csináld magad,  DIY,  otthon

Előtte-utána: tippek konyhabútor fejújításához

Hogyan láss neki a konyhabútor átfestésének, mivel fess, mire kell odafigyelned?

Ez most az Önök kérték rovat, hiszen ezt a bejegyzést a ti kérésetekre készítettem.

Nagyon sok kérdést tettetek fel Bori konyhabútorával kapcsolatban, ezért – a kis személyes bevezető, és nosztalgiázás után –  egy lépésről lépésre leírást mutatok, majd általános tanácsokat olvashatsz, illetve a poszt végén összegyűjtöttem további példákat, ahol még jó gyakorlati tanácsokat, leírásokat kaphatsz.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash


Így csináltam én…

Lassan 20 éve, hogy életünk első lakását megvettük, igaz, éppen csak annyira volt elég a pénzünk a kölcsönnel, hogy megvegyük, így aztán felújításra, berendezésre szinte semmi sem maradt.

De annyira boldogok voltunk, és ez a dolog nem szegte kedvünket, hogy azért kicsit megszépítsük a lakást: lefestettünk mindent, amit lehetett, hordóból szekrényt készítettünk, kolléganőmtől kaptunk régi fotelt, kanapét, amit áthúztunk, barátaink régi, kidobásra szánt, falusi lócával leptek meg minket: megcsiszolva, lefestve szuper volt az ebédlőasztal mellé.

Samuel_Zeller_Unplash

Mindez akkoriban, amikor még nem volt ezeknek divatja, sőt, előzménye sem nagyon.

Mivel én festékgyárban dolgoztam, közvetlenül a “zománcos” fejlesztőmérnök kollégámtól kérhettem tanácsot a csempefestést és a konyhabútor festését illetően: az ő instrukciói szerint festettem le ezeket, a kicsit feltuningolt, átalakított festékkel: hiszen ebben az időben ez a fajta festék nem jelentkezett igényként még a piacon.

Sőt, a vizes zománcok is gyerekcipőben jártak még akkoriban, így oldószeresekkel dolgoztunk.

Még az analóg fényképezőgépes korszakból egy ilyen volt, és egy festős fotó. Ilyen lett verziót nem találtam, de a többféle, mintás csempe és a bútor fehér színt kapott.

7 éves tapasztalatom van a felfestett felületekről: a konyhabútor nagyon jól bírta a gyűrődést, semmi baja nem lett ezidő alatt. A csempe helyenként besárgult, illetve a gáztűzhely környékén, ahol intenzívebben kellett takarítanom, voltak helyek, ahol kis foltokban (kb. 5 mm) lejött a festék.


Így festett Bori…

Boriék a konyhabútort az előző tulajdonosoktól öröklték, és bár szép állapotban volt, ez a cseresznyés színvilág távol állt tőlük. Ezért úgy döntöttek, hogy a fóliás bútort átfestik.  ( A konyha további felújítása még a tervek között szerepel).

A festés előtt le kellett szedni a fahatású műanyag fóliát. Bori spaklival alányúlt, majd egyszerűen lehúzta a felületről.

A felületen maradt ragasztót hígító segítségével távolította el Bori.

Ezután következett az alapozás, és a festés. Bori ezeket a festékeket használta:

Trinát Univerzális alapozó

Trinát Aqua szürke selyemfényű zománcfesték

A felületeket egy rétegben alapozta,

majd, 4 réteg fedőfestéket kent rá.

A felület így nyerte el jelenlegi állapotát:

Általános jótanácsok…

Manapság egyre nagyobb az igény arra, hogy a – funkcionálisan tökéletes – konyhabútort megújítsuk: leginkább a bútor színe nem tetszik a legtöbbünknek.

Photo by Lasse Møller on Unsplash

Ha konyhabútort szeretnél átfesteni, érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni:

  • A konyhabútor anyaga többféle lehet, a tömör fától a fóliázott felületekig, ez befolyásolja, hogy milyen előkészítési lépésekre van szükség festés előtt.
  • A felület előkészítése sarkalatos pontja a festésnek: itt dől el ugyanis, hogy mennyire tartós, szép és használható lesz a végeredmény.
  • Az alkalmazott festékek típusainál mindig figyelembe kell venni, milyen igénybevételt kell kibírnia a felületnek (mennyire lesz vizes, mennyire kopik majd a felület például).
  • Fontos, hogy a felhasznált festékek kompatibilisek legyenek egymással: az alapozó, zománc, esetleg lakk összeférjenek, és ne marja fel az egyik a másikat.
  • A konkrét festékekre vonatkozóan a festékboltokban tudtok szaktanácsot kérni.
  • A festett felületek általában kíméletesebb bánásmódot és időközönként karbantartást, felújítást, megújítást igényelnek.
  • Érdemes egy előzetes árkalkulációt végezni, és összehasonlítani a az ajtófrontok cseréjének és a festésnek a költségeit, és ez alapján dönteni.

Jó gyakorlatok

Ezt a szemléletet még az iparból hoztam, amikor minőségirányítási területen dolgoztam. Szóval tanuljunk másoktól, jöjjenek a jó gyakorlatok.

Juditu nagy mestere a felületek festésének, új otthonában a konyhaszekrényt is felújította. Részletes beszámolóját itt találod.

A Borsabox írója, Orsi szintén barna, fóliás konyhabútorát festette át: részletes tapasztalatait, tanácsait itt találod.

A Kicsiház Katája szintén a házi festések tudója, laminált bútorok festéséről itt, fabútorok festéséről itt olvashattok nála.

Fotók: Unplash, saját, Darvasné Csernus Bori, Juditu, Borsabox

Szép napot!
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük