtestek nincsenek útban, nem veszik el a hasznos falfelületeket és így nem is csúnyítják el azokat. 

Van egy fával fűthető vaskályhánk is a nappaliban, bár egyelőre üzemen kívül, de díszítő funkcióját így is betölti egész évben.

A világítás technikailag semmi különös, a fényforrások megjelenésével viszont általában szeretek eljátszani, így van itt is mindenféle, a megszokottól eltérő megoldás.

A burkolatok közül a látványosabbak a cementlapok, gyönyörű egyedi mintáikkal díszítenek több felületet is.

Milyen egyedi ötletek vannak a lakásban?

Az egyedi ötletek a kisebb részletekben bukkannak inkább elő itt-ott, sok az önmagában dekoráló elem is, mégis, én azokat preferálom inkább, amik az esztétikum mellett hasznos funkciót is betölthetnek. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, inkább több kicsire.

Gyümölcsösládákból, katonai lőszerládából, régi bőröndökből készült bútorok, gereblyékből akasztók, evezőlapátból lámpatartó, régi játékbútorokba rejtett lámpakapcsolók és egyéb hasonlóságok.

Van-e saját kézzel készített dekoráció, berendezési tárgy? 

Az átalakított dekorációk túlnyomó része saját készítésű (ezekről időről időre írok részletesebben a blogomon is). Több olyan elem is van, ami még a vendégház megnyitása előtt elkészült és csak arra várt, hogy valahol kapjon egy jó helyet. Bizonyos darabok viszont már konkrétan a házba készültek.

Ilyen például az étkezőasztal feletti lámpakompozíció.

Az evezőlapát már megvolt, egy antikosnál vettem, akkor még csak úgy, majd valamire jó lesz alapon.

Két lámpatestet szerettem volna felfüggeszteni az asztal fölé, és mivel az új villanyvezetékek kialakításánál végül csak egy kábelt vezettünk le a mennyezetről, kellett egy hosszabb, vékonyabb elem, ami a két lámpát mégis egyben megtartja.

A műhelyemben alapanyag után kutatva hamar rábukkantam a lapátra, sokat nem is gondolkodtam rajta ezek után.

A belmagasság viszonylag kicsi, nem volt mindegy, hogy maguk a lámpatestek milyenek, mekkorák, mennyire lógnak be, és milyen végül az összhatás.

Csak valami könnyed, laza megoldás jöhetett szóba, és a tucatelemek mellőzése. Hosszabb utánajárás után végül rátaláltam az ide illő, egyszerűbb vonalvezetésű ipari lámpabúrákra, amik aztán lazán és hanyagul lettek fellógatva textilkábeleken az evezőlapátra. 

Melyik a kedvenc helyiséged és miért?

Talán a konyha. A többi helyiséget nem akartam túlzsúfolni tárgyakkal, erős dekorral, hogy a vendégek is elég szabad teret kapjanak a saját kis világuk kiépítéséhez, még ha csak pár napos itt tartózkodásról is van szó.

A konyha egy kicsit más.

Itt elkerülhetetlen a több tárgy használata, éppen ezért viszont sokkal több időt eltöltöttem a megtervezésében, ne hogy a végén egy kaotikus, túlzsúfolt helyiséget kapjunk.

Végül úgy álltak össze a színek, minták, anyagok, ahogyan azt szerettem volna, amitől jól esik itt időt eltölteni, nem csak nekem, hanem általában a vendégeknek is.

Biztos számít az is, hogy az itteni egyedi dekor egy részét külföldi útjaim során szedtem össze, amik önmagukban is jó emlékekkel töltenek el, emellett meg még ritkaságukból fakadóan érdekesek és figyelemfelkeltőek is.

A Marokkóból hozott kanna-kakasra például szinte mindenki felfigyel és rákérdez.

Mi az, amin változtatnál? Mik a további tervek a házikó berendezésével kapcsolatban?

Fejleszteni vagy javítani valók mindig vannak.

Nem engedjük amortizálódni a helyet, és mivel a ház általában foglalt, ha már bejutunk egy kicsit több időre, az ilyen jellegű munkálatokban az energiánk nagy része a legtöbbször ki is merül.

A maradékra keressük mindig a felszabadult időnket és alkalmakat, de ilyenkor is inkább a ház környezetére koncentrálunk már, mint a belsőkre, vagyis a kertre és egyéb titkos terveinkre.

Az utóbbiból az egyik, ami már nem is annyira titkos, a Dunán ringatózó apró kikötő-úszóházikónk átalakítása, ami egyelőre a vendégház egy kiterjesztett második nappalijává alakul majd, ahol vendégeink így a Dunát és környezetét is jobban kiélvezhetik, pecázással, napozással, csónakázással, esti borozgatással.

Ki az, aki itt jól érezheti magát?

Reméljük mindenki, aki a ház leírásának elolvasásakor is már azonosulni tud a hellyel.

Családbarát hely vagyunk, a gyerekekre is sok meglepetés vár, de pihenésre, csendre és természetre vágyó párok és barátok is megtalálják a helyüket.

Sokan jönnek születésnapot, házassági vagy más évfordulót ünnepelni, eszeveszett nagyobb partikra viszont mi is más helyet ajánlunk inkább.

Sokan aktív pihenés céljából is jönnek, akik nap közben inkább kirándulnak, túráznak, – sok a túraútvonal a közelben, többek közt az országos kék is mellettünk vonul el- utána jól esik a házban a pihenés, regenerálódás.

Fotók: Kerge Mókus Vendégház

A vendégház elérhetőségei:

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük