Bevált házi gyurma receptek a szupertitkos receptfüzetemből. 🙂 🙂
Nálunk nincs az a gyurma mennyiség, ami elég lenne: a gyerekek imádnak gyurmázni, meg szaggatós sütit sütni, szóval lisztfelhőben úszik a konyha állandóan, ugyanis a gyurmát is itthon készítjük, egyszerű, a háztartásban megtalálható hozzávalókból.
A gyerekek boldogan gyúrják, lapítják, formázzák a masszát, amiből aztán lehet mindenfélét készíteni.
Ha szeretsz kotyvasztani és a lisztfelhőt sem bánod, tarts velünk! 🙂
Főzhető gyurma, avagy Play-Doh házilag
Ha ezt a receptet hamarabb ismerem, jó sokat spórolhattunk volna, mert nagy Play-Doh felhasználók voltunk!
Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre apró szemű só
2 bögre langyos víz
2 tk citromsav
1 ek olaj
ételszínezék
Az ételszínezék helyett természetes vagy konyhai anyagokkal is színezhetünk: kurkuma (sárga), pirospaprika (narancsos, pirosas árnyalat, ne legyen csípős), kakaópor (barna), aktív szén tabletta (fekete, inkább szürke), és keserű mandula aroma (zöld).
A részletes elkészítési leírást
ide kattintva éred el.
Kellemesen puha, könnyen formázható gyurmát kapunk így. Nagyon sokat használtuk ezt a receptet a gyerekekkel. Leginkább a kicsiknek ajánlom, vagyis az ovis és az annál is kisebb gyerekeknek, mert nagyon jó gyömöszölni, sodorni, nyújtani, nem mérgező, szóval ideális a kezdő művészek kicsi kezébe. Nem süthető, szárítva kifehéredik, így nem a maradandó alkotások gyurmája.
Bolti társánál lényegesen olcsóbb, és mivel ebben a korszakban rengeteg gyurma fogy, nagyon gazdaságos. Hűtőben tárolva hetekig eláll.
Ha a szőnyegre került, száradás után eddig még mindig sikerült maradéktalanul kiporszívóznom. 🙂
Só-liszt gyurma
Igazi klasszikus, melyből már maradandót is alkothatunk, például
ilyeneket.Jó kis recept az oviból, nagyon szeretjük, és rendre ebből készítünk valamit a mamáknak anyák napjára. Süthető, szárítható, száradás után festhető és olcsó. Ha ételfestékkel színezzük a gyurmát, száradás után kivirágozhat a só, ezért mi inkább natúr verzióban használjuk és sütés után színezzük. Kiváló egy esős délutánon, ha a gyerekek már éppen egymás haját tépik. 🙂
Hozzávalók:
300g liszt
2 dl víz
300 g só
2 tk. olaj
Ez a gyurma nemcsak gyönyörű pasztellszínű, de még illatos is, köszönhetően a színezésre használt üdítőital pornak: így lesz narancs, kivi, eper, dinnye, cseresznye illata a gyurmának.
Ez a gyurma kiváló versenytársa a borsos áron kínált bolti társainak, leginkább az 1-6 éves korosztálynak való.
Lehet nyújtani, lapítani, hengeríteni, gömbölyíteni, szaggatni, formázható a gyurmás készletekkel, kinyomókkal.
Kisütve kissé felpúposodik, levegőn egyenletesen kifehéredve szárad.
Hófehér (porcelán) gyurma
Ha ezt a gyurmát kipróbálod, biztosan beleszeretsz, mert könnyen formázható, finoman csillogó, hófehér, elegáns megjelenésű, akár egy gyönyörű menyasszony. Egyszerűen imádom! 🙂
Hozzávalók:
1 csésze szódabikarbóna
1/2 csésze kukoricakeményítő
3/4 csésze víz
Az elkészítés menete
ide kattintva elérhető.
Ebből a gyurmából gyönyörű díszeket alkothatsz, karácsonyra kötelező, ki ne hagyd! Alkotni szerető gyerekek, felnőttek szép ajándékokat készíthetnek belőle (pl. tenyérlenyomat nagyinak). Ez már óvatosan süthető, szárítható és csodaszép a felülete. Lehet festeni, színezni, mintázni.
Kőgyurma
Kisfiúk kedvence, mert ebből készíthetünk kalózos játékot, kőedényeket :-), kőszobrokat, kavicsszobrokat, dinoszaurusz fosszíliát, vagy a Stonehenge mását.
Hozzávalók: 2,5 dl lefőzött kávézacc ( a lefőzött őrölt kávé) 2,5 dl liszt 1,2 dl só 0,5 dl homok kb. 2 dl víz
Egyszerű elkészíteni, süthető, szárítható, különleges „kő” hatású gyurma, amibe apró kincseket rejtve a kincskereső játékok alapja. Nálunk a szülinapok kötelező tartozéka. 🙂
Fahéjas, almás gyurma
Ez inkább a tészta kategória, de a nem ehető fajtából. Karácsonyfadíszt, ajándékkísérőt készítettünk belőle, mely gyönyörű, melegbarna, csodásan illatozó, rusztikus. A recept első látásra kissé bizarr ugyan, de megér egy próbát. Ez a gyurma kilóg a sorból, mert nem olcsó.
Ide kattintva eléred a receptet.
Gyönyörű pasztellszínű, illatos, ellazító gyurma: videós segítséggel. Recept itt.
Kipróbáltuk, nekünk nem tetszett:
Nagyon sokféle recept kering a neten, köztük ez a két típus is: mindkettő egyik alapanyaga a kukoricakeményítő, a másik vagy borotvahab, vagy hajbalzsam.
Érdekes állagú anyagot kaptunk, amit jó gyömöszölni, meg illatos, de nagyon törékeny, formázni csak korlátozottan lehet.
A tapintás, érzékelés fejlesztésére esetleg jó lenne, de gyurkálni, tapogatni a legkisebbek szeretnek, akik viszont szívesen megkóstolnak mindent, ezt pedig nem ajánlatos. Ráadásul drága is.
Néhány tipp:
- Számtalanszor készítettünk már gyurmát, és nem mindig sikerült egyformán: a sót is tartalmazó gyurmáknál nagyon nem mindegy a só típusa (én a finomabb szemű verziót szeretem), ezért ha valamilyen só beválik, célszerű azzal készíteni a gyurmát. Ezeknél a gyurmáknál, ha lehetséges, a vizet fokozatosan adagoljuk.
- Amennyiben a gyurmákat utólag akarjuk színezni és folyékony ételfestéket használunk, az egyes esetekben nagyon meghígíthatja a gyurmát, hogy az ragacsos masszává válik.
- Ezért én inkább az előzetes színezést, vagy a porfestéket ajánlom (húsvétról hátha maradt 🙂 ) Bár ez utóbbival jó sokáig kell gyúrni, hogy a szín egyenletes legyen.
- Ja, és színezéskor használjunk gumikesztyűt, hacsak nem akarunk napokig szivárványos kacsókat. 🙂
Jó gyurmázást!
Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡ A blog Facebook oldalához
ide kattintva csatlakozhatsz.
6 hozzászólás
Mariann Vigh
Céklalével víz helyett adagolva a liszthez nagyon szép rózsaszín só-liszt gyurmát kapunk. Ami még jól bevált nálunk, a húsvéti tojásfesték por színezéknek.
Rácz Anikó
Szia Mariann! Köszi! :-)De jó ötlet a céklalé! A tojásfesték port mi is használjuk, tényleg jó. Szép napot!
Sukiné Elvira
sziasztok nem tudom kukorica dara nem jo hozá mert nekem az va ithon
Rácz Anikó
Kedves Elvira! Kukoricadara nem jó, étkezési keményítőre van szükség. Szép estét: Anikó
Andrea
Sziasztok! Szuper receptek, alig varom, h kiprobalgassuk oket. 1 kerdes: A kulonbozo szinezett gyurmak nem festik meg a kezuket/a feluletet ahol gyurnak? Csak azert kerdezrm, mire szamitsah milyen ovintezkedeseket foganatositsak elore 🙂 koszonom
admin
Kedves Andi! A begyúrás során mindenképpen szükséges a gumikesztyű egyes gyurmák színezésénél, a kész gyurmák esetén nem tapasztaltunk már ilyet, de ez biztos, hogy a használt színezőanyagtól is függ, úgyhogy óvintézkedések sosem ártanak. 🙂 Jó gyurmázást! 🙂 Ani