inspiráció,  kirándulás,  utazás

„Loire menti” álomkastély a Tisza partján

Garantáltan levesz a lábadról.

Nem kell Franciaországba utaznia annak, aki szeretne egy igazi, romantikus mesekastélyt látni: a Loire-völgyi kastélyok mintájára épült tiszadobi Andrássy-kastély csodás élményt nyújt majd, ráadásul a története is igen kalandos.

2

Ez a  kirándulás gyerekekkel is élmény, hiszen a kastélyhoz tartozó növénylabirintusban biztosan jól érzik majd magukat a lurkók, ráadásul a kastélybeli élmények után (vagy előtt) érdemes a tiszadobi pontonhidat is becserkészni a családdal.

pontonhíd
Tiszadob-Tiszalúc pontonhíd: 8 uszály tetején lebeg, és recseg-ropog, amikor átmegyünk rajta. Ha jön egy hajó, a középső elemet félrehúzzák. (Polyák Erika fotója)

Bár eredetileg az égiek nem voltak túl kegyesen hozzánk, mert szemerkélő esőben indultunk útnak, azért mire megérkeztünk, már száraz fejjel, és kicsit sáros lábbal indultunk a kastély felé, ahol sikerült egy tárlatvezetéshez kapcsolódnunk, így nemcsak némán csodáltuk a kastélyt, de sok mindent megtudtunk róla.

4

Például azt, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

3

A kastélyt gróf Andrássy Gyula építtette 1880-1885 között, a gróf maga is részt vett a tervezésben, ötleteit Meining Artúr építész rendezte egységes formába.

6
Az Andrássyak címerállata az oroszlán. A mozaik érdekessége, hogy a földszintről, és a második emeletről is ugyanolyan nagynak látszik.

Gróf Andrássy Gyula 57 éves volt, amikor belevágott ebbe a nagyszabású építkezésbe, ekkorra már túl volt  miniszterelnökségen, külügyminiszterségen, a Tisza-szabályozás elindításán, egy képletes felakasztáson, emigráción, amnesztián.

tiszadob


1846-ban a Tisza szabályozásának kezdetét jelképezve  Tiszadobon tette az első kapavágást Széchenyi István gróf, Andrássy Gyula barátja.


10
Több száz apró mozaikból összeállított asztal.

Korának szép embere, jó megjelenésű, világlátott gróf volt. Ezt tükrözi a párizsi szalonokbeli elnevezése: 1848 szép akasztottja. (A szabadságharcban való részvételéért halálra ítélték Ferenc József nevében, és jelképesen felakasztották:  névtábláját a bitófára szögezték. A valós akasztás elmaradt, mivel Franciaországba emigrált.)

lépcső
Polyák Erika fotója

Van egy legenda is az kastély építésével kapcsolatban: állítólag Sissi királyné (Ferenc József felesége) tiszteletére épült, akit a jóképű gróf a történet szerint elcsábított. Hogy igaz-e a legenda nem tudni, de annyi tény, hogy Sissi királyné járt a tiszadobi kastélyban.

5

„Ha igaz, amit róla és a királynéról beszélnek, akkor alapos bosszút állt az uralkodón.”- írja Andrássy Katinka, Gyula unokája, aki maga is a kastélyban született, és imádta ezt a helyet.

11

Az idős gróf pompásan rendezte be a kastélyt, gyönyörű bútorokkal, tapétákkal, csodás festményekkel, gobelinekkel. Túl sokáig azonban nem élvezhette kastélyát, halála után fia, Gyula örökölte a birtokot.

7

Ekkor épült a zárt erkély, melyben kialakították a Rippl-Rónai József által tervezett ebédlőt Róth Miksa csodálatos üvegablakával, és ekkor nyerte el végleges formáját a kert is.

1
Az eredeti, színes Tiffany-üvegek a felső részen még láthatóak. Az alsó részt a gyerekotthoni időkben játék közben labdával berúgták. A gyerekotthon egykori lakója, Balogh Tibor képzőművész végezte a felújítást.

A kastély parkjában liliomot mintázó sok-sok buxusból álló labirintus van. Egyszerűen csodás.

tiszadob2

Ha viszont gyerekekkel jövünk ide eső után, mindenképpen vigyünk váltóruhát is, mert a labirintusban szaladgálva csuromvizesek lesznek. És bár még nincs szezonja, de már volt egy-két szúnyog is, nem árt erre is gondolni.

9

A kastélyba 1918 őszén a nekiszabadult nép betört, és a berendezést részben elhordta, megsemmisítette, szinte semmi sem maradt belőle. Ifjabb Andrássy Gyula és családja nem tért vissza többé Tiszadobra.

8
Fekete ebédlő

1945 után a kastély állami tulajdonba került, és gyerekotthonként funkcionált. 2007-ben megkezdték a felújítását, és 2015 decemberében nyílt meg ismét a nagyközönség előtt.

Jelenleg 4 szobája látogatható, és mivel az eredeti bútorzat szinte teljes egészében megsemmisült, a berendezés nagy része más múzeumokból származik, az Andrássyak hagyatékából, illetve kortárs képzőművészek alkotásai.

tubustorony
A tiszadobi ferde torony. Az ún. tubustorony, ami eredetileg terményszárító volt. Polyák Erika fotója

 Részletes információk a nyitvatartásról, jegyárakról itt.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket és Polyák Erika képeit tartalmazza. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

3 hozzászólás

 • Mária Králik

  Igazn nagyon szép, kár hogy kiraboltták,és az eredeti bútorokból, műtárgy gyüjteményből semmi nem maradt. A Loire menti kastélyok mintájára épült a Turán található. siralmas állapotú épület.Állítólag többen kinézték már maguknak,a támogatások megszerzésének lehetősége miatt.

  • Rácz Anikó

   Kedves Mária! Köszönöm az információt. Igen, sajnos a pusztítás, pusztulás sok mindent utolért, de szerencse, hogy az épület és a park megmaradt. A turai kastélyról nem hallottam, köszönöm az információt. Szép estét: Anikó

 • Eleonóra Balogh

  Kedves Blogíró! A legutóbbi felújítás során került sor a teljes restaurálásra, amely során a hideg üvegfestékkel / valószínűleg pénzhiány okán / korábban készült üvegek el lettek távolítva és egy teljes restaurálás és rekonstrukció eredményeként láthatja a mostani állapotot. A Zombor Csoport végezte a generál kivitelezést továbbá szakrestaurátorok és tervezőművészek adták nevüket a jelenlegi állapothoz. Kérem tisztelettel, ha fotót közöl a felújításról a restaurátor művészek nevét jelezze….csak ahogy a fotós nevét szokták….. mert megérdemlik…egyben köszönet a munkájáért!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük