inspiráció,  otthon

Rusztikus parasztház a Dunakanyar kapujában

Hamisítatlan vidéki hangulat, virágokkal körülvéve.

A rusztikus ház kívül-belül tökéletesen a természet része, meghittség, és a régi tárgyak tisztelete hatja át.

Somogyi Lívia és férje 15 évvel ezelőtt, fiatal házasokként költöztek Gödre. Szabadulni akartak a fővárosi nyüzsgésből, a kislakásuk nyújtotta korlátokból,  valamint elsődleges szempontjuk volt az is, hogy leendő gyermekeik élhetőbb környezetben, tisztább levegőn nőjenek fel.

„Nem tudtam sem megszokni sem elfogadni azt, hogy a budapesti lakásunk helyszínén még az egy lépcsőházban lakók sem minden esetben köszöntek egymásnak, egy-egy kedves mondatot a másik ember irányába, egy-egy „őszintehogyvagy” kérdést, pedig teljességgel hiábavaló volt várni az emberektől, holott egy kisebb közösségről beszélünk.

Igazából a számtalan előny mellett ez az egyik óriási hátránya is a nagyvárosi létnek. Bár semmivel sem összehasonlítható érzés volt és az azóta is az, amikor az egyes villamos vonalán nézhettem csodás fővárosunk dunai panorámáját mégis rendkívüli vonzást éreztem a vidéki élet után.

Falusi, majd kisvárosi gyerekként nőttem fel, a gyökereim révén nem bírtam elviselni a főváros ridegségét, állandó nyüzsgését, személytelenségét, valamint nagyon hiányzott a kert az életemből. ” -meséli Lívia.

„Az új otthonunk kiválasztásánál elsődleges szempont a főváros közelsége volt, valamint egy élhető, vidékies város, amit kerestünk.

Viszonylag rövid időn belül megtaláltuk a jelenlegi  otthonunkat, mely a 15 évvel ezelőtti beköltözésünk idején még egészen más képét mutatta.”

Az L-alakú, tornácos ház  három külön bejáratú lakrészből állt, az átalakítás során elsődleges szempont a praktikum volt, valamint  élhető lakóterek kialakítása.

„Tekintettel arra, hogy anyagi helyzetünk korlátozott volt, valamint azt szerettük volna, hogy minden tökéletesen megfeleljen az elvárásainknak, rengeteg munkát saját két kezünkkel a napi 8-10 órás munkaidő után végeztünk el.

Úgy gondoltuk, hogy a saját kézzel elkészülő munka sok esetben – tisztelet a kivételnek – precizebb, pontosabb, mint a mesteremberek munkája, azon túl pedig,  – és ezt igazolhatom – mi magunk számára is sokkal nagyobb értéket képvisel, hiszen benne van szívünk-lelkünk, gondolataink, elveink, egy picit mi magunk. És valóban így van ez bármely saját készítésű tárgy, dolog esetében.

Az építkezést megelőzően is hittem a „handmade” mélyebb jelentésében, azonban az évek során sokkal inkább megértettem és sokkal inkább értékelem ezeket a fajta alkotásokat, melyben tükröződik maga az ember, a készítő ember verejtéke, fáradozása, gondolatai, lelkiállapota.”

„A három különálló lakrész megszüntetését követően a ház földszintjén alakítottuk ki a nappali-étkező-konyha hármasát, melynek fő célja az volt, hogy minél többet lehessen együtt a család.

Az épített konyhabútor saját terveim alapján készült, melybe beépítésre kerültek a modern kor nélkülözhetetlen eszközei, mosogatógép, sütő, gázlap, páraelszívó, valamint egy  víztisztísztó berendezés.

A nappaliban egy egyedi tervezésű kandalló található, mely azon túl, hogy esztétikai értéket képvisel, tükrözi a ház miliőjét, csodás hangulat megteremtésére képes a téli, fagyos napokon. Azt gondolom, nem véletlen az ember vonzódása a tűzhöz, a narancsosan nyaldosó lángokhoz, ősidőkből hozott vonzalom ez is.

A földszinten található még a rusztikus előszoba, a fürdőszoba, a WC, valamint egy hálószoba. Ezeken túlmenően az általam „kupihelyiségnek” nevezett helyiség, mely mosókonyhaként, is funkcionál, valamint itt került elhelyezésre az infraszauna, és a kondiszoba.

A tetőtérben három fél szoba található. A tetőtéri szobák is tükrözik a természethez való vonzódást, természetes alapanyagként itt a borovi fenyő jelenik meg.”

A kert végében lévő ódon hangulatú konyha szerintem sokunk álma. Itt megmutatkozik Lívia gyűjtőszenvedélye:  a sok-sok év alatt összegyűjtott tárgyaknak egytől egyig megvan a története.

A házban rengeteg olyan tárgy van, melyet Lívia saját maga készített: bútorokat festett, transzferált, koszorúkat alkotott.

” Az ablakkereteket egyedileg terveztem, melyen ősi népi motívumként tulipán motívum jelenik meg, ez egyébként több helyen visszaköszön a házon belül is, mint például a küszöbökön megjelenő egyedileg tervezett, kézzel égetett mintákon, a lépcsőfeljáró oszlopán, vagy a lépcsőházban elhelyezett kézzel festett, beépített fa táblácskán.

.Saját munkám a jelenleg vendégszobaként funkcionáló padlástéri fehér szobában lévő összes bútor átfestése, az azokon megjelenő transzfer minták, az „Isten hozott” tábla, melyen valaha volt tojástartók kelnek új életre fehér rózsákként.

A fürdőszoba szekrényeinek rusztikus festése, a kerti konyhában lévő kemence feletti, Magyar népmesék című rajzfilm ihlette motívum mind-mind saját kútfőből fakad.

A ház elérte végső kinézetét, a mű elkészült, az OTTHON kész.”

A kertben található virágágyásokat, dísz- és haszonnövényeket Lívia szeretettel ápolta, gondozta, ahogyan ő fogalmazta, személyes barátai.

A kert tele virágokkal és növényekkel: bazsarózsa, pünkösdi rózsa, levendula, rózsák, cukorsüvegfenyő, selyemakác, muskotályzsálya, kakukkfű, tulipánok, többféle hosta, sásliliomok különböző fajtái, lilaakác, trombitafolyondár, mind a tulajdonos – ahogyan ő fogalmazta – személyes jóbarátai, óvta, ápolta őket az évek során.

„Boldogság ide hazaérni, megpihenni a „kinti világ ” hatásaitól, melyek hol jók, hol rosszak.

A ház megvásárlása óta eltelt 15 év . Sok víz lefolyt azóta az öreg Dunánkon. A boldogság kék madara elrepült az otthonomból, ezért eladóvá vált a házikó.

Kívánom és biztos vagyok benne, hogy az új tulajdonos egy olyan ember lesz, aki értékelni tudja azokat az elveket, tárgyakat, melyek számomra is sokat jelentenek.

Egy kedves ismerősöm Svédországból, a minap úgy jellemezte az otthonomat, hogy „ez az otthon tiszta”, a szó legnemesebb értelmében.”

Fotók: Somogyi Lívia

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük