család,  gyerek,  kirándulás

Egy borsodi kisfaluban látható a világ legnagyobb könyve

A dubai emír meg akarta venni, de a tulajdonosa nem adta.

Bárkinek mondtuk a környezetünkben, nem hallottak még róla, ahogyan Szinpetriről sem: pedig egy érdekes, és világviszonylatban is különleges (magán)kiállítást láthatunk itt: működő papírmalommal, Gutenberg nyomdájának másolatával,  a 2010-es Guiness-rekorder óriáskönyvvel, és 10 négyzetméteres szalamandrával a hegyoldalban.

A 96 méteres szalamandrát is Varga Béla készítette. A szalamandra az Aggteleki Nemzeti Park jelképe.

Nem kell sokat utaznia annak, aki Aggteleken, Jósvafőn kirándul, de összeköthető ez a kirándulás az edelényi kastélylátogatással is, ezekhez a helyekhez van közel ugyanis Szinpetri.


Még márciusban mentünk el ide először, de szerencsétlenségünkre akkor nem volt nyitva a kiállítás, a téli időszakban ugyanis zárva vannak, látogatás előtt itt lehet minden információt megtalálni.

A kapuban látható fotó a könyvről azonban kíváncsivá tett minket, így aztán visszajöttünk egy későbbi alkalommal.


A kiállítás Gutenberg műhelyében kezdődik, vagyis annak pontos másában. Betűkészlet, íróasztal, nyomdagép, minden megvan. Sőt itt minden működőképes is, a papírmalommal lehet papírt gyártani, a Gutenberg nyomdával pedig könyvet nyomtatni, pontosan úgy, ahogyan a mester tette.

Ezután néztük meg a papírmalmot, melynek 6 méteres kerekét  a Jósva patak vize hajtja, és a gyerekeknek nagyon tetszett, ahogyan a kerék segítségével megemelkedtek a kalapácsok, hogy a megnedvesített fát,  kendert, vagy gyapotot zúzzák, és bontsák cellulózrostokra, amit aztán lehet lúggal, mésszel fehéríteni, majd meríteni belőle a papírt.

A kiállított régi Bibliák és egyházi könyvek közül a legértékesebbek a kölni dóm tervrajzai, melyek réznyomatok és 39 évig vésték a rézlemezeket hozzá kilencen. 16 példányban készült eredetileg, mára két példány van belőle a világon, az egyik itt, a másik a Dómban.

A kiállítás utolsó állomása a világ legnagyobb könyve, mely mintegy 4 évig készült és Borsod természeti szépségeiről szól. Az alapja a papír, amit 3 nap volt, míg legyártottak és pénzpapír minőségű. Rengeteg egyedi gépet kellett tervezni, legyártani a kódexkötésű könyv készítéséhez.

A Nagykönyv tényleg óriási, 1420 kg-ot súlyú, és 4,18*3,77 méter  a mérete. Fotózni nem lehet, de itt látható néhány kép róla, csak az arányok érzékelése miatt.

A bejáratnál szereplő ismertető a Nagykönyvről.

A borítójához 13 marhabőrt használtak fel. Ahhoz, hogy a jelenlegi helyére be lehessen tenni, le kellett bontani az épület tetejét, és megerősíteni a gerendázatot.

A könyv lapozható, persze ezt nem mutatják meg, mert ehhez külön célgépet készítettek és még így is 8 ember kell a lapozáshoz.

Lett volna már több vásárlója a Nagykönyvnek a dubai emírtől a bhutáni királyig, többen is szemet vetettek már erre a különlegességre, de Varga Béla, a tulajdonosa  nem adta el, így a világ legnagyobb könyve maradt a kis borsodi faluban.


UPDATE!

2020: Olvasói visszajelzések alapján mindenképpen érdemes telefonon előzetesen időpontot egyeztetni!


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük