csináld magad,  DIY,  otthon

Előtte-utána: tippek konyhabútor fejújításához

Hogyan láss neki a konyhabútor átfestésének, mivel fess, mire kell odafigyelned?

Ez most az Önök kérték rovat, hiszen ezt a bejegyzést a ti kérésetekre készítettem.

Nagyon sok kérdést tettetek fel Bori konyhabútorával kapcsolatban, ezért – a kis személyes bevezető, és nosztalgiázás után –  egy lépésről lépésre leírást mutatok, majd általános tanácsokat olvashatsz, illetve a poszt végén összegyűjtöttem további példákat, ahol még jó gyakorlati tanácsokat, leírásokat kaphatsz.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash


Így csináltam én…

Lassan 20 éve, hogy életünk első lakását megvettük, igaz, éppen csak annyira volt elég a pénzünk a kölcsönnel, hogy megvegyük, így aztán felújításra, berendezésre szinte semmi sem maradt.

De annyira boldogok voltunk, és ez a dolog nem szegte kedvünket, hogy azért kicsit megszépítsük a lakást: lefestettünk mindent, amit lehetett, hordóból szekrényt készítettünk, kolléganőmtől kaptunk régi fotelt, kanapét, amit áthúztunk, barátaink régi, kidobásra szánt, falusi lócával leptek meg minket: megcsiszolva, lefestve szuper volt az ebédlőasztal mellé.

Samuel_Zeller_Unplash

Mindez akkoriban, amikor még nem volt ezeknek divatja, sőt, előzménye sem nagyon.

Mivel én festékgyárban dolgoztam, közvetlenül a „zománcos” fejlesztőmérnök kollégámtól kérhettem tanácsot a csempefestést és a konyhabútor festését illetően: az ő instrukciói szerint festettem le ezeket, a kicsit feltuningolt, átalakított festékkel: hiszen ebben az időben ez a fajta festék nem jelentkezett igényként még a piacon.

Sőt, a vizes zománcok is gyerekcipőben jártak még akkoriban, így oldószeresekkel dolgoztunk.

Még az analóg fényképezőgépes korszakból egy ilyen volt, és egy festős fotó. Ilyen lett verziót nem találtam, de a többféle, mintás csempe és a bútor fehér színt kapott.

7 éves tapasztalatom van a felfestett felületekről: a konyhabútor nagyon jól bírta a gyűrődést, semmi baja nem lett ezidő alatt. A csempe helyenként besárgult, illetve a gáztűzhely környékén, ahol intenzívebben kellett takarítanom, voltak helyek, ahol kis foltokban (kb. 5 mm) lejött a festék.

Csempefestés: igen, nem?

Manapság egyre többen festenek csempét, megjelentek kifejezetten csempefestékek is. Nem próbáltam mindegyiket, így nem is akarok nyilatkozni ezekről, úgyhogy szigorúan az eddigi tapasztalataimra szeretnék hagyatkozni, és ennek megfelelő – szubjektív – tanácsokat adni a csempefestéssel kapcsolatban.

 • Bármit, amit lefestünk, egy idő után újra kell festeni, frissíteni kell. Ez igaz a csempefestésre is, ez a bevonat nem lesz örök.
 • A csempefestést akkor célszerű alkalmazni, ha a csempe alapvetően jó állapotú, de valamiért nagyon nem tetszik a csempe színe, és nem akarjuk – már csak gazdasági okokból sem – leverni és újracsempéztetni a felületet.
 • Ez a megoldás átmeneti, csak pár évre szól, ezután vagy újra kell festeni, javítani, vagy újra kicsempézni a felületet.
 • Olyan felületet, amelyik folyamatosan vízzel érintkezik, vagy nagyon erős igénybevételnek van kitéve, házi módszerekkel nem célszerű festeni. Ezekhez speciális, ipari festékek javasoltak, ipari felhordással. Hozzáteszem, ezek sem adnak végleges megoldást.
 • A rossz hír, hogy csempe és csempe között is nagy különbség van, mint ahogyan a laminált vagy műanyag felületek sem egyformák: így az eljárás és az eredmény sem lesz mindenféle csempén azonos.
 • Minél mattabb, kopottabb, régibb a csempe, annál jobb lesz a festék tapadása. A magasfényű, tükörsima csempe a legkevésbé festhető.
 • A csempefestés sarkalatos pontja a felület előkészítése: itt dől el ugyanis, hogy mennyire tartós, szép és használható lesz a végeredmény.
 • A felületet zsírtalanítani kell, a vízkövet eltávolítani. Az alapos tisztításhoz erős tisztítószereket használjunk, természetesen a különböző háztartási tisztítószereket ne keverjük egymással. Jó lehet egy sósavas lemosás is: ezt azután viszont nagyon alaposan el kell majd távolítani, ahogyan mindenféle tisztítószer maradványt is.. Egy finomcsiszolás is nagyon hasznos, hogy picit érdesítsük a felületet.
 • Az alkalmazott festékek típusainál mindig figyelembe kell venni, milyen igénybevételt kell kibírnia a felületnek (mennyire lesz vizes, mennyire kopik majd a felület például).
 • Fontos, hogy a felhasznált festékek kompatibilisek legyenek egymással: az alapozó, zománc, esetleg lakk összeférjenek, és ne marja fel az egyik a másikat.
 • A festett felületek kíméletesebb bánásmódot és időközönként karbantartást, felújítást, megújítást igényelnek. Nem lehet bútorokat húzogatni a felületen, vigyázni kell a karcolásokkal, érdemes például a fémkukák alá védőfilcet tenni.
 • A festett csempét kíméletesen tisztítsuk.

Így festett Bori…

Boriék a konyhabútort az előző tulajdonosoktól öröklték, és bár szép állapotban volt, ez a cseresznyés színvilág távol állt tőlük. Ezért úgy döntöttek, hogy a fóliás bútort átfestik.  ( A konyha további felújítása még a tervek között szerepel).

A festés előtt le kellett szedni a fahatású műanyag fóliát. Bori spaklival alányúlt, majd egyszerűen lehúzta a felületről.

A felületen maradt ragasztót hígító segítségével távolította el Bori.

Ezután következett az alapozás, és a festés. Bori ezeket a festékeket használta:

Trinát Univerzális alapozó

Trinát Aqua szürke selyemfényű zománcfesték

A felületeket egy rétegben alapozta,

majd, 4 réteg fedőfestéket kent rá.

A felület így nyerte el jelenlegi állapotát:

Általános jótanácsok…

Manapság egyre nagyobb az igény arra, hogy a – funkcionálisan tökéletes – konyhabútort megújítsuk: leginkább a bútor színe nem tetszik a legtöbbünknek.

Photo by Lasse Møller on Unsplash

Ha konyhabútort szeretnél átfesteni, érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni:

 • A konyhabútor anyaga többféle lehet, a tömör fától a fóliázott felületekig, ez befolyásolja, hogy milyen előkészítési lépésekre van szükség festés előtt.
 • A felület előkészítése sarkalatos pontja a festésnek: itt dől el ugyanis, hogy mennyire tartós, szép és használható lesz a végeredmény.
 • Az alkalmazott festékek típusainál mindig figyelembe kell venni, milyen igénybevételt kell kibírnia a felületnek (mennyire lesz vizes, mennyire kopik majd a felület például).
 • Fontos, hogy a felhasznált festékek kompatibilisek legyenek egymással: az alapozó, zománc, esetleg lakk összeférjenek, és ne marja fel az egyik a másikat.
 • A konkrét festékekre vonatkozóan a festékboltokban tudtok szaktanácsot kérni.
 • A festett felületek általában kíméletesebb bánásmódot és időközönként karbantartást, felújítást, megújítást igényelnek.
 • Érdemes egy előzetes árkalkulációt végezni, és összehasonlítani a az ajtófrontok cseréjének és a festésnek a költségeit, és ez alapján dönteni.

Jó gyakorlatok

Ezt a szemléletet még az iparból hoztam, amikor minőségirányítási területen dolgoztam. Szóval tanuljunk másoktól, jöjjenek a jó gyakorlatok.

Juditu nagy mestere a felületek festésének, új otthonában a konyhaszekrényt is felújította. Részletes beszámolóját itt találod.

A Borsabox írója, Orsi szintén barna, fóliás konyhabútorát festette át: részletes tapasztalatait, tanácsait itt találod.

A Kicsiház Katája szintén a házi festések tudója, laminált bútorok festéséről itt, fabútorok festéséről itt olvashattok nála.

Fotók: Unplash, saját, Darvasné Csernus Bori, Juditu, Borsabox

Szép napot!
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük