otthon

Intelligens otthon: e4 ház Magyarországon

2 éves az energiahatékony téglaház.

Munkámból kifolyólag korábban gyakran oktattam, használtam olyan módszereket, eszközöket, melyek neve misztikusan egy betűből és egy számból áll (5S, 8D) és melyek, jól alkalmazva nagyon hatékonyak voltak. Így aztán módfelett kíváncsi lettem, mit rejthet az e4 ház, és hogy mit takar ez a rövidítés.

Sokan ábrándozunk családi házról, persze azt szeretnénk, ha kényelmes lenne, elég tágas, ugyanakkor ne legyen sok a rezsi sem. Az e4 otthon kialakításánál mindezeket figyelembe vették, a koncepció az volt, hogy energiahatékony, élhető, egészséges, és elérhető otthonok épüljenek.


A házépítés a mai gyakorlatban gyakran olyan, mint a nyugati orvoslás, amelyik a betegeget részekként kezeli, van, aki a gépészetre koncentrál, mások a szigetelésre, megint mások a nyílászárókra.


Az e4 koncepcióban ugyanakkor a házat egységként kezeli, melyben megjelenik a tudatos telekválasztás, tájolás, épületforma, benapozás-árnyékolás, a megújuló energiahasználat, és az építőanyagok átgondolt, egymással összhangban történő kiválasztása is.

Persze a puding próbája az evés, így a koncepciót tett követte és 2015 őszére elkészült a tervek alapján az első e4 ház. Ilyen lett:

A  ház 4,5 szobás, kétszintes,  147  m2   nagyságú lakótérrel, és AA++ energiabesorolású.

Persze, gyönygörű, de a számok beszélnek, ezért is szimpatikus az, hogy követni lehet az aktuális fogyasztást, az egyes helyiségek hőmérsékletét is.

A házban lakó öttagú család jó érzi magát itt, az e ház igazi otthonná alakult. A ház nemcsak energiahatékony, de egészséges is: a beállított, és szabályozott hőmérsékletnek, páratartalomnak, pormentes szellőztetésnek és a gondosan megválasztott építőanyagoknak köszönhetően.

Egy ház építése nem kevés költség, nem kis feladat, hosszú, fáradtságos úttal, buktatókkal.

Érdemes építés előtt szaktanácsadást igénybe venni, ami ráadásul ingyenes is. A legolcsóbb anyag, szolgáltatás hosszú távon mindig költségesebb, mint a mérnökök, szakemberek által pontosan megtervezett, kiszámolt, és tesztelt megoldás.

Fotók: Wienerberger.hu

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük