kirándulás,  ősz

Kiruccanó: Csipkebogyó fesztivál, Szarvaskő

Lombhullató, ívelt ággörbületű cserje, melynek hajtásain nagy, horgasan görbült tüskék találhatók. Levelei oválisak, rózsaszínű virágát május-júniusban hozza, égő piros bogyóját gyógyításban használják. Mi az?
Ez bizony a csipkerózsa, vadrózsa, gyepűrózsa, melynek termését, a csipkebogyót nagyon sokféleképpen használhatjuk, olyannyira, hogy  egy egész napos fesztivál főszereplője  Szarvaskőn.

Ha tehetjük, ősszel elmegyünk kirándulni, olyan jó a kellemes őszi napsütésben a gyönyörűséges színeket nézni. Persze nem teljesítménytúrákról van szó, olyat választunk, amit egy óvodás és egy síkvidéken is maximum a buszmegállóig gyalogló anyuka 🙂 is élvezettel végig tud csinálni. És mivel ezt egy teljesen ismeretlen terepen nehéz megítélni, nagy segítség, ha van szervezett, kifejezetten családoknak való túralehetőség. Szerencsére egyre több helyen van már ilyen az őszi szünet idején. Az meg már csak hab a tortán, ha emellett fesztivál, vásár, vagy kézműveskedés, gyerekprogramok is vannak a kínálatban.
Úgy mint Szarvaskőn, amit tavaly választottunk  kirándulócélpontunknak, mikor rátaláltunk a Csipkebogyó fesztiválra.
Szarvaskő a Bükki Nemzeti Park határán, az Eger-patak völgyében fekszik , Egertől 10 km-re. Bár október 22-ét írtunk,  az időjárás  kegyes volt hozzánk és a kicsit csípős őszi reggel után gyönyörű napsütésben értünk a  375 fős községbe.

Ott igazi falusi hangulat fogadott: nagy kondérokban főtt a csipkelekvár, illatozva, gőzölve várt a csipketea és a szerencsésebbek – akiknek vezetniük nem kellett :-)- megkóstolhatták a csipkebort. Ez a bor isteni finom, édes vidámság, ami még ráadásul értékes anyagokat is tartalmaz, így kitűnő orvosság is :-). Olyannyira ízlett nekünk, hogy hazamenvén mi is elkészítettük ezt a különleges desszertbort.

Volt a programban Bogyójárat, aki kedvet kapott a csipkebogyós dolgokhoz, az maga is szedhetett, országúti kisvonat szállította  a szedésre a vendégeket.
A csipkés ételek, italok mellett egyéb házi finomságokat, gombákat, hal- és vadételeket is kínáltak.
Miután mindent megkóstoltunk, elindultunk a falukerülő túrára: a Rocska-völgy, Akasztó domb, Vár rom útvonalon. A túrára nagyon sok szülő és gyerek indult együtt, csak úgy kígyózott  a sor hegynek felfelé.

A 140 m-es szintkülönbség megtétele után csodálatos panoráma tárult elénk. A gyerekek is örültek, hogy igazi hegyet másztunk 🙂

Azt is megtudtuk, hogy Szarvaskő a nevét – az egyik legenda szerint, mert több is van-  a vaskapunál lévő szikláról kapta, ahol a szarvasok tanyáztak. A vezérszarvas mindig egy sziklán állva figyelte a csordáját és a környéket. Valamint, hogy a  településen játszódik Fábri Zoltán  filmje, az Isten hozta, őrnagy úr!
Visszaérve a túrából kissé megpihentünk, közben a színpadon népdalokat énekeltek és ott volt Szabó Gyuri bácsi a bükki „füvesember” is. Egy kiadós ebéd után felkerestük a gyereksátrat, Panna itt egy szép gyertyát mártott, Máté pedig csipkebokrot rajzolt.

Kellemes emlékekkel, finom őszi ízekkel és persze hecsedlivel megrakottan indultunk haza.
A jó hír az, hogy a fesztivált idén is megrendezik október 19-én, ha kedved van, látogass el Szarvaskőre, a programokról itt illetve Szarvaskő honlapján olvashatsz.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük