
Non plus ultra: a magyar macaron
Be kell vallanom, magazinmániás vagyok, egyik kedvencem az Otthon magazin, most is megvettem az áprilisi számot, és már alig vártam, hogy egy tejszínhabos kakaó mellett, a lakás napsütéses sarkába bekuckózva fellapozhassam. Aztán megláttam benne Neubauer Judit rovatát és benne gyerekkorom egyik kedvencét, a non plus ultrát, és rögtön előjöttek az emlékek: nálunk ez ünnepi süti volt, összekapcsolódott a tavasszal, a húsvéttal. Felrémlett a gyönyörű hófehér és finoman édes tojáshab, melyből el-el csentünk egy nyalásnyit, a finom házi lekvár, majd a kis kupakos sütimanók! 🙂
Tudtam, hogy hétvégén megsütöm! És – remélem, Judit nem haragszik meg – elővettem a receptet, ahogy édesanyám csinálta: fellapoztam Horváth Ilona szakácskönyvét: az oldalon kis vajfolt, csöppnyi fehérjepötty. 🙂 És nekiláttam – életemben először- elkészíteni a sütit, mely nélkül valaha nem lehetett esküvő, névnap, vagy húsvét.
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg vaníliáscukor
2 tojássárgája
csipet só
Bevonat: 20 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, baracklekvár
A lisztből, vajból – melyet nagy lyukú reszelőn lereszeltem – tojássárgájából és vaníliás cukorból gyorsan összedolgozva tésztát készítünk, majd fél óráig hűtjük.
A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, közepesen keménynek kell lennie, nem szabad túl keménynek lenni, inkább sűrű, krémes állagúnak. na, ez nekem megy :-), általában akkor is ilyen a habom, mikor keménynek kellene lennie.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd apró pogácsaszaggatóval kiszúrva tepsibe rakjuk.
A felvert tojásfehérjéből kiskanállal a tésztalapocskákra kis halmot rakunk.
A sütésre kell odafigyelni, középmeleg sütőben 10-15 percig világosra sütjük, nekem egyszerű gázsütőm van, kb. 170-180 fokon sütöttem, közben folyamatosan nézegettem, nehogy túlsüljön. Olyan szép kis sütik lettek, nagyon örültem nekik.
Amikor a kis kalapkás tészták kihűltek, baracklekvárral összetapasztjuk őket.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
No Comments
juditneu
Kedves Anikó! Egyáltalán nem haragudtam meg, sőt. 🙂 Te is elővetted a családi receptet, ahogy én is. Annyira jó érzés volt olvasni,hogy sikerült ilyen szép emlékeket előcsalogatnom a cikkel… ezért írok. További jó sütögetést kívánok szeretettel,Judit
Rácz Anikó
Kedves Judit! Hú, de szuper, hogy írtál! 🙂 🙂 Nagyon szépen köszönöm! Imádom a rovatodat: gyönyörűek a képek, tutik a receptek és mindnek van valami olyan hangulata, amitől az ember azt érzi: Az élet szép! 🙂 Még egyszer köszi. (El sem hiszem! 🙂 )