inspiráció,  otthon

Színezd újra!

Itt a tavasz, a megújulás időszaka, és ilyenkor az ember, – de leginkább az ember lánya 🙂 – szeretné megújítani a lakást. Ezt megtehetjük néhány egyszerű dekorációval, textilekkel, de festéssel is. Csodákat tehet egy jól megválasztott falszín, vagy egy színes falszakasz.

Íme néhány gyakorlati tipp, ha festésen töröd a fejed.

Ahhoz, hogy valóban egy esztétikus és kellemes végeredményt kapj, nagyon fontos a színválasztás.

Ezt a döntést megkönnyíti, ha előzőleg lakberendezési lapokból, a nagyobb festékgyárak által készített katalógusokból inspirálódsz.

3

Ahhoz, hogy kicsit könnyebben elképzelhető legyen, milyen is lehet a kiválasztott szín, segítségedre vannak a színtervező (interaktív szobafestő) programok.

colorizer

A legtöbb nagyobb festékgyárnak, vagy forgalmazónak van ilyen programja, melyet vagy online használhatunk, vagy letölthetünk. A programok segítségével kiválaszthatunk egy egy-egy szobabelsőt, vagy homlokzatot, melynek falait, az ablakkereteket, esetleg a padlót is kiszínezhetjük a kiválasztott színnel, így már kézzelfogható képet kaphatunk arról, hogyan is mutathat a szobánk, házunk az adott színnel.

A programokban vannak ún. demo képek, de feltölthetjük a saját képünket is. Ez utóbbi azért is előnyös, mert így azt is látjuk, hogy az adott szín illik-e a bútorainkhoz (persze, csak ha nem akarjuk azokat is lecserélni :-).

5

Számtalan ilyen program van – csodaszépek vannak például külföldi oldalakon is-, én azért azt javaslom, hogy a magyarországi festékgyárak vagy forgalmazók programjait használd.

Hogy miért?

A legtöbben ugyanis a saját színkódjukat használják a programban, így esetleg megeshet, hogyha a hosszas keresgélés után kiválasztott hamvas ibolya fedőnéven  szereplő színt szeretnéd a festékboltban kikevertetni, az eladó hamvas orcája rögtön  lilává változik, ugyanis sem ezt a színt, sem a színkódot nem ismeri. Erre még visszatérünk, de most következzenek a programok 🙂

Trilak színtervező: Könnyen használható online program, segítséget nyújt harmonizáló színek kiválasztásához, illetve a festékmennyiség kiszámításához is. Saját fotóval is használható.

1

Bár régebbi program, de nagyon jól használható: Akzo Nobel Colorizer, itt találod.

A Piktorfesték színkereső programjában 8 előre elkészített képből választhatsz.

És íme néhány külföldi színtervező program, gyönyörűek, könnyen használhatók, csak hát a színkódok…: Sherwin-Williams színválasztó program, a Better Home programja , és a Benjamin Moore online programja.

Persze ilyenkor sincs lehetetlen, ki lehet nyomtani a kiválasztott színes szobát és elvinni a festékboltba: a nagyobbakban ugyanis van kézi spektrofotométer, mellyel meghatározhatjuk a színt, ha mégsem volna, használd a szemed, az az egyik legjobb színérzékelő! 🙂

Ezekkel a programokkal jó közelítéssel megtervezheted az új lakásszínt, de azért azt jó tudni, hogy a monitoron megjelenő szín eltérhet a valóságostól és ha kinyomtatod, az sem lesz teljesen színhű!

Színt választhatsz színkártyából is. Hogy mi az a színkártya? Azt is mondhatnám, hogy egy színgyűjtemény, vagy színválogatás, melyet egy-egy gyártó, designer-csoport, „színrendszer-gazda” (pl. NCS, Pantone, Coloroid, ez utóbbi magyar színrendszer!) ad ki. Na erről, lehetne még beszélni, ez most itt csak egy egyszerű megközelítés.

4

Ha falfestéről van szó, felejtsd el a Pantone színkártyát, mert azt nem erre tervezték: a Pantone Graphics célközönsége kifejezetten a nyomdaipar, a Fashion+Home  a divat-és textilipar kártyája, a Plastics a műanyagipari színeket tartalmaz. Ezek a színek túlságosan tiszták, élénkek, és nem valók a falra!

A RAL színkártya az ipar számára fontos (nem tartalmaz túl sok színt), kérjük a kifejezetten erre a célra szánt kártyákat (Trilak, Dulux, Tikkurila).

7

És még néhány tipp, hogy tuti legyen a végeredmény:

  • Ne válassz falra nagyon tiszta színt, egy csöppnyi „kosz”, szürkeség kellemesen tompítja még az élénk színeket is.
  • Az erős színek csak kis felületre valók, ne fesd telibe a szobát egy erős színnel, kivéve, ha lakberendező, színszakértő vagy (vagy valami hasonló tudással rendelkezel :-), más esetben nagyon mellé lehet nyúlni.
  • A kikevert, folyékony festék színe és a száradás utáni szín nem egyezik meg!
  • Mindig végezz egy kisebb felületen színpróbát (először csak kisebb mennyiségű festékkel).
  • A színek más-más fényviszonyok között másként mutatnak!

2

  • Ha erősen napsütötte falra élénk (pl. narancs, kék, vörös) árnyalatot szeretnél, akkor kérj kültérbe való színezőpasztát, mert egyébként a fal idővel kifakulhat.
  • Válassz jó minőségű festéket (ezen nem érdemes spórolni!)!

És hogy jobban menjen a választás, itt egy kis inspiráló zene is:

Szép napot!
A bejegyzésben szereplő képek forrásait a képekre kattintva éred el. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.