család,  gyerek,  iskola,  játék

Hogyan lehet megtanulni angolul egy videojátékkal?

Hasznos programok, amikkel játék a tanulás. Hogy ne csak nyomogasson, hanem tanuljon is a gyerek.

nopasaran-1024x576

Másodikos kisfiam nem szeret írni. Balkezes, kissé nehézkesen formálja a betűket, amelyek nem mindig sikerülnek túl szépre, és a betűk, szavak írásának monoton ismétlése untatja.

Pedig kellene gyakorolni az írást, és a helyesírást is. De ha hozzálátunk a házi feladathoz, vagy bepótolni az órai elmaradást, mindig nagy ellenállásba ütközök.

Erre hétvégén egyszer csak azt vettem észre, hogy az én írni utáló kisfiam a Ronaldo-s füzetébe kétoldalnyi mesét írt.

A dolog előzménye, hogy kérte az apjától, hadd játszhasson a számítógépen az informatematika órán (mert ő így hívja az informatika órát) tanult programmal (Lapoda mese).

A programmal egy mesét szerkesztett, a képekhez tartozó történetet el is mondta nekünk, és  én megjegyeztem, milyen jó kis mese, milyen jó lenne, ha meglenne leírva is. Erre írni kezdett. A szerkesztett  képeket kinyomtattuk, ezt kiszínezte, ez volt az illusztráció hozzá. 🙂

img_20161001_193037

Gyakran hallani, hogy a mai gyerekek állandóan a számítógépen, táblagépen, telefonon lógnak. Közben sokan utálják a sulit, nem szeretnek, nem tudnak jól tanulni, a száraz, végeláthatatlan adathalmazt pedig unják.

Szerintem azt el kell fogadni, hogy a kütyük a mai generáció életének természetes részei és ha ez már így van, akkor ezt előnyként kellene felhasználni, és játékosan tanulni az app-ok, programok segítségével.


Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Dragomán György  fia, Gábor 13 évesen úgy lett műfordító, hogy egy videojáték segítségével tanult meg angolul. Módszerét az író részletesen le is írta, sőt, letölthető segítséget is mellékelt hozzá.


 Az alábbi programok segíthetnek a gyerekeknek játszva tanulni.

Kisgyerekek számára nagyon jó oktató alkalmazások, mesék vannak az Egyszervolt.hu oldalon.

Az általános iskolai tantárgyakhoz oktatóprogramokat, ötleteket találhatunk a gyakorolj.hu oldalon.

Angol

Bár talán nincs olyan hatékony, mint a Dragomán György-féle módszer, de szógyakorlásra (is) kiváló a Quizlet. Gyakorlatilag egy elektronikus szókártya csomag, de több annál: azon túl, hogy saját szókártyákat lehet készíteni, a programmal ki is mondathatjuk a szavakat, -ami valljuk be egy angolnál nem hátrány- valamint a tanulást segíti 2 játék, melyet a tanulandó szavakkal lehet játszani.

A tanulás végén teszt formájában is ellenőrizhetjük a tudásunkat.

A program regisztrációval ingyenes, de van egy bővített, előfizetős része is.

A Duolingo ingyenes nyelvtanuló program, szerintem mindenki ismeri.

Biológia

MME madárhatározó

madarhatarozo

Kiránduláson, a parkban sétálva gyakran látunk szép kis madarakat. Az én kisfiamat nagyon érdekli a természet, így gyakran kérdezi, hogy anya, milyen madár ez?

Erre a kérdésre segít válaszolni az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazása.

Az app ingyenes, és az alábbiakat tartalmazza:

  • Madárhatározás
  • Madárlexikon
  • Megfigyelés rögzítése
  • Játék
  • 157 madárfaj, 269 illusztráció és 203 hang

Mi nagyon szeretjük! 🙂

HumanBiodigital: 3D-ben láthatjuk, forgathatjuk, felépíthetjük az emberi testet. Nagyon látványos alkalmazás.

Matematika

Slice it : Egy jó kis applikáció szimmetriák, területek, arányok játékos gyakorlására.

A Sudoku-hoz hasonló játék a MathDoku. Ebben a telefonos alkalmazásban azonban számolni is kell.

Kreativitás, lazulás

Az alábbi 2 alkalmazás nagyon bejött a gyerekeimnek, de ezt én sem bántam. (Persze, csak meghatározott időkorláton belül. 🙂 )

Let’s create pottery

Online korsót agyagozni nemcsak a gyerekek és tinik szeretnek. 🙂 Merthogy olyan vagány, ahogyan kialakíthatod a saját kis formádat, aztán jön a kiégetés, és lehet dekorálni is. És még el is árverezheted a portékádat, persze csak virtuálisan. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=jytvkfY1etU

Kaleidoo

Csodás rajzokat készítettek ezzel az ingyenes applikációval a gyerekeim. Ráadásul közben teljesen megnyugodtak. Jó kis relaxációs játék.

160930_2304211

Ti milyen programokat használtok a tanuláshoz?

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük