inspiráció,  otthon

Iszol te rendesen?

Nem tudsz arra figyelni, hogy eleget igyál egy nap? 8 tipp, hogy több folyadékot fogyassz.

Még a csapból is az folyik, hogy elegendő folyadékot kell innunk, ami ezekben a forró napokban különösen igaz, de azért sokan vagyunk olyanok, akik valahogy elfeledkeznek az ivásról, vagy egyszerűen nem érzik, hogy szomjasok, vagy nem jól dekódolják a jeleket.

Én például azt hiszem, éhes vagyok, eszem valamit, de mégsem az igazi, ezért újabb finomságot keresek: a dehidratáltságon túl jó sok kilót is fel lehet így szedni.

Szóval, mivel szeretnék egészséges lenni, lassabban öregedni, és a hízás sem hiányzik, ötleteket kerestem, amelyek segítenek odafigyelni a kellő folyadékbevitelre. Megosztom veletek is, igyunk hát együtt! 🙂

De mielőtt megnéznénk, hogy hogyan segíthetünk ezen, megkérdeztem  Dr. Pető Gabriella gyermekorvos-természetgyógyászt, mennyit kellene innunk. Gabi városukban praktizál, és ha kérdésem van, mindig fordulhatok hozzá.


A folyadék tudatos fogyasztását beépíteni a mindennapi rutinba  nem könnyű. Hangsúlyozni kell azonban, hogy mindenkinek más-és más a folyadékigénye.

Más egy kisgyerek és más egy felnőtt szükséglete. Általában 1,5-2 l az a mennyiség, ami a napi étkezések mellett már elegendőnek bizonyulhat.

A fokozott verejtékezés miatt nem elegendő tiszta csapvíz kizárólagos fogyasztása, szükség van az elveszített ásványi anyagok pótlására is.  A legjobbak a forrásvizek, ha hozzá tudunk jutni, fogyasszuk bátran ezeket az értékes „kincseinket”!


Sok kicsi sokra megy

Szóval én az a fajta vagyok, aki egyszerűen elfelejtek inni. Aztán este, mikor már minden bajom van, akkor iszok egy jó nagyot, ami garantálja a hajnali ébredést. Ráadásul ez nem pótolja az egész napos folyadékhiányt sem. Szóval egy nagy adaggal nem ússzuk meg, többször kell kortyolnunk, mondjuk, minden esetben, ha csap közelében vagyunk.

Palackverseny

Amikor gyakornokként dolgozni kezdtem, volt egy szuper kolléganőm, Csilla. Senkivel sem lehetett olyan jókat nevetni, mint vele. Csilla az ötvenes éveit taposta, de nagyon fitt és fiatalos volt, jó volt vele dolgozni, de a nagy munkában sokszor elfelejtettünk inni.

A munkaidő végén aztán rájöttünk, hogy mennyire szomjasok vagyunk. Egyik reggel Csilla azt javasolta, csináljunk palackversenyt: mindenki teli palack vízzel indít, aztán, ha azt mondjuk, hogy festék, iszunk a vízből.

Ez azért is volt különösen vicces, mert egy festékgyárban dolgoztunk.

Egy jó ki ivóverseny hasznos móka, ugye?

Legyen egy teli palack víz a kezed ügyében

Amikor megszületett a lányom, mindent megtettem, hogy szoptathassam. Előtte folyamatosan azt hallottam, hogy sokat kell innom, mert csak úgy lesz  elég tejem.

Mivel nálam ez nehéz ügy volt, ezért egy 1,5 literes palack vizet készítettem magam mellé,  és mindannyiszor, amikor ránéztem a palackra, ittam belőle egy keveset.

Reggeli indítás

Egy pohár citromos víz reggel állítólag csodákat művel. Ki kell próbálnom.

Ami még hátra van

Nem tudom, mi lett a levesekkel, gyerekkoromban az ebéd mindig velük kezdődött, aztán valahogy eltűntek a nagy rohanásban, pedig de imádom a gyümölcslevest, és így nyáron a gazpacho-t!

Ízes élet

Megmondom az igazat, nálam az ízes vizek könnyebben csúsznak. Mostanában arra szoktam rá, hogy  friss gyümölcslevet préselek, és azt hígítom, mintha szörp lenne.  Az ilyen víz mágnesként vonz, így kevésbé feledkezem meg a folyadékpótlásról.

Elkészíteni egyszerű: présel (én lassúprést használok, alma, barack, répa, uborka, jöhet minden), ízesít (citrommal, esetleg levendulával, mentával,  vaníliával, fűszerekkel), hígít. Gyümölcstől függően 2-5 napig eláll a gyümölcslé a hűtőben.

Csinosan jobban esik

Egy mutatós, környezetbarát, újratölthető flakonból, vagy egy csinos vizespohárból jobban esik inni, ugye? Lepd meg magad egy ilyennel.

Tölts le egy app-ot!

Ami szinte mindig nálam van, az az okostelefonom. Szeretem az app-okat, több olyan van, amit naponta használok. Gondoltam, rákeresek, hogy van-e olyan, ami a vízivást segíti, és persze, hogy van, rengeteg.

Most ezt az alkalmazást próbálom: a súlyunk megadásával kiszámolja, hogy mennyi vízre van szükségünk. Ha innunk kell, azt vízcsobogással jelzi. Na, nem gondoltam, de eddig bevált.

Ugye, te is megszomjaztál?

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ezt a posztot a Coca-Cola Magyarország Zrt. támogatta.